Skip to main content

zaterdag 16 februari-2008
Eind augustus 2005, stormpje in het Caraibisch gebied, wat wateroverlast bij New Orleans, pakweg 1800 doden en incompetentie alom bij Amerikaanse overheidsdiensten.
Nu, bijna drie jaar later, zitten er nog zo'n 35.000 families in de tijdelijke noodopvang, oftewel: caravans. De bewoners betalen hiervoor geen huur, met als gevolg, zoals de Amerikaanse pers dat noemt... "makes their occupants, grateful,... and very, very obidient".
De FEMA had een kleine 120.000 caravans gekocht voor deze opvang. Al vrij snel waren er klachten over die caravans, met name over het gehalte aan formaldehyde in de lucht.
Formaldehyde is een kankerverwekker. Met de gebruikelijke snelheid waarmee overheidsdiensten onder Bush reageren op dit soort onwelkom nieuws, waren er na twee jaar al 47 caravans vervangen.
Een recent onderzoek van het CDC (Centre for Disease Control) onder de resterende bewoonde caravans (35.000) wees uit dat het gehalte aan formaldehyde daarbinnen 40 keer het normale niveau oversteeg. Interessant wordt het als blijkt dat de FEMA medewerkers van het CDC geinstrueerd werden om de gezondheid belastende effecten van formaldehyde niet langer te noemen in rapporten. Dus dat gebeurde ook niet, pas door vragen in het Congres 'verbeterde' het CDC zijn rapportage. Vorig jaar stelde de FEMA dat er geen redenen waren om te twijfelen aan de veiligheid van de caravans, nu ineens gaat men op zoek naar tijdelijke accommodatie voor 35.000 gezinnen, omdat de zomerhitte het probleem kan verergeren. In Louisiana staan er nog 25.162 caravans, in Mississippi 10.362. Althans volgens de FEMA.

  • Datum: .

dinsdag 19 oktober-2010
Een paar dagen geleden weer even in het nieuws. De Bende van Nijvel. Een Belgisch doodseskader dat in de jaren tachtig bij bloedige exercities 28 mensen de dood injoeg en meer dan twintig zwaar letsel bezorgde. Nog afgezien van de trauma's die hun activiteiten veroorzaakten bij de talloze burgers die het vege lijf wisten te redden. Aanleiding tot de nieuwe aandacht voor de nooit opgeloste affaire was het verschijnen van een boek van David van der Steen, wiens ouders en zus op 9 november 1985 werden neergemaaid in een Delhaize in Aalst. Niet zomaar volgens de nog steeds met kogels in zijn lijf lopende David, maar met voorbedachte rade. Waarschijnlijk door drie Nederlanders die zich met een Mercedes uit de voeten maakten. Een spoor dat nooit door de autoriteiten is nagevlooid.
Dat gold ook voor een Zweed die zich dankzij Haagse inspanningen in de jaren zeventig in Eede kon vestigen. In het diepe zuiden van Zeeland, aan de Belgische grens. Een pionier van de World Anti Communist League en Gladiool van het zuiverste water, die zowel in politiek Den Haag als in politiek Brussel ter rechterzijde en ter eng rechterzijde een hele stoot amici had. Daarnaast was hij geen onbekende in het zogenaamde milieu, was betrokken bij een valse dollar-zaak, leverde wapens aan strategische angst oproepende, "linkse" groeperingen als de IRA, de ETA, de PLO en ander gewelddadig strooigoed en deed zaken met de Saoedische "journalist" Faez al Ajjaz. Geen onbekende in de subversieve Belgische dossiers. Overigens opereerde hij niet alleen vanuit Eede, maar ook vanuit Knokke. Sinds de bronstijd de stad van kindervriend Leopold Lippens, die zo genadeloos maar zonder verdere gevolgen werd neergesabeld door een paar X-getuiges. Werd dit Nederlandse spoor ooit serieus vervolgd? Forget it. (1)

(1) Raadpleeg voor deze IJskoude Oorlog-fanaat onze zoekmachine. En Google wil ook wel eens helpen. Vooral de link naar het forum van de Surinaamse Waterkant over de betrokkenheid van Armfelt bij de gebeurtenissen voorafgaand aan de decembermoorden is de zoveelste Aha-erlebnis.

  • Datum: .

woensdag 20 oktober-2010
Voor de een is ie al lang en breed aan het wippen met ruim zeventig paradijselijke dames, voor de ander zit ie nog steeds ergens in het ruige noordwesten van Pakistan.
Osama, de zoon van de ouwe Laden, aka Captain Caveman. Die laatste optie dreef deze week weer opzichtig mee in de mainstream. Kennelijk vonden de jongens die de oorlogen in Irak en Afbaardistan op touw hebben gezet dat de boel wat inkakte. En wat is het dan niet comfortabel, dat je zowel de wereldpers als Caveman in je zak hebt zitten om strategisch angst te zaaien. Tenminste, als de Captain nog in leven is.
Volgens de laatste berichten nog wel. En mocht u denken dat ie dagelijks van de ene grot naar de andere verhuist, dan bent u kandidaat voor het vervolg op "Oh oh Cherso". Nee, baardmans leeft onder redelijk aangename omstandigheden in Pakistan.
Zeggen ze.
Nou laten wij dan ook maar eens een gooi doen: hij logeert bij Ayub Haji Afridi. Een ouwe gap van Caveman met een optrekje in Landi Kotal, waarvan sommige onderdelen zijn opgetrokken met echt goud. In plaats van gedroogde schapenstront. Waar die man zijn poen mee verdient? Handel in verwarrende middelen. Ooit voor straf naar een luxe onderkomen in de VS overgebracht en daarna weer keurig door de Amerikanski's teruggebracht naar zijn gouden huis en haard. Om de boel daar in de kieren te houden en wie weet, als gastheer op te treden voor Caveman en zijn staf (1).
Zo. Wij mogen geen mainstream wezen, maar wij willen af en toe ook wel eens een laatje opentrekken.

(1) Zie voor de boeiende gebeurtenissen rond Afridi bijvoorbeeld het artikeltje "Peultjes" dd. 5 september 2003 en "Tolerance" dd. 30 oktober 2003.

  • Datum: .

vrijdag 22 oktober-2010
Soms vind je nog eens wat. Begin deze maand trof de smurfbrigade van Reggio di Calabria vlakbij het gerechtsgebouw een bazooka aan. Na een telefonische tip. Nou is dat geen wapen dat je dagelijks tegenkomt bij gevonden voorwerpen of op de zuivelafdeling. Bommetjes, automatisch schiettuig, slagerijattributen, pepperspray, tasers, honkbalknuppels en deegrollers bij bosjes. Maar een bazooka? Nou nee. Het is nog onbekend tegen wie deze plofbuis in het geweer zou worden gebracht. Wel stond al snel vast dat hij niet van de bakker om de hoek was. Hij behoorde toe aan een lokale sectie van de 'Ndrangetha, het Calabrisch collectief tot verbreiding van hardhandig zakendoen.
Inmiddels zijn in deze zaak twee luitjes gearresteerd van wie één ernstig. Dat was Antonio Cortese die al eerder een brandbom bij het gerechtsgebouw had afgestoken om blijk te geven van zijn ongenoegen. Hem wacht een aanzienlijke periode van behelpen in een kruipruimte. Tenzij hij de poten weet te nemen naar Rotterdam en een stil appartementje vindt waar ie de zaak kan laten verjaren. Onder wakend oog van de ook al op verjaring wachtende kindervriend Joris Demmink, minister Ivo Opstelten (aka commissaris Bulle Bas) en diens rechterhand Fred Teeven (aka brigadier Snuf). Net als oompje Theo Cranendonk. Leverancier van DERTIG bazooka's aan de 'Ndrangetha en levend als Dio in Olanda, het land van de Vrijheid (1).

(1) Zie de serie "Ship Ahoy" op onze Followup-site.

  • Datum: .

dinsdag 16 november-2010
Terug naar Kerst vorig jaar. Komt een vriendelijke bruine meneer in een Brenninkmeijer-pak bij de douane. Op Schiphol. Met een Keniaanse boy uit Jemen. Die boy had geen boarding pas, maar dat was volgens die vriendelijke bruine meneer niet erg. Want volgens hem was die Keniaanse boy uit SOUDAN gevlucht en die gingen "al the time" zonder de benodigde paperassen naar de overkant van de plas. U weet wat er gebeurde. De Keniaanse boy ging aan boord en ontwikkelde zich tot de ballenbomber. Hij probeerde een snuifje in plastic verpakte PETN in zijn onderbroek tot ontploffing te brengen, maar liep alleen brandwonden aan zijn trouwgereedschap op.
Inmiddels weet u ook, dat voor het tot ontploffing brengen van PETN ook nog een triggerstofje nodig is (1). Nou, daarvoor had onze Keniaanse vriend naast de PETN nog wat TAPN hangen. Volgens kenners op dit gebied is het nog een hele klus om die boel op gang te krijgen. Betekende dus dat Abdulmutallab uitgebreid in zijn fluitgebied moest graaien en dat trok de aandacht. Einde oefening.
Leuk detail: In 2001 werd ene Richard Reid min of meer onder dezelfde omstandigheden bij de kladden gegrepen. Een bekeerde baard die de geschiedenis is ingegaan als de shoebomber. Richard had dezelfde moeizame combinatie in de zool van zijn sportschoenen. Drie keer levenslang in een kruipruimte was zijn doel. Dat zal bij één levenslang blijven, maar dit terzijde.
Je vraagt je wel af waarom de masterminds achter de ballenbomber na negen jaar niks geleerd bleken te hebben van de afgang in 2001. Tenzij je ervan uitgaat dat het om valse vlagoperaties ging en het juist de bedoeling was dat de twee bomklunzen werden gearresteerd.
Even nog naar het begin van dit artikeltje. Die bruine meneer en zijn Keniaanse protégé stonden uiteraard uitgebreid op de bewakingsfilm. Ooit nog iets van gehoord? Nee. Had u iets anders verwacht?

(1) Zie "Boerenbedrog" aflevering 7 dd. 1 november 2010

  • Datum: .

woensdag 26 juni-2013
Nee, dit keer geen “gouwe ouwe” uit de popgeschiedenis, maar gewoon een vuiltje van een paar jaar geleden. Griekenland zou, uiteraard met hulp van Goldman, de boeken hebben gemanipuleerd waardoor entree binnen de Euro verzekerd was. Derivaatjes losten veel op, maar kwamen later terug, van 2,8 miljard in 2001 naar 5,8 miljard in 2005, oeps. Het Goldman team dat dat klusje oploste stond onder leiding van ene meneer Draghi. Tot zover de “gouwe ouwe”.
Nu de zomerhit. Wat blijkt: dezelfde meneer Draghi had dat kunstje al eerder uitgehaald, in 1999. Toen was hij directeur van de Bank van Italië en ook daar moesten de boeken “gekookt” worden. Dat deed hij voor zo'n 31 miljard euries. Nu anno 2013, zijn de derivaatjes gaar en moet Italië gaan dokken. Dat komt niet goed uit, want de 8 miljard (voor zover bekend) komt bovenop het Italiaanse tekort van 2100 miljard euries. Aardig detail is dat meneer Draghi na die Italiaanse deal een baan kreeg bij Goldman. Nu is hij “de man” van de ECB.
Zullen we vast niks meer over horen, tijd voor de zomerhit.

  • Datum: .