Skip to main content

donderdag 10 juli-2008
Af en toe krijg je van die mailtjes, die naar meer smaken. Wat had u van deze gedacht:

"In het Amsterdamse daklozenwereldje waar instellingen zich ontpoppen als grootgraaiers in subsidies, lopen heel wat vreemde figuren rond. Ik heb ermee te maken gehad in de periode 1995 - 1997 toen ik zelf op straat liep, maar wel altijd in een bed sliep en een postadres had bij de criminele organisatie HVO, die later een jaarinkomen van mijn WAO-uitkering probeerde te verduisteren. Ik had het geluk snel ingevoerd te raken door in een maatschap te stappen met een inmiddels teloorgegane lotgenoot. Een andere lotgenoot met wie ik ook wel op straat liep en in de opvang tegenkwam heet Keith en die is nu een succesvol therapeut in het laten afkicken van heroineverslaafden. Zelf ben ik niet zo van de verslavingen, afgezien van een therapeutische joint. Ik hou graag mijn kop erbij. Eerstens kwam ik daar toen ene Andre van der W. tegen, die vers uit de TBS-kliniek in Utrecht in Amsterdam arriveerde en bij HVO tewerk werd gesteld. Westerbork was niets vergeleken bij de toentertijd onder de protectie van de huidige minister van Binnenlandse Zaken staande directeur en welzijnsinstelling. Die Andre was waarschijnlijk de meest morbide persoon die ik ooit ben tegengekomen. Dit is een test. Als die slaagt stuur ik de rest".

Nou wij laten ons nog steeds graag testen als het om spannende verhalen gaat. Dat tussen neus en tussenschot de HVO door de schrijver een criminele organisatie wordt genoemd kan nooit als kwalijk worden gebrandmerkt. Per slot noemde een bekende Nederlandse bef Kleintje Muurkrant ook een criminele organisatie en werd daarvoor niet door de voorzieningenkadi teruggefloten. En nou maar hopen dat we met deze publicatie volledig hebben gehandeld naar de Richtsnoeren van het College Bescherming Persoonsgegevens. Laten we samen bidden. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 26 oktober-2009
Is ooit eens uitgevlooid: wij betalen twee meloen per dag om van Afghanistan een westerse kolonie te maken, waar je bijvoorbeeld lekker kan kamperen met elke avond een geit op de barbeknoei zonder te worden lastiggevallen door kalashnikovbaarden. Moet er nog heel wat gebeuren. Bijvoorbeeld aan de zogenaamde infrastructuur. Een beetje knappe wegen om soepeltjes bij de camping te komen. En elektriciteit om je mobiel op te laden en de pils op temperatuur te houden. Om eens wat te noemen.
Maar omdat een hoop van die twee meloen verloren gaat aan zinloos vuurwerk en een krat corruptie schiet die modernisering niet erg op. Zelfs niet als je er vier meloen per dag van maakt.
Neem nou de Amerikanski's. Die hebben een paar maanden geleden een nagelnieuwe electriciteitcentrale neergepoot in de buurt van Kabul. Kostte ruim 310 meloen dollar.
Kan je mauwen dat een dollar geen ene reet meer waard is en dan heb je gelijk. Maar 310 meloen is bijmekaar nog een aardig bedragje. En je mag toch verwachten dat je daarvoor in ieder geval je pils koud kan houden. Kan ook. Je houdt het alleen niet voor mogelijk hoeveel het kost om die centrale aan de gang te houden. Hij loopt namelijk op diesel en de aanschaf daarvan kost de Afghaanse regering 70 meloen dollar per jaar. Komen nog een geschatte 60 meloen bij voor onderhoud etcetera en je gaat begrijpen waarom dat zootje ongeregeld van Karzai nog steeds hero en wiet uitvoert.
Om dat laatste wat gemakkelijker te maken hebben de Amerikansk'’s een paar jaar geleden voor 37 meloen een moderne brug aangelegd over de Panj. Een pruttige rivier die de grens vormt tussen Afbaardistan en Tajikistan. Tot dan toe was het zo, dat de drugsboys hun zakken met verwarrende middelen over de rivier moesten gooien of met een schuitje van ouwe autobanden naar de overkant moesten ploeteren. Is nu dus niet meer nodig. Grenscontrole? Is Sinterklaas een Taliban? Op de juiste plaatsen wat ritselen met dollars en je kan zo doorrijden met je handel.
En zo zie je maar, onze hulp komt echt wel goed terecht. Maar het duurt nog wel effe voor je bij Sunweb twee weekjes bermbomvrij skien kan boeken voor je hele gezinnetje. Dus voorlopig blijft het behelpen in de Ardennen of op het Kopje van Bloemendaal. Jammer, maar helaas.

  • Datum: .

vrijdag 22 januari-2010
Er wordt weer een zootje rampenpoen ingezameld, dat hou je niet voor mogelijk. Zal voor een deel worden gebruikt om de nog levende slachtoffers in Haiti zo goed mogelijk te verzorgen. In de breedste zin. Dus ook een dak boven hun hoofd, al zal dat langdurig een tentdak zijn. God helpt je de brug over als er een orkaan voorbijkomt, maar je moet wat. De rest van de poen zal worden gebruikt voor de wederopbouw van de infrastructuur. Nieuwe wegen, woningen, kantoren, fabrieken, hotels, waterleidingen, elektriciteit etcetera. En denk erom dat de haaien alweer op de loer liggen. Dezelfde soort haaien die zo nijver bezig zijn om de boel in Afbaardistan op poten te zetten. Zo meldden wij bijvoorbeeld op 26 oktober 2009 dat er in de buurt van Kabul een electriciteitscentrale werd opgetrokken voor 310 meloen dollar. Een of ander licht had bedacht dat ie het best aan de praat kon worden gehouden met diesel. Dat kost de marionettenregering Karzai 70 meloen dollar per jaar, want die diesel moet worden ingevoerd. Onderhoudskosten werden geschat op 60 meloen, dus tel uit je winst.
Over dit geintje is een nieuw rapport verschenen. Dat maakt gehakt van het hele project. De door de Amerikanse firma’s Louis Berger en Black&Veatch uitgevoerde klus is al 40 meloen over het uitgetrokken budget heen en de centrale werkt nog steeds niet. Dezelfde firma’s zijn ook noest bezig met de verbetering van het wegenstelsel in en rond Kabul. In totaal een klus van 1,4 miljard dollar. En dit is nog maar een voorbeeld van wat met name in Washington bedoeld wordt met hulp.
Inmiddels zijn er al zo’n 15 duizend Amerikaanse militairen in Haiti gearriveerd om de hulpverlening op gang te helpen en te houden. U weet waar we heen willen. Haiti, arm land.

  • Datum: .

donderdag 28 januari-2010
Nederland is zo langzamerhand het laatste land waar een vluchteling heen wil dankzij de voortreffelijke juridische muur die we hebben opgetrokken.
Nederland heeft bij Justitie een secretaris-generaal die onder Turkse controle staat dankzij het hopsen met in ieder geval een ondermaatse boy op Turkse bodem. Als mogelijk gevolg daarvan krijgen binnen zittende Turkse crimi’s voor elke klapscheet verlof.
Nederland verleende steun aan de Brits/Amerikaanse Blitzkrieg in Irak zonder juridische dekking.
Per vierkante inwoner wordt in Nederland het meest afgeluisterd door Justitie. Justitie luistert zelfs journalisten af als het zo uitkomt. Om toegang te krijgen tot het afluistermateriaal heeft Nederland een Israelische firma nodig. Het afluistermateriaal kan niet vernietigd worden. Afluistermateriaal komt tegen de voorschriften in regelmatig in strafdossiers terecht.
In Nederland worden ernstige verhoren in het kader van sommige parlementaire enquêtes voorgekookt.
Nederland gaat Jemen helpen met de opbouw van een rechtstaat.

  • Datum: .

maandag 8 maart-2010
Zou al die poen van emeritus Bilderbert Koenders wel allemaal keurig terecht gekomen zijn in Afbaardistan? En hebben de jongens en meisjes van zijn voormalige ministerie dat ooit gecontroleerd? Dat zijn vragen die als moerasgas bij je opwellen bij het lezen van een artikel waarin de Britse buren toegeven dat zeker eenderde deel van de miljardensteun aan Kabul en omgeving in de pockets van een zootje ongeregeld is verdwenen. In de vorm van protectiegeld, omkoping en bijdrages voor de veilige passage van trucks met hulpgoederen en militaire supplies. Ironisch genoeg komt een alleraardigste portie ook bij de Taliban terecht, die voor de passage van een truck in een door hullie gecontroleerd gebied 1500 Pond beuren. Dus dat loopt lekker op.
Een andere handige club wordt gevormd door twee broers van marionettenpresident Karzai, de zoon van minister van Defensie Wardak en een paar aangesloten warlords, die ook al geëtaleerd zijn als handelaars in verwarrende middelen.
Hulporganisaties ter plekke schatten dat maar een kwart van alle steunpoen in het land zelf blijft. Volgens ene Bartjens gaat dus driekwart het land uit. Naar bankrekeningen in Dubai en andere fantasievlekken. Als je nagaat dat naar schatting alleen de geallieerden vorig jaar al naar schatting 2,5 miljard Pond hebben besteed aan steekpenningen kan je ongeveer nagaan wat daar rondgaat aan ellende.
Wilde Verhagen daar niet graag blijven? Vanwege ons prestige? Malloot.

  • Datum: .

dinsdag 30 maart-2010
Napels zien en sterven. Zei die ouwe Goethe ooit. Goed hè? Nou, nog even en je kan wat dat betreft je hart er weer ophalen. Dit keer niet door massaal rondvliegende kogels of een enge ziekte omdat de vuilnisman een paar maandjes zijn wekker uitzet. Nee, er dreigt een geweldige vulkanische uitbarsting. Voor zover bekend niet van de Vesuvius. Die houdt al een eeuw zijn muil. Het gaat om zijn grote broer, de Marsili. Die zie je niet, maar die is er wel. Hij ligt zo'n 150 kilometer ten zuidwesten van Napels 450 meter onder de oppervlakte van de Thyrreense zee. En volgens dokter Boschi, het opperhoofd van het Italiaanse instituut dat dit soort dingen in de kieren houdt, gaat het niet goed met hem. Het zit hem in zijn vel. Dat is te dun geworden, dus houdt ie straks niks meer binnenboord. Tsunami? Ja, en niet zo errug kinderachtig. Volgens de dokter kunnen ze het aan de kusten van Calabrië, Catania en Sicilië flink schudden als de Marsili spontaan een gloeiende zaadlozing krijgt.
Maar er komt nog meer los. Wat dacht u van de nalatenschap van de familie 'Ndrangetha? Al die schepen met allerliefst afval die dankzij de inspanningen van luitjes als Berlusconi, Demita, Craxi, Di Giovine, Fonti, Kavalyov, Cranendonk, Mills en andere avontuurlijke zakkenvullers voor de voeten van Marsili zijn gedeponeerd (1). Wie na de ramp zich weer in zee waagt loop een goeie kans om er licht gevend en met rare gaten in zijn lijf uit te komen. Napels zien en sterven? Any moment from now. Wij gaan maar naar Tessel.

(1) Zie voor deze heren de serie "Ship Ahoy" op onze Followup-site.

  • Datum: .

Door Jan Portein.

U kunt het beste alvast wat stapjes achteruit gaan. Dan kunnen wij zonder brokken met de deur in huis vallen. Komt ie. De firma Nautilus Defense LLC in Pawtucket, het Purmerend van Rhode Island, en de firma Leidos uit Reston, het Edam-Volendam van Virginia, hebben van de Amerikaanse overheid allebei een leuke zakcent gekregen voor de ontwikkeling van... spionageondergoed. Jawel. En dan gaat het uiteraard om gadgets die dwars door je buitengoed heen loeren en luisteren. Logisch, want je kan van een spion uiteraard niet vragen of ie bij een of andere klus eerst even in zijn Janus en Tilanus wil gaan staan. Het moet niet gekker worden. James Bond? Een uitslover.
Je stuurt je schoonmoeder op pad met liefst wat schoon ondergoed en ze komt thuis met alles wat C maar wil. En straks moet je ook oppassen voor die gozer van Picnic als ie aan de deur komt met zijn doos vol boodschappen. Het enige probleem is hoe die nieuwe technische nouveauté's zich houden bij een Cool Blue-beurt van 45 graden. Maar dat zal wel in de bijsluiter staan. Wat een wereld. Stay tuned.

  • Datum: .