Skip to main content

zondag 17 augustus-2003
De Nederlandse bodem mag deze maanden zo droog zijn als gort, meestal is hij nat en zompig. Vandaar dat op veel plekken geheid moet worden, anders zakken we met onze goudvis, breedbeeld en kratje pils weg in de prut. Maar wat we denken te kunnen missen laten we over het algemeen al snel achter in het moeras. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de systematische spionage door Israëlische bedrijven als Amdocs en Comverse. Wij waren er in december 2001 als de nog niet geruimde kippen bij toen de eerste aarzelende berichten daarover in de Amerikaanse alternatieve pers verschenen (zie in de Kleintje Muurkrant-rubriek "vervolgverhalen" de reeks Comverse). Amdocs kreeg bij ons wat minder aandacht omdat het in ons land geen zakelijke activiteiten ontplooide. Maar in de Verenigde Staten vestigde het bedrijf wel degelijk de aandacht op zich toen bleek dat van de zestig Israëliërs die na de show van Osama’s Flyin’ Circus van 11 september werden gearresteerd onder verdenking van spionage zes van hen bij Amdocs werkten. Om voor de hand liggende redenen hebben we daar met zijn allen na een paar opgewonden weken verder niks meer van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat het verhaal onjuist was. Omdat we bij Kleintje Muurkrant gewend zijn flink te heien is het bij ons in ieder geval bovengronds gebleven. En dat komt nu goed van pas. Want wat lezen we vandaag? Dat Amdocs bezig is met inpalmen van de plastic poen-firma Visa (operatie Venus) en onze bloedeigen ABN/AMRO (operatie Beta). Dè Bank !!! Als je daar dus een rekeningetje hebt dan loop je een goeie kans om straks bijvoorbeeld je afschriftjes via Amdocs toegezonden te krijgen. Nou zullen de braambosjes in je tuin daar niet spontaan van in de hens vliegen. Maar of je er blij mee moet zijn dat ze in Tel Aviv precies weten of je rood staat, of je een islamitische stichting steunt, de Telegraaf leest, je négligé uit Hulst betrekt etcetera etcetera is vers twee. Gelukkig zijn wij overgestapt op hawala. Lekker safe.

  • Datum: .

vrijdag 22 augustus-2003
Volgens haar eigen site is Interpay een dochteronderneming van de hele verzameling Nederlandse banken. Die uiterst belangrijke onderneming is ooit opgericht om een betaalinfrastructuur op te zetten, te beheren en te ontwikkelen. Een van de taken die daaruit is voortgevloeid is het minimaal om het half uur vaststellen van de bedragen die de banken aan elkaar verschuldigd zijn na verwerking van alle transacties die zich binnen die tijd hebben voltrokken (de zogenaamde clearing). Om die gegevens vervolgens door te geven aan de Nederlandse Bank die de rekeningen van de betrokken banken aan de hand daarvan debi- of crediteert (de zogenaamde settlement). En dat alles efficiënt, snel en betrouwbaar. Vooral dat laatste interesseert ons. Want we werden naar aanleiding van het artikeltje “Hawala” van zondag 17 augustus jl. licht op de vingers gehamerd. In het stukje werd namelijk ondermeer gedebiteerd dat de van spionage verdachte Israëlische onderneming Amdocs niet in Nederland actief zou zijn. Volgens een redelijk in deze materie ingevoerde tipgever zou Amdocs echter actief zijn binnen Interpay. Makes sense, want Amdocs houdt zich net als Interpay q.q. bezig met betalingsverkeer. Wat doe je in zo’n geval? We hebben gewoon aan Interpay gevraagd of onze tipgever gelijk had. Een eenvoudig ja of nee kon er tot nu toe blijkbaar niet van af. En wat denk je dan? Wie zwijgt stemt toe. Het woord is aan Interpay.

  • Datum: .

maandag 25 augustus-2003
Een van de grootste Amerikaanse telecomproviders aan de digitale snelweg heeft een contract gesloten met de Israëlische onderneming ECtel. Om welke provider het gaat heeft ECtel nog niet naar buiten geheveld. De deal houdt de aanschaf in van het gloednieuw tapsysteem X-Probe dat moet gaan functioneren binnen een nog verse wet die het voor de Amerikaanse overheid nog makkelijker maakt om schaamteloos in je privéleven rond te neuzen. Onder de burka van terreurbestrijding. En dat terwijl je zelfs een meikever nog voorzichtig je gazon afloodst. Maar bij ECtel zijn ze hartstikke blij met de Amerikaanse order. Het ging tot voor kort niet al te best met het bedrijf. Maar de toekomst ziet er nu weer uit als een sappige navelsinaasappel. Hoe lang dat zal duren is de vraag. Er dreigt namelijk een overname van 59 procent van de aandelen door een ander Israëlisch bedrijf dat zich eveneens en prominent op dit terrein beweegt: Verint Systems. De nieuwe naam voor een oude bekende: Comverse Infosys. Mocht dat gebeuren dan zou je als nuchtere boerenleut zeggen dat de Amerikanen met een probleem komen te zitten. Want werd Comverse Infosys niet verdacht van spionage? Bijvoorbeeld in de VS en Nederland? Of wisten ze dat in het Witte en het Catshuis en deden ze net of hun neus bloedde? Omdat Israël nu eenmaal Israël is en aan de goede kant staat. Oh, voor we het vergeten: ECtel is in 1997 ontstaan na een fusie tussen ECI Telesystems (ECI-Ectel) en Ctel en is een volle dochter van ECI Telecom. En waar kwamen de omstreden tapkamers vandaan die onder supervisie van Comverse Infosys in de jaren negentig in een reeks Nederlandse arrondissementen werden geïnstalleerd? Juist, van ECI-Ectel.

  • Datum: .

donderdag 23 september-2004
Een vrolijk bericht op de website van De Telegraaf vandaag. Over Interpay. Dat is een onderneming die in Nederland zorgt voor het afhandelen van het betalingsverkeer en is eigendom van de banken alhier. Wat blijkt die club stiekem te hebben gedaan? Tegen betaling adressen van klanten verpatsen. Aan charitatieve instellingen. Aan de hand van de banknummers van die klanten. Of Interpay ook aan instellingen met minder charitatieve bedoelingen als advocatenkantoren, detectivebureaus, incassobureaus, koevoetverenigingen of flessentrekkerscoöperaties tegen een kleine bijdrage privéadressen verstrekt vermeldt de reportage niet. Maar de privacy van de burger is tegenwoordig toch al aan ernstige erosie onderhevigdoor het ongelooflijke gezeik over het internationale terrorisme. Dus dit kan er nog wel bij. Tenzij je overgaat op het hawala-systeem.
En dat brengt ons op de inhoud van de eerste twee deeltjes uit deze mini-serie van 17 en 22 augustus 2003. Daarin meldden wij dat binnen de organisatie van Interpay een Israëlische firma actief is: Amdocs. Een onderneming die door Amerikaanse snuffelorganisaties in verband werd en wordt gebracht met spionage voor het moederland *. Leuk bedrijfje dus dat Interpay. Kan je mee lachen. Wat Kamervraagjes misschien?

* Zie onze serie “Comverse” op de Followup-site.

  • Datum: .

maandag 7 februari-2005
We willen niet plassen, maar we hebben nergens een reactie gezien op een stukkie in de NRC van 3 februari jl. Over Interpay. Da’s een bedrijf dat zich bezighoudt met de verwerking van alle betalingen in Nederland. Ooit in het leven geroepen door onze banken. Zeer waarschijnlijk om de kosten te drukken.

Een groeiende component in die verwerkingsarbeid is het electronisch betalingsverkeer. Een logisch gevolg van het bij ons door de strot drukken van pinnen en chippen, waardoor ondermeer de mogelijkheid ontstond om het plebs zijn miezerige 100 euro buiten uit een ruif te laten halen en dat nog te presenterenals service ook.

Hoe dit zij, Interpay wil graag Europa in. Schaalvergroting heet dat. De zo dienstverlenende onderneming wil buitenlandse banken als cliënt zien te winnen en zoekt samenwerking met identieke bedrijven in Europa. Om niet de kans te lopen te worden opgevreten door diezelfde identieke bedrijven.

Voor een dergelijk initiatief is geld nodig. Mogelijk is dat de achterliggende reden voor het verpatsen van adresbestanden aan charitatieve clubs en god weet wie nog meer*. En het in rekening brengen van excessieve tarieven voor pinbetalingen. Zo excessief overigens dat de NMa vorig jaar besloot Interpay een boete van 30 miljoen euro op te leggen. Dat laatste was voor de verzamelde supermarktboeren weer aanleiding om een klacht in te dienen bij de NMa, gelardeerd met een schadeclaim van 200 miljoen euro. Wat gelijk staat aan de jaaromzet van Interpay. Dat zal de NMa dus wel wat al te excessief vinden, maar toch.

Tot zover dat stukkie van de NRC. Geen aandacht dus voor onze alarmkreet van 22 augustus 2003**. Daarin maakten wij gewag van de aanwezigheid van de Israëlische firma Amdocs binnen Interpay. En Amdocs fungeert met vrij grote zekerheid als vehikel van de Israëlische geheimedienst. Nou zal dat menig Nederlander een gigantische plokworst zijn, maar misschien ligt dat elders in Europa wat genuanceerder. Als ze daar al weten wat Interpay aan zijn kar heeft hangen.

Mocht een klokkenluider zich geroepen voelen om zich in Brussel uit te leven over dit onderwerp dan verwijzen wij hem of haar met gepaste bescheidenheid naar de serie Comverse op onze Followup-site. Bij voorbaat.

* zie Hawala 3 dd. 23/9/2004
** zie Hawala 2

  • Datum: .