dinsdag 28 september-2010
Nooit van gehoord zeker? 't Is een havenplaats in Baluchistan (het uiterste westen van Pakistan), aangelegd door China, waar grote schepen met veel diepgang kunnen aanmeren. In de afgelopen jaren heeft China 15 miljard dollar geïnvesteerd in de aanleg van de haven, een olieraffinaderij en zink en kopermijnen, en in infrastructuur zoals wegen. Verschillende bronnen zijn van mening dat Gwadar alle mogelijkheden heeft om op termijn Dubai als handels en commercieel centrum te overtreffen. Het feit dat Baluchistan bulkt van grondstoffen als olie, gas, koper, zink en goud maakt dat die Chinese investeringen van strategisch belang zijn. Voor China is Gwadar ook van belang omdat het aan Iran grenst, waar China aanzienlijke investeringen in de gas en olie industrie heeft.
Nu is Baluchistan interessant omdat het een beoogd eindpunt is van de pijplijn tussen Turkmenistan die jaren gekleden zo gepusht werd door de VS, met Kissinger en Brezinski als belangrijkste promotors. Inmiddels lijkt Turkmenistan zo ongeveer de grootste reserves aan aardgas op deze planeet te hebben. Kijk, en dan krijgt de recente aanwezigheid van Blackwater (Xe) en Amerikaanse mariniers in Baluchistan een heel ander karakter. Uiteraard zou dat zijn om de strijd tegen de Taliban tot een 'succesvol' eind te brengen. Maar opvallend is dat er recentelijk een toename lijkt van separatistische acties in Baluchistan, waarvan beweerd wordt dat deze gesteund worden door de VS en India. Een "onafhankelijk" Baluchistan zou wel (o toeval) heel vriendelijk kunnen zijn voor de VS en dan zijn al die Chinese investeringen in nieuwe handen. Maar dit zal allemaal wel weer samenzweringsdenken genoemd worden...

  • Datum: .

woensdag 22 februari-2012
OP 28 september 2010 schreven we dat er in het deel van Pakistan dat aan Iran grenst sprake was van toenemende separatistische acties. De beoogde pijplijn van Turkmenistan via Afghanistan naar Baluchistan is van geopolitiek belang voor de VS. Maar ook voor India en Iran, want de beoogde pijplijn van Iran via Pakistan naar India loopt door dit gebied; iets wat de Yanks niet zien zitten, maar de Russen wel en Gazprom wil dat best financieren.
Inmiddels zijn we een jaar of wat verder en ineens is er in het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel, de Free Balochistan Act, erop gericht om dat deel van de Pakistaanse staat maar even onafhankelijk te maken. In het Amerikaanse congres is men ietwat ontevreden over het gebrek aan medewerking van Pakistan bij het bestrijden van de Talibanners, zeker niet omdat men daar verwacht dat na het vertrek van de NATO troepen uit Afghanistan Pakistan daar de lakens zal uitdelen. Dus is het antwoord: autonomie voor delen van Afghanistan en laten we dan ook maar even Pakistan in mootjes hakken, iedereen in het westen tevreden. Deel twee zal dan zijn om de Chinezen maar te verdrijven uit Gwadar en Iran terug in het hok te duwen. Leve de vrijheid.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch