Skip to main content

vrijdag 14 januari-2011
Deze Amerikaanse cable stond 7 december 2010 in de Guardian. En wat gebeurt er? Waar zo'n lekkie al niet goed voor is.

  • Datum: .

Het ruikt in Tunesië allang niet meer naar jasmijn. Laat staan naar revolutie. President Ben Ali was een corrupte klootzak. Een Yanokovich avant la lettre. En uiteindelijk was een brandende selfie voldoende voor een regime change in Tunis. De aanleiding om Yano voor zijn jongeheer te rammen was zijn weigering om Oekraïne het Vierde Rijk in te loodsen en de bevolking het lot van de Grieken en andere armoedzaaiers in het zuiden en oosten van wijlen Adolf's natte droom te laten delen. Maar wat was de fout van Ben Ali? Awel, hij weigerde in te gaan op Amerikaanse eisen om een enorm nieuw militair complex in te richten in Remada. Een stad in het diepe zuiden van Tunesië en geknipt voor het verder uitbouwen van Africom en aanpalende spitsvondigheden, die in de ogen van de 1 procent nodig zijn om het continent van de zwartjes te behoeden voor de groeiende invloed van de concurrentie uit Bejing en Moskou. Een paar maanden na de regime change en het aantreden van een pleisterregering werd een begin gemaakt met de bouw van bovengenoemd complex. Schaamlap: de strijd tegen Al Qaida of een door Saudie-Arabië en Quatar gefinancierd filiaal daarvan. En wat denk je? Ineens wiemelde het er van de jihadisten en om te zeggen dat het er in Tunesië gezelliger op werd, nou nee. Langs de zuidelijke grens ontstond een druk va-et-vient van ladingen wapens, drugs, baardige stukken ongeluk etcetera. Een beeld waarmee we in Kosovo zo vertrouwd zijn geraakt (1). In december vorig jaar werd bij de eerste vrije verkiezingen na de val van Ben Ali de 87-jarige door de schapenwol gewassen Beji Caid Essebsi op het presidentiële schild geheven. Denk je al gauw, wat moet je nou met zo'n ouwe lul? Maar in februari van dit jaar liet Beji zien dat er nog wel degelijk ballen onder hingen. Hij pleurde Amerikaans ambassadeur Jacob Walles de deur uit en weigerde daarna om een telefoontje van Barack O. aan te nemen. Beji was woest. En waarom was ie woest? Hij ergert zich een nekklem aan de Amerikaanse polletiek in de Mo-wereld en in Afrika. Inclusief dus dat militaire complex in Remada. Resultaat: Walles en Barack begonnen tegen Beji aan te pissen. Wat vloeide daaruit voort? Een knoert van een impasse en wat kan je dan als een vurig voorvechter van de democratie beter doen dan een paar gladiolen op pad te sturen. Naar Israëlisch voorbeeld. Gewoon met een bootje en een paar Kalashnikovs en knallen maar (2)? Dit keer waren een stel buitenlandse zonnebaaiers de piel. Volgende keer misschien weer een zootje bezoekers van een winkelcentrum (3). Net zolang tot Beji door de stramme knieën gaat. Zo doen we dat.

(1) Vgl. de rol van Camp Bondsteel. Zie daarvoor aflevering 67 van de serie “Fuck” dd. 12 mei 2015.
(2) Vgl. het ruimen van PLO's tweede man Abu Jihad op 16 april 1988 in Tunis. Over de moord op de Nederlandse diplomaat Robert Jan Akkerman op 27 februari 1991 eveneens in Tunis is wat dat betreft nog geen zekerheid.
(3) Vgl. de aanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairobi op 21 september 2013. Meer bloemigs daarover terug te vinden in onze serie “shoppen”.

  • Datum: .

Hij vond het drie keer niks. Die Amerikaanse legerbasis in het zuiden van zijn land. Maar na wat Gladiolenkunstjes rond een museum en op het strand ging de 87-jarige president Essebsi van Tunesië kennelijk toch door zijn scharnieren (1). Dat moge blijken uit deze info, waaruit blijkt dat de USSA vrolijk doorgaat met allerlei geheime vluchten in het zuiden van het noordafrikaanse land.
Nou ja, geheim. Niet alle piloten houden zich aan de regel hun transponder uit te zetten, waardoor publieke websites als bijvoorbeeld FR24 ons af en toe een kijkje kunnen leveren in al dat stiekeme gedoe, dat nergens anders toe dient dan het uitbreiden van de Amerikaanse invloed in het Afrikaanse continent (2). Onder het mom van baardgroeibestrijding. Een groei die btw wordt gesubsidieerd door de USSA zelve (3). Zo uitgelegd lijkt het om een heel eenvoudig procédé te gaan en dat is ook zo. Als je er oog voor hebt. Stay tuned.

(1) Zie deel 1 dd. 10 juli 2015.
(2) Zie voor dat uitzetten van de transponder voor de aardigheid nog eens aflevering 4 van Hello, Kiev control dd. 21 juli 2014.
(3) Zie bijvoorbeeld recentelijk nog het artikeltje Wooden shoes on the ground" van 2 september jl.

  • Datum: .