Skip to main content

Strandgasten in het zuiden van Engeland zien plotseling een vreemde mist uit zee komen en krijgen vervolgens zodanige tranende ogen dat men medische hulp zoekt. De Britse media vinden het een raadsel... Volgens enkele slachtoffers was dit een naar chloor riekende lucht. En inderdaad...chloor slaat direct op de ogen. Chloorgas was één van de eerste gassen, die in de Eerste Wereldoorlog werden ingezet tegen de vijand...van beide kanten. Na de oorlog werden de overgebleven granaten "en masse" gedumpt door alle partijen.
Er  is een redelijk betrouwbaar overzicht van alle in zee gedumpte munitie van ná de Tweede Wereldoorlog, maar gegevens van de na 1918 gedumpte munitie zijn niet te vinden of wellicht als geheim bestempeld. Zo zie je maar weer...wetenschappers en generaals weten zelfs na een oorlog nog slachtoffers te maken.Terug naar de tijden van nu. Hier kun je het een en ander vinden aan gedumpt gif (Rob)

  • Datum: .

Een dag nadat de getergde strandgasten hun handdoeken moesten oppakken en hun ogen moesten laten spoelen door de opgetrommelde hulpdiensten in het zuiden van Engeland, liet de nationale pers een toxicoloog aan het woord, die verklaarde, dat dit incident te wijten was aan een toevallige samenloop van meteorologische omstandigheden...winden die uitlaatgassen vanuit zowel Frankrijk én Duitsland aan de kust van Sussex lieten samenkomen. En die herkenbare geur van chloor? Ach, de meeste mensen verwarren dit gewoon met de "geur" van ozon. De Britten lijken een beetje in paniek. Want er was helemaal geen oostenwind, die zwaar vervuilde lucht in deze richting kon blazen...dit is niet alleen controleerbaar, maar inmiddels toegegeven. Bovendien, haha, kent iedereen in West Europa de geur van chloor. Hetzij vanwege de toiletreiniger, danwel via het zwembad. En ozon, beste toxicoloog, is een zware uitvoering van de normale zuurstofmolecule , die zowel geur- als kleurloos is. Nu komt men... dagen later, ineens met de theorie, dat er wellicht  een schip gezonken is met een gevaarlijke lading. Dit zaakje stinkt. En niet alleen letterlijk. (Rob)

  • Datum: .