Skip to main content

dinsdag 12 oktober-2010
In de eerste aflevering van onze zomerse serie "De baas van Saab" op 27 juli 2010 ronkte iets voorbij voor de liefhebbers van netjes gewassen geld. Kwootje. Komt ie:

"... De methode was een abc-tje: er werden spulletjes gekocht van niet bestaande ondernemingen in het westen en zo gingen meloenen op het oog netjes de voordeur uit en kwamen eventueel stiekem door de achterdeur weer terug".

Nou blijken niet alleen de Antonovjes, de Russische sponsors van Saabbaas Victor Muller, dit soort was- en strijkkunstjes in de praktijk te hebben gebracht. Uit Duitsland bereikte ons de afgelopen week een rouwannonce over hetzelfde soort praktijken in Zuid-Tirol. Gaat ie:

"... De [Nederlandse] heren maken gebruik van een eenvoudig concept. Ze kopen voor een appel en een ei vastgoed op en gaan vervolgens aan de slag met vaak niet geregistreerde koopcontracten en intentieverklaringen. Bij die schijntransacties wordt cashgeld rondgepompt en die gaat als winst terug naar waar het vandaan is gekomen. Zwitserland, Liechtenstein etcetera. Soms gaat het zelfs om vastgoed dat niet eens hun eigendom is! Zo wassen ze hun zwarte geld wit. Er zouden al een paar honderd miljoen euro een dergelijke behandeling hebben gekregen".

Dan denk je misschien "ver van mijn bed show". Laat ze maar lekker jodelen in Tirol. Maar wat denk je van deze:

"Het geld komt uit Luxemburg en Nederland. En mocht het gaan om een echt bouwproject dan wordt er gebruik gemaakt van de diensten van Durnwalder Bau GmbH en Durnwalder Immobilien GmbH. Voor een deel eigendom van de zoon van de gouverneur in Zuid-Tirol. Daardoor is het zelfs mogelijk pas een bouwvergunning te krijgen aan het eind van de rit. Als het pand er al staat".

Inmiddels loopt er een officieel onderzoek naar dit geschuifel onder leiding van officier van Justitie Michael Maier. Wij wensen hem veel sterkte. Wie die Nederlandse heren zijn? Komt nog. Stay tuned.

  • Datum: .

zondag 17 oktober-2010
Het wordt volgende week spannend in Zuid-Tirol. Naar verluidt worden dan de twee Nederlandse avontuurlijke ondernemers door de Italiaanse justitie wat meer naar het midden van de grill geschoven (1). Het zou gaan om de als "makelaar" opererende Edward D. uit Venlo en stenenstapelaar Harrie M. uit Roermond. Zoals gemeld worden zij ervan verdacht mee te werken aan het soppen van vele ondeugende meloenen via een stel bouw- en investeringsvehikels, die achter de facade van keurige bouwprojecten schijntransacties, ABC-tjes en rondpompoefeningen uitvoerden. Een van de clubs die jolig meezwierde op deze kermis was volgens onze bronnen aan de andere kant van de oostgrens de Si Gruppe. Een familie met ondermeer Si Bau GMBH-Srl, Si Investment Srl. en ImmobilDirekt in haar gelederen.
Kennelijk was Zuid-Tirol niet groot genoeg want op de site van de onderneming wordt vrolijk geurend het volgende vermeld. Komt ie:

"16/9/2010. A renowned asset developer in Holland entrusted us with the complete promotion of their new product development in Maastricht (Netherlands)".

En wij maar puzzelen wie in godesnaam die "renowned asset developer" is.

(1) Zie aflevering 1

  • Datum: .

dinsdag 19 oktober-2010
Wij schuifelen nog even door. Onze kirschenfrische correspondent trakteerde ons namelijk weer op een kort maar smakelijk mailtje. Gaat ie:

"Die italienische Staatsanwaltschaft ist trotz ihres langsamen Arbeitens ihnen [Edward D. en Harrie M., red.] mit kleinen Schritten auf der Spur. Staatsanwalt Michael Maier ist allerdings erst bis Kugler Immobilien GmbH/Kugler International ltd Stb GmbH gekommen. Wenn er so weiter macht kommt er auch zu den Firmen von D.........
Schliesslich hat D. eine Zeit als Immobilienmakler bei Kugler GmbH gearbeitet. Zwar illegaler Makler aber Makler (wie soooo viele andere die dort arbeiten). Auf den Urkunden steht zwar immer Rechtsanwalt D., aber das klingt ja auch besser
".

Nou mogen Edward's Si Bau en ook Rienzbau misschien niet al teveel voorstellen, Kugler jodelt in stenen schuivend Zuid-Tirol het hoogste lied. Gevoegd bij de met de gouverneur van Zuid-Tirol gelieerde firma Durnwalder en je begint inderdaad iets fruitigs te proeven. Vriend Edward heeft touwens ook de nodige zolen versleten in een Venlo'se makelaardij. En of die ook een rol speelt binnen dit avontuurlijke netwerk hopen we binnenkort te horen. Oh, u ook? Nou, dan moet u tuned stayen

  • Datum: .

vrijdag 22 oktober-2010
De bij de Zuid-Tiroolse Staatsanwalt Michael Maier in de kijker geraakte Limburgse stenenschuiver Harrie M. is geen onbekende in Itali├ź. Zo placht hij zakenpiefjes, Philipsbollen en bankbonzen by the plainload naar een racebaan onder de rook van Milaan over te brengen, waar ze op Harrie's kosten een rondje mochten rijden met een echte racewagen. Geen Maria-mirakel, want vriend Harrie had en heeft wat met de brrrrooeoeoemmm-wereld. Zo rijdt zijn zoon al jarenlang wedstrijdrondjes en had pappa zelf een zakelijke link met Minardi. Een Italiaans racemerk dat na een Australische tussenhup in 2005 weer terugkeerde in de moederlaars.
Tijdens dat gezellig ronkend samenzijn en het waar maken van jongensdromen werden er ook zaken gedaan. Vaak in aanwezigheid van racecoryfee├źn als Jos Verstappen, Huub Rothengatter en hun vaderlandse Nachwuchs. Ter animatie. Slokje. Hapje. Hotelletje. Deal kerel? Deal! Soms werd datzelfde kunstje zelfs opgevoerd in Bahrein. Kost een paar centen, maar als je daarmee bijvoorbeeld een bankbobo weet te bewegen een procentje minder te rekenen bij de financiering van een project dan heb je wat. Of collega's over te halen samen stenen te gaan stapelen op stukjes grond die toevallig al in Harrie's bezit waren. Naar verluidt zou langs deze sympathieke weg ook Hans Noomen tot Harrie's entourage zijn toegetreden. De man die Terra Vitalis en Pleuris Bak Met Geld tegen de vangrail zette, maar dankzij zijn werkzaamheden bij Royal Real Estate en Elephant Talk niet op een tandenstoker hoeft te sabbelen (1).
Oh, btw., Harrie (aka "Napoleon") en een paar van die Philipsbollen schijnen ook iets onwelvoeglijks te hebben gedaan met pensioengelden, maar die bui zal wel weer overwaaien. Het zou ook een beetje al te genant zijn als je in Maastricht een gebouw voor Justitie optrekt en vervolgens achter het gaas gaat. Kan gewoon niet. Stay tuned.

1. voor meer data over Hans Noomen lijkt ons een bezoekje aan ons zoekmachien voor de hand liggend.

  • Datum: .