dinsdag 12 oktober-2004
Interessant hoor, gisteravond op teevee. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat zinloze gedreutel over de grootste Nederlander. Nee, we hebben het over het eerste deel van een film over de BVD. De voorganger van die club die overal bommen ziet maar er nooit een kan vinden. Je vraagt je af wanneer ze in Leidschendam eindelijk weer eens gaan neuzen in het Gladio-handboek en zelf voor een paar Islamitische onverlaten zorgen die hier en daar een lontje aansteken. Of gewoon te rade gaan bij de dirty tricks-desk op de Amerikaanse ambassade. Net als in de good old days toen zesamen met een hele legbatterij van de CIA de commies te lijf gingen. Met afluisterpraktijken, infiltraties, het verspreiden van lulverhalen, het bezoeken van werkgevers, etcetera etcetera. Maar geen chantage, meneer, dat deden we niet. Wij willen er een lieve duit onder verwedden dat er sprankelende filmpjes en foto’s zijn van een pandje aan de Amsterdamse Spuistraat waar heren zich konden manifesteren als kindervriend*. En die beelden werden niet gemaakt voor het opsexen van een personeelsfeestje.

Buitengewoon boeiend was het verhaal hoe de BVD een splijtzwam binnen de CPN creeërde, de Socialistische Werkers Partij. In wezen de basis voor de latere PSP. Het brengt je haast onwillekeurig naar gebeurtenissen van recente datum toen plotseling een kale dandy aan het politieke firmament verscheen en een populistische partij van de grond trok. Financieel gesteund door langs avontuurlijke weg in goede doen geraakte ondernemers**. De dandy, ook al een kindervriend, kreeg een formidabele aanhang en voorspelde premier te worden. Bovendien was hij mordicus tegen de aanschaf van de Amerikaanse Joint Strike Fighter. Normaliter ruim voldoende voor een beetje geheimedienst om minimaal eens een stevig potje te infiltreren. En als het heel vervelend werd tweedracht te zaaien binnen de nieuwe partij opdat ie uit mekaar zou donderen. Om de actie van een “lone nut” nog maar buiten beschouwing te laten. Dat het zo snel zou gaan had misschien niemand verwacht, maar de opkomst en neergang van de LPF vertoont verdacht veel trekken van die van de CPN. Over vijftig jaar horen we hoe het zat.

* zie “Wolff in de klem” op de site van de Morgenster.
** zie de serie “Schimmen achter Pim” op de Followup-site.

  • Datum: .

dinsdag 19 oktober-2004
Gisteravond hobbelde genoeglijk deel 2 van de BVD-film over het scherm*. Een heel stel vroegere gleufhoeden babbelden er lustig op los over hun successen. Zoals het oprichten en runnen van hun eigen op China gerichte Marxistisch Leninistische Partij Nederland. Inclusief een clubblad dat ze elke maand met orthodoxe rimram moesten volschrijven. Dat deden ze met zoveel overtuigingskracht dat het hele spulletje vanuit China en Albanië werd gesponsord en hun jeugdige partijleiding in Bejing kon aanschuiven voor het velolbelen van een loempia in gezelschap van de Chinese nomenclatula. Veel informatie werd daar niet uit gepeurd. Hooguit hoe minister van Buitenlandse ZakenTsjoe-en-lai zijn stokjes vasthield, dat ie goed was voor zijn konijnen en wat ie van Delfts blauw vond. Allemaal voer voor de analisten van de Company in Langley. In Leidschendam hadden ze er geen moer aan.

Maar het belangrijkste deel van de uitzending was gewijd aan de actie “Stop de Neutronenbom”. Een kind van de toenmalige CPN-leider Joop Wolff. En gek hè, zijn naam kwam maar één keer voorbij. In verband met een reisje naar de DDR. Een reisje? Joop zat in die tijd herhaaldelijk in de DDR. Dat zou te maken hebben gehad met de financiering van de actie. Maar zelfs binnen de CPN wist eigenlijk niemand wat Joop daar precies bekokstoofde.

En met wie. Merkwaardig dat de pratende hoofden van de BVD daar gisteravond met geen woord over repten. Nou ja, merkwaardig. Toch ook weer niet. Want dan hadden ze ook moeten vertellen dat ze Joop volledig in hun knip hadden. Lock, stock and barrel. Vanwege Joop’s pedofiele strapatsen**. Chantage? Natuurlijk. Maar wat moet je anders als je vanuit Langley wordt gedirigeerd?

* Zie voor commentaar op deel 1 “Geheim (1)” van 12 oktober jl.
** Zie het artikel “Wolff in de klem” op de site van de Morgenster.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch