maandag 16 februari-2004
Tjibbe Joustra en Pieter Cloo kunnen het schudden. Volgens een onderzoeksrapport waren de twee bestuursleden van de UWV-GAK in Amsterdam verantwoordelijk voor de overschrijding van het budget voor de verbouwing van hun nieuwe etablissement met twee miljoen euro. Die waren voornamelijk gebruikt voor het opsexen van de twee bestuursetages met wat beschaafd marmer en wat houtsoorten uit de duurdere prijsklasse. Een operatie die vorig jaar zo boeiend in de publiciteit werd gebracht via een reportage van RTL 4. Bovendien bleek er te zijn gescharreld met de financiële verantwoording van het project. De cijfers die ministerDe Geus van Asociale Zaken voor zijn neus had gekregen klopten voor geen strekkende meter marmer. Oftewel het bestuur van de UWV had de kluit grotelijks belazerd om er een beetje deftig bij te kunnen zitten. Niks bijzonders dus, want dat doen al die uitkeringstrekkers die hun geld krijgen via de UWV van Tjibbe en Pieter toch ook, nietwaar? En wie met pek omgaat wordt ermee smet. Hm? Overigens lag dezelfde UWV ook bij ons al eens op het hakblok toen wij ontdekten dat directeur concerninkopen Jan de Jonge als potentieel cliënt zich eind oktober 2002 in het Valkenburgse hotel Gerlach van Camilleke Oostwegel liet verwennen door een paar topdogs van de projectontwikkelaar MDC/Amstelland (nu AM). Onder wie bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter, die inmiddels bij AM aan zijn stutten heeft getrokken nadat duidelijk was geworden dat hij had geprobeerd langs slinkse weg de overnameprijs van MDC te drukken bij de fusie in 2002 (*). Gezellig hè, zulke jongens onder mekaar? Geruchten willen dat onze Jan in het recente verleden ook bij de MIPIM, de jaarlijkse samenkomst voor roofridders uit de bouwwereld in Cannes, licht buiten de Middellandse Zee zou hebben geplast. Mochten wij daarover meer vernemen, u weet het, dan melden wij ons direct.

(*) zie de serie "Shredder" op de Followup-site.

  • Datum: .

dinsdag 17 februari-2004
Zakt uw pantalon en/of ander toebehoren ook af bij het zien van al dat draaikonten van onze minister van Asociale Zaken en oud-vakbondsman (!!!) De Geus? En dat alles omdat ie sullig aannam dat die topjongens van het UWV-GAK hem geen loer zouden draaien. Nou Geus, ouwe reus, ze namen je vreselijk bij de neus. Met hun cijfertjes over al dat marmer, tropisch hout en closetpotten op maat die Jan des Copies gisteravond nog goedkeurend een 8+ plus gaf. En het lijkt erop dat het daarbij niet blijft. Wezen we gisteren nog op een toenemende kans op onweer ronddirecteur Jan de Jonge, onze aandacht gaat nu uit naar een mogelijke affaire in de uitkeringssfeer. Wat is het geval?

Als iemand in de WAO terechtkomt, wordt hij na een jaar opnieuw opgeroepen om te kijken of zijn situatie veranderd is of dat inmiddels de medische sector een antwoord heeft gevonden op zijn mankementen. De zogenaamde eerstejaars herbeoordelingen. Nou waren er bij het UWV-GAK forse achterstanden ontstaan bij de tijdige afwerking van deze gevallen. Maar je moet prioriteiten stellen. Dus eerst de wc-potten en dan die eerstejaars. Vond De Geus blijkbaar wat minder, dus sprak hij met de Raad van Bestuur af dat voor het einde van 2003 alle achterstanden zouden zijn weggewerkt. Dat bleek wel heel veel hooi op een heel klein vorkje. Dus moest er in de laatste maanden van het vorig jaar aan de noodrem worden getrokken. Althans, zo is het ons verteld. De belanghebbende WAO-ers kregen van het UWV-GAK een herderlijk schrijven met een formuliertje toegestuurd. Op dat formuliertje moest dan worden ingevuld hoe hun medische vlag erbij hing. Normaliter roept de verzekeringsarts vervolgens in de meeste gevallen de uitkeringsgerechtigden op voor een APK’tje. Maar daar zou in dit geval noch tijd noch ruimte voor zijn geweest. Dus wie zijn formuliertje niet had teruggestuurd werd een schorsing in het vooruitzicht gesteld en raakte zijn eerstejaarscode in het bestand kwijt. Dat ruimde al aardig op. En het meerendeel van het restant werd vervolgens verrast met een verlenging van in principe vijf jaar zonder ooit boven de smeerkuil te hebben gestaan. Wellicht dat ze in de loop van dit jaar nog eens een oproepje van de verzekeringsarts krijgen voor een zogenaamde professionele herbeoordeling. Maar waar haal je zo gauw de tijd vandaan? Bij de sectie Cadans van het UWV waar het water tot aan de kruin was gestegen ging men over tot de meest rigoureuze stap. Daar zouden eind december zelfs codes tijdelijk gewoon zijn dichtgetikt om aan de eisen te kunnen voldoen.
Hoe dan ook, de noodoperaties slaagden en zo was met één zwaai van het bestuurlijke toverstokje aan het eind van 2003 het bestand geschoond. De Geus tevreden. Gelukkig nieuwjaar. Het management en de directie van het UWV-GAK zouden zich warm hebben geconfirmeerd aan het vindingrijke initiatief van de Raad van Bestuur. Bij het personeel lag dat wat anders. Dat verzette zich tegen deze frauduleuze gang van zaken, maar bond in toen een schriftelijke oekaze van hogerhand over de afdelingen gierde. Leuk verhaal hè? Oh, nog even. Als iemand die oekaze nog in zijn bezit heeft, wij houden ons aanbevolen. In verband met een herbeoordeling. Van de Raad van Bestuur en meneer De Geus.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch