Skip to main content

Femke Halsema wenst vluchtelingen rechtstreeks de hemel in. Lees maar even mee: "In Zatopia leven vluchtelingen in relatieve harmonie,
in eigen huizen. De vluchteling heeft er een burgerstatus, hij werkt, heeft medische voorzieningen en is in hoge mate zelfvoorzienend.
(...) Armoedige tentenkampen aan de desolate grenzen van conflictgebeiden veranderen in steden tussen staten in, waar gestudeerd kan worden en waar vluchtelingen stemrecht hebben en hun eigen bestuur kiezen, weliswaar onder toezicht van de VN". Aldus het voormalige boegbeeld van GroenLinks in de Volkskrant van verleden zaterdag.
Ons Femke heeft haar grote hart vooral verpand aan "een virtuele universiteit. Nu moet je fysiek aanwezig zijn om ergens af te studeren. Waarom zou dat niet helemaal virtueel kunnen?" Vluchtelingen met een laptopje in een hip restaurantje, het ene kid in de hangzak, het andere in de bakfiets buiten op de parkeerplaats tussen de electrische auto's... Ik kan me voorstellen dat Femke, in haar eigen bubbel tussen de Amsterdamse Beethovenstraat en het Spui, zich niet voor kan stellen dat een op die manier zelfvoorzienende vluchteling nog meer zou willen.
Dus vind je in Zatopia geen reisbureautje. Je kunt er wel naar toe, naar Halsema's heilstaat, maar niet meer verder. Wel terug, naar waar je vandaan kwam (en waarschijnlijk krijg je dan van Femke geld toe) maar niet naar de etage boven die van Halsema. Vanuit Zatopia is er geen weg naar Eutopia. Je mag wel gaan stemmen maar niet in Engeland, Frankrijk of in Nederland, tegen de klootzak die je geboortedorp heeft platgebombardeerd.
Hoe bizar om in dezelfde krant te lezen over de steeds concretere plannen van rijke Europeanen, Amerikanen en Chinezen om op de maan of zelfs op Mars te gaan wonen. Ruimtevaart wordt booming business terwijl een wit wijf in broekpak miljoenen mensen die een lot ontvluchten waarbij wij ons hier in onze welvaart niets maar dan ook niets kunnen voorstellen, uit haar achtertuintje wil weren. De Femke Halsema die ooit tegen Geert Wilders riep van Kom maar op, ik lust je rauw, heeft helemaal geen trek in vrije grenzen en een krimp-ekonomie om de aanstaande ecologische ramp te voorkomen.
Het meest bizar vind ik nog die naam van Halsema's kamp. Geen Eutopia dus, verwijzend naar goed en geluk, maar dat rare za. Naar verluidt heeft het te maken met de naam van een bestaand kamp in Libanon. Maar mij doet het vooral denken aan Zatopek. Emil Zatopek. Wie heeft hem niet gekend, en wie kent hem nog? Marathonrenner, won goud op de Olympische Spelen ooit, een Tsjech van geboorte, of beter: een Tsjechoslowaak. Ik las als kind over Zatopek en stelde me zijn geboorteplaats voor.
Armoe in het kwadraat, drankmisbruik en een geheime politie die bij iedere brievenbus naar binnen keek en aan de grens verhinderde dat er iemand naar Eutopia verdween. De geijkte beelden en smaken van het voormalig Oostblok. Wat vonden wij de Tsjechoslowaken dapper die over een rol prikkeldraad klommen om naar ons toe te komen, waar wij hen met open armen ontvingen, voor de microfoons van radio en televisie trokken om te vertellen hoe vreselijk hun vaderland was en hoe intens ze het naar hun zin hadden bij ons.
Ze hebben bij ons gestudeerd, gewerkt, in een eigen huis gewoond, mogen kiezen en gekozen kunnen worden, de Zatopeks. Niemand die het erover had dat ze maar in een pretkamp in het oosten van Beieren moesten blijven. Waarom waren zij toen wel welkom en al die andere marathonlopers van de wereld nu niet...? (JoopFinland)

  • Datum: .

In Amsterdam leren ze het nooit. Bij de brandweer vreten ze er oud krentebrood bij het leven en dreigen iemand van buiten die de ramen open komt zetten van de A8 te rijden. Witte heteromannen die de brandspuit als een penis bedienen, wat doe je daarmee als stadsbestuur? Bingo, je kijkt naar hoe ze het oplossen in andere grotere steden zoals Berlijn en Londen. En je voert per decreet positieve discriminatie in.
Maar in Amsterdam is per decreet -lees: na drie geheime stemmingen tussen de slechtste kandidaten- de vertrutting, zoals kraker Theo het verschijnsel ooit terecht noemde, geïnstalleerd. Tut Hola Halsema heeft zo snel ze maar kon de verantwoording die zij als hoofd van politie en brandweer gekregen heeft ingeleverd bij een witte heteroman, de ijzervreter Peter van Uhm. Een ex-generaal als probleemvergruizer van de brandweer! In het duits en engels vinden ze geen woorden voor zoiets...
Nu is het wachten op wie de macht zullen gaan overnemen bij de hoofdstedelijke politie en in de Stopera. Om met het laatste te beginnen: zagen wij bij de inauguratie van het meisje niet ook Edje van Thijn zitten? De man die tenminste wegens doodslag maar eigenlijk wegens moord met voorbedachte rade op Hans Kok een flink aantal jaren in de cel had moeten zitten en natuurlijk nooit never meer uitgenodigd moeten zijn op kleffe recepties? Is het sociaal fascisme zoals de sociaaldemocratie eigenlijk heet wel dood? Of is het groen fascisme zoals we de sekte van Jezus Klaver moeten noemen gewoon het nieuwe jasje van de witte heterobestuurders met een roos in de vuist?
Ja, wie zou er bij Femke achter in het fietsenschuurtje klaarstaan om de opvolger van Adje Smit te worden aan de Marnixstraat? Wordt dje puinruimer bij de politie uit het Umfelt van Van Uhm gehaald, wat wel zo gemakkelijk en goedkoop is? Eric O., de vermetele moordenaar in een pakkie die er in Irak mee weg kwam?  Of die drugs- en wapenhandelaar die 'onze' grootste oorlogsheld is sinds Piet Hein en in de Telegraaf over allerlei geheime missies in alweer Irak of Afganistan mag vertellen?
Nog eens: het probleem van Amsterdam is het probleem van elke grotere stad. Ze trekt geld aan en ze drukt mensen weg. Dat geld is veel te vaak louche geld. En die mensen zijn veel te vaak de mensen die niet die recepties aflopen. Van Thijn lheeft indertijd niet alleen Kok omgebracht maar ook het massatoerisme en de zware criminaliteit aangetrokken. De kraakbeweging had een afdoende oplossing voor die toeristen: die stond gewoon op de bruggen spuug en soms wat zwaarders op die rondvaartboten te keilen. Wel zo gemakkelijk en reuzegoedkoop. En die saboteerde ook afdoende Van Thijns poging om het penosegeld van de Olympische beweging de stad in te krijgen.
De kraakbeweging is de stad uitgewerkt, en de rolkoffers en Holleeders hebben er vrij spel. In de Jan Evertsenstraat is het 's nachts op meerdere plaatsen raak. De mensen die er nog twee nachten achter elkaar wonen, krijgen bovenop alle rotzooi en angst ook nog es Halsema op bezoek. Ze moeten wel. Indien ze dat weigeren zal onze Femke er een egotrip van maken, zoals Van Thijn destijds in de Staatsliedenbuurt. Zware misdaad en overlast van toeristen bestrijden? Halsema zal een boerkaverbod gaan bepleiten. En Ad Smit eerherstel geven... (JoopFinland)

  • Datum: .