Skip to main content

maandag 8 november-2010
Een paar weken geleden is in Tel Aviv een proces begonnen tegen de Russisch-joodse zakenman Arkadi Gaydamak. Geen onbekende in het wereldnieuws, die Arkadi. Hij werd oktober vorig jaar in Frankrijk bij verstek tot zes jaar kruipruimte veroordeeld voor zijn aandeel in de Angola-gate affaire. Behelsde de illegale export van wapentuig naar Angola tijdens de daar heersende burgeroorlog in de jaren negentig. Ter waarde van 790 meloen dollar. Genoeg om er gratis nog een pakketje AK 47 bij te doen.
In Tel Aviv gaat het om een witwasje van 172 meloen dollar dat Arkadi samen met een paar hoge mieters van de Hapoalim Bank en zijn Italiaans-joodse gap Nahum Galmor zou hebben verzorgd. Die laatste had ie nodig bij de aankoop voor 50 meloen van het Nederlandse bedrijf Termopost, dat net een ontginningsproject van kali op de rails had gezet in Kazakstan. Omdat Gaydamak's naam toen al knap besmet was door Angola-gate zouden de baasjes van Termpost hebben aangedrongen op het gebruik van een stroman. Dat werd dus Nahum.
Zonder twijfel zal het proces niet van vandaag op morgen door de wringer zijn gehaald. Dat duurt in Tel Aviv net zo lang als in Amsterdam. Maar we houden u op de hoogte van de verdere gebeurtenissen. Kan nog gezellig worden. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 19 maart-2012
Goed dat we zulke scherpe lezers hebben. In de discussierubriek wees een van hen op ons eerste artikeltje onder deze titel dd. 8 november 2010. Ging over het Israëlische duo Arkadi Gaydamak en Nahum Galmor en hun avontuurlijke nering. Wat blijkt? Twee journalistieke profs van Juul Paradijs' natte neuzenvod zijn afgelopen week bij Arkadi op bezoek geweest. Die is namelijk een proces begonnen om aan te tonen dat hij in rechte de eigenaar is van het behoorlijk in de bullen zittende fosforbedrijf Thermphos in Vlissingen. Nou zijn wij geen fanatieke volgers van De Telegrof, maar zoals gezegd drukte een alerte lezer ons met de neus op een artikel dat Crimesite een paar dagen geleden aan de affaire besteedde. Waarvan acte. Mea culpa.

  • Datum: .