Skip to main content

vrijdag 16 juli-2010
Komt Bibi Netanyahu laatst bij Obama. Om bij te lullen. Waar ze het over hadden? Nou, onderandere over het nucleaire gelazer in het Midden-Oosten. Na de Iraniërs willen nu ook de Saoediërs atoompjes gaan splitsen met het oog op het komende olieloze tijdperk. En in Jordanië, Syrië, de emiraten en Egypte weerklinken dezelfde geluiden. Voor je het weet staat op elke duin daar een zootje centrifuges te draaien. Weliswaar onder internationaal toezicht, maar je weet maar nooit met die islamieten. Straks knutselen ze stiekem een bommetje bijmekaar en dan heb je het gegooi in de retorten. Dus stelde Obomba voor om een conferentie van alle middenoostelijke landen te beleggen met als onderwerp de non-proliferatie. Bibi heeft al aangekondigd dat ie niet meedoet. Kunst. Israël heeft al kernwapens en is niet van plan om die in de Dode Zee te mieteren. Dus dat idee van die conferentie is een doodgeboren kind. Bovendien heeft Obomba volgens de Israëlische legerradio Bibi al hush hush toegezegd dat de VS op nucleair gebied met Israël zal blijven samenwerken.
So far, so bad. Hoe ironisch is in dit nucleaire licht het bericht dat het Amerikaanse Bureau of Industry and Security (BIS) bezig is met een onderzoek naar de firma Telogy. Een Amerikaans bedrijf met een filiaal in België dat ervan wordt verdacht verboden spulletjes te hebben geleverd aan India, China, Zuid-Afrika en... Israël. Spulletjes die in het geval van India en Israël gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van atoombommen en draagraketten. Wat dat laatste betreft: nou en? Als je eigen president toezegt dat ie zal blijven samenwerken, waarom moet je daar dan heel wijsneuzerig doorheen fietsen? Niet zeveren, leveren!

  • Datum: .

maandag 19 juli-2010
Het was effe zoeken, maar hebbes. Die Belgische Telogy International NV zit in Mechelen en heeft een eigen verkoopclubje, Microlease. En die zijn dus op hun knoken getikt door het Bureau of Industry and Security (1). Want er waren in 2007 22 oscilloscopen aan Israël verpatst en 1 spectrum analyzer aan Zuid-Afrika. En dat had niet gemogen, want die spulletjes konden worden gebruikt voor allerlei nucleaire narigheid. En het is op dat gebied al zo'n zootje. De Mechelse onverlaten kregen een boete van 75.000 dollar en daar komt nog een zeperd van 392.000 dollar overheen als ze binnen een jaar opnieuw de exportfout ingaan. Naar verhouding zijn ze er dus nog redelijk vanaf gekomen. Maar dat zal wel te maken hebben met de stille afspraken tussen Bibi en Obomba. Spelletjes...

(1) zie de vorige aflevering van eind vorige week.

  • Datum: .