Skip to main content

vrijdag 16 oktober-2009
Toen Franse troepen in het voorjaar van 2008 Sarobi overnamen van hun Italiaanse collega's dachten ze een eitje te hebben. In de periode daarvoor was er namelijk in die regio van Afbaardistan heulemaal niks gebeurd. Maar helaas hadden de haantjes een iets andere opvatting van hun taak dan de wops. Dus gingen ze bijvoorbeeld over tot agressieve verkeerscontroles. Het was meteen eilie in de tent. En in augustus werden er tien patrouillerende Franse ijzervreters door de Talibanjers afgemaakt.
De betrokken baarden dachten namelijk nog steeds vandoen te hebben met Italianen en daarmee hadden ze indertijd stiekem een niet-aanvalsverdrag gesloten. Tegen betaling uiteraard, want voor niks gaat de koperen ploert op. Ook daar. De volgelingen van Captain Caveman dachten door Silvio's ragazzi besodemieterd te zijn en organiseerden een gehaktdag.
Lullig, maar wel begrijpelijk: bij de overdracht van hun mandaat in Sarobi aan de Fransen hadden de Italianen niks gezegd over hun deal. Wil trouwens niet automatisch zeggen dat de Franse club er geen hol van afwist. Half Kabul wist hoe de Italiaanse vlag erbij hing. Maar misschien wilden Sarko's gamins het gewoon niet geloven. De prijs voor dat ongeloof was duur.
Ondertussen is zowel in Rome als Parijs een zware pleuris uitgebroken. De ontkenningen schieten als raketten over de Alpen. Jammer, want als je met een bundel florijnen de Taliban kan overhalen om de geiten weer te gaan hoeden is dat altijd beter dan AOW-meloenen uit te geven voor een uitzichtloze oorlog. Iets voor Geert misschien? O nee, die heeft een andere opdracht.

  • Datum: .

Moeten we zo'n vogel serieus nemen? Die Filippo Grandi. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN oftwel de UNHCR. Die heeft tegenover het Europese “parlement” verklaard uiterst ongerust te zijn over de deal die het Vierde Rijk heeft gesloten met de Turkse junta.
Dat terugsturen van vluchtelingen van het ene naar het andere land zonder garanties voor hun welzijn en hun rechten is volgens hem uiterst bedenkelijk. Vooral als dat ontvangende land al drie meloen vluchtelingen binnen zijn grenzen heeft en die al nauwelijks tot helemaal geen toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt, onderwijs, medische hulp en sociale voorzieningen. Als Turkije niet aan die voorwaarden kan voldoen moet volgens Grandi het hele feest worden afgeblazen.
Zijn Europese collega Vincent Cochetel gaat nog een stappie verder. Die slingerde naar buiten dat de deal onrechtmatig is. Het collectieve buiten de deur zetten van vluchtelingen is verboden binnen het raam van de Europese Conventie voor de rechten van de mens. Maar acht, wat stelt die UNHCR nou helemaal voor? Als je ziet wat er gedaan wordt met de missives van die club over de wandaden van Kiev kunnen we dit gezever over die MENA-vluchtelingen waarschijnlijk zonder klachten van milieuorganisaties de Dardanellen inspoelen. Carry on.

  • Datum: .

Bingo. De Turkse minister van Europese Zaken Volkan Bozkir krijgt een vingerplant. Hij liet vandaag tegenover persbureau Anadolu uit zijn broodmolen vallen dat Turkije maar een beperkt aantal vluchtelingen uit Griekenland wil terugnemen. Dan gaat het hooguit om tienduizenden en zeker geen honderdduizenden. Laat staan meloenen. En die regeling gaat volgens Volkan pas in als alle vluchtelingen die nu op de Griekse eilanden en tegen de Balkangrenzen bivakkeren daar zijn vertrokken. Dat klinkt heel anders dan Rutte ons een paar dagen geleden door de strot duwde. Komt bij dat die regeling indruist tegen de in het Vierde Rijk vigerende mensenrechten (1).
Een ander aspect dat naar verluidt zwaar op de volle maag van Juncker cs. drukt is de jacht die president Erdogannef heeft ingezet op journalisten en luitjes die het vrije woord praktiseren op het internet. Of dat inderdaad zo zwaar weegt bij de door een koehandel aan het Brusselse roer gekomen Reichsregierung blijft de vraag. Maar laten we aannemen dat het voor de vorm juist is. Dan zitten we ook nog met Erdogannef's wens om op korte termijn de Koerdische parlementariërs te strippen van hun politieke immuniteit en ze vervolgens in een kerker te mieteren vanwege hun associatie met de PKK.
Daarmee solliciteert de Turkse volksmenner nadrukkelijk naar de eretitel van dictator. En hoe was het ook weer met dictators in de MENA-gebieden? Het zal toch niet waar wezen? Stay tuned. (1) Zie aflevering 1 van 9 maart 2016.

  • Datum: .

zondag 18 oktober-2009
Wat denk je? Hebben de Amerikanski's vorig jaar al in Rome gevraagd hoe dat nou zat met dat Italiaans-Talibaanse niet-aanvalsverdrag. Kort nadat die tien dooie enfants de la patrie in een bodybag uit Afbaardistan waren teruggekeerd in Parijs. Silvio tussen twee wippen door uiteraard stijf en verontwaardigd ontkennen. Tuurlijk, tuurlijk, ze hadden hier en daar wel wat geschoven aan arme sloebers in de regio, maar dat was om een (wiet)tuintje in het hart van de lokale bevolking aan te leggen. Niet om de Talibanjers te stieken. Maar waar komt een eind aan de sloebers en begint de Taliban? Bovendien hebben wij er al eens op gewezen dat van elke dollar, euro etcetera die de sloebers krijgen een flink deel als pizzo wordt doorgeschoven naar de Talibanjers. Dus waarom niet gewoon over de lage drempel heen stappen en rechtstreeks een deal sluiten met de jongens van Captain Caveman? Ben je van tutti af.
Maar de Italianen stonden niet alleen. Volgens Franse bronnen deden de Canadezen na zware verliezen in Kandahar hetzelfde. Zij het met een andere smoes. Zij gaven poen aan softe Talibanjers om ze los te weken van hun fanatieke broeders. En ze een normaal tent-geit-en kookpot-leven te bezorgen. Krijgt u een raar gevoel in uw schoenen? Dan trekken uw tenen krom.
Overigens komt dit zogenaamd sociale geschuifel met poen al aardig in de buurt van de befaamde Dutch Approach, waar Billary Clinton laatst in het bijzijn van Maxime nog wat vochtig van werd. Het zal toch niet zo zijn... Hm. Stay tuned.

  • Datum: .

Vandeweek battelden Samsom en Roemer met mekaar. In de Huyskerk. Eerst over de deal met Erdogannef, later over het asociatieverdrag met Willy Wonka. De soms aandoenlijke Roemer hakte tijdens de door dominee Tweebeeke geleide dienst zachtjes in op de vrije visa-regeling die de Turken als cadeautje hadden gekregen voor het opbergen van onder rembours naar Griekenland verzonden vluchtelingen. Volgens Roemer bracht dat delen van onze arbeidsmarkt in gevaar. Het neo-liberale stoppelveld van de Partij van de Arbeid riposteerde dat Roemer onzin uitkraamde. Die visa waren maar drie maanden geldig en hadden geen effect op de arbeidsmarkt. De Turken konden in die tijd hooguit gezellig met familieleden een dönertje op de hoek halen, een waterpijpie opsteken in de shisha verderop, als getuige optreden bij het Jorisproces en meer van die wellnessmomenten. Nou weten we inmiddels dat je met een doos van Ravensburger al een heel eind komt met het namaken van Turkse paspoorten. Dus wie komen binnenkort allemaal de grens hier over om even lekker uit te waaien? Een paar dagen geleden gaf Erdogannef zelf na de bloedbruiloft in Ankara al een leuk inkijkje door te grommelen, dat wat in zijn hoofdstad was gebeurd met alle gemak ook in Brussel kon plaatsvinden. Kennelijk een vooruitziende blik. Verder kan stoppelveld ook weten, dat het land van Erdogannef stiekempjes de jongens van ISIS financierde en de grens openzette om ISIS en Al Nusra van wapens te voorzien. Als ie het niet weet kan ie bij ons in Den Bosch wat bijscholing krijgen. Moet ie wel de grens van Brabant over, maar dat kan nog visumvrij. Europa? Wat is er mooier? Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 30 oktober-2009
Hoe was het ook weer? O ja. De Italianen hevelden tig euro, een paar blikken ravioli en foto's van oom Silvio's minderjarige veroveringen over naar de Talibanjers om ze te laten ophouden met die vervelende aanvallen op hun vakantieoord in Afbaardistan. Werkte niet honderd procent, maar waar gedeald wordt valt wel eens een kilo.
De Canadezen deden het weer anders. Die stortten poen op de rekening van de softe Talibanjers om zich verder niet te bemoeien met de hardliners en zich uit te leven in de teelt van spruitjes en het afromen van de geiten. En wat denk je? Gaan de Amerikanski's nu ook toe over. Vraag is wel of het Caveman-team genoegen neemt met Amerikaanse dollars, want voor je het weet zijn die net zoveel waard als een pepernoot van de katholieke concurrentie. Maar alles is welkom.
Overigens is het overmaken van poen niet het enige besluit dat de pas benoemde vredesduif in het White (correctie: Black) House heeft genomen om de war on terrorism van een fris verfje te voorzien. De jongens en meisjes in het poppyveld mogen met ingang van heden elke drugshandelaar die verdacht wordt van connecties met de Talibanjers zonder vorm van proces voor zijn klus schieten. War on terror meets war on drugs.
Dus die drugshufters zijn gewaarschuwd. Hun kop gaat eraf. Tenzij ze overstappen naar de exportafdeling van de CIA om hun spulletjes op de wereldmarkt te zetten. Net als de broer van prez Karsai. Dan mag je nog effe blijven leven. Kassa.

  • Datum: .