Cyber, cyber aan de wand. Wat was het mooiste in snuffelland? De afgelopen week. Het fabuleuze verhaal over The Donald en zijn gouden douche of... dat over de hack van Giulio en Francesca Occhionero? Je zou zeggen het eerste, omdat daarover verreweg de meeste eilie ontstond. Maar het tweede is zo mogelijk nog sensationeler. Afgelopen week werden nucleaire bolleboos Giulio en zijn chemisch doorgestudeerde zuster in een voorportaal van een Romeinse kerker geworpen. Ze bleken namelijk tussen 2011 en 2016 een Vesuvius vol topluitjes uit de Italiaanse samenleving in een hackgreep te hebben gehouden. Naar schatting zo'n 20.000, onder wie regeringsleden (ex-premier Mario Renzi bijvoorbeeld), parlementariërs, banksters (Mario Draakie is een mooi voorbeeld), onderdanen van Vrouwe Justitia, militairen, industriëlen, Vaticaanse jurken etcetera. Met naar het schijnt voornamelijk als doel om hun tevreden knorrende spaarvarken verder te spekken. Oude tijden herleefden: ze maakten dankzij hun irregulier verkregen informatie over belangrijke broeders snel furore binnen het Italiaanse Groot Oostelijke metselwerkje. En wie denkt dan niet met weemoed terug aan de roemruchte loge P2 van Licio Gelli?
Net als bij The Donald was ook hier sprake van de magische driehoek Londen, Rome, Washington (1). De beide Occhionero's woonden officieel in de Britse hoofdstad, waren actief in de Romeinse beau monde en sloegen hun stiekem verworven data vergrendeld op bij een paar servers in de USSA. In het hackerswereldje bleek het duo totaal onbekend te zijn, dus bij het Italiaanse smurfenteam dat op de zaak is gezet leeft nu de ernstige vrees dat Giulio en Francesca het front vormen voor een geheime organisatie, die invloed uitoefende over het reilen en zeilen binnen de Italiaanse staatsinstellingen en het zakenleven. Het betrokken blauwe team heeft inmiddels de assistentie ingeroepen van de FBI om het hele pakket aan geheime data naar de laars te krijgen. De gouden douche? Pinda's vergeleken met deze affaire. We zullen ervan horen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 10van “The Donald Connection” van gisteren.

  • Datum: .

Is het typisch Italiaans? Schandalen begraven tussen gifvaten, antieke stenen, gestolen schilderijen en mafialijken. Zouden we zo gauw niet weten. Maar we zitten in ieder geval nog te wachten op nadere berichten over Dino Rossi. De voormalige communicatiebons van het oudste Italiaanse spaarvarken Monte dei Paschi di Siena, wiens leven zo abrupt ten einde kwam na een salto mortale vanaf driehoog (1).

Een andere begrafenis lijkt in de pen te zitten bij het hackgevalletje rond broer en zus Occhionero. Kortgeleden bleken ze een heel Grootoostelijk metselwerk aan intieme gegevens over Italiaanse en Vaticaanse hotemoti achter slot en grendel te hebben opgeslagen bij een paar Amerikaanse servers. Om daarmee zakelijk een paar vette slagjes te slaan en hun invloed uit te breiden (2). De beheerders van de laars verzochten de Amerikaanse Fedssnuffelaars na de ontdekking van het bestaan ervan die gehacktvoorraad uit de roulatie te halen en naar Rome op te sturen. Inmiddels zijn we alweer een maand verder en heerst er een bulderende stilte. Uiteraard zijn de Feds bezig de data eerst helemaal na te grutten voordat ze die naar de soprano's overhevelen. Ook al omdat een van de projecten die de Occhionero's voor ogen hadden de ontwikkeling van de strategisch niet beroerd liggende haven van Tarento was, aan de zool van de laars. Daarbij spiegelden zij het stadsbestuur voor dat ze beschikking hadden over een respectabele bult poen uit de Amerikaanse pensioenenpot. Was dat waar of was dat fake? En wie waren er nog meer bij betrokken? We zullen er nog van horen. Of niet. Stay tuned.

(1 ) Zie aflevering 1 en 2 van “Avanti ragazzi” dd. 30 november en 4 december 2016.

(2 ) Zie aflevering 1 van deze serie dd. 14 januari 2017.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch