Skip to main content

donderdag 1 september-2005
Een onbekend aantal doden, grote materiële en economische schade; mensen die misschien pas na maanden weer terug kunnen naar de restanten van hun huis. Iedereen zal de beelden van de gevolgen van de orkaan Katharina in de zuidelijke staten van de VS gezien hebben.
De enorme wateroverlast is het gevolg van het breken van enkele dijken bij Lake Pontchartrain, en aangezien de stad New Orleans een meter of twee onder het waterpeil ligt zal die wateroverlast nog wel even duren. Het is niet de eerste keer dat de stad getroffen wordt door een orkaan. Na een overstroming in 1995 besloot het Amerikaanse Congres om een soort Deltaplan uit te voeren; kosten ervan tot nu toe zo’n 500 miljoen Amerikaanse dollars. Het geheel werd uitgevoerd door het “Army Corps of Engineers”. Enkele jaren geleden moest er nog voor een kleine 250 miljoen aan werk worden uitgevoerd, maar er was ondertussen iets veranderd in de wereld. De gelden van de federale overheid stokten en het Corps of Engineers maakte al snel duidelijk wat de oorzaak was: Homeland Security, de oorlog in Irak en de belastingvermindering. Herhaaldelijk is gepubliceerd wat de gevolgen voor de regio zouden zijn als er geen geld meer zou komen. Desondanks besloot de regering Bush om in 2004 nog verder te korten op het budget Stemmen in het Congres om toch gelden voor de bescherming van de streek vrij te maken vielen op dovemansoren in het Witte Huis, sterker, voor het komende jaar werd nog verder bezuinigd. Alles keurig verslagen door de media. Om de vrijheid te brengen moeten offers gebracht worden zegt Bush altijd. Dus: geen geld voor dit Deltaplan. Bovendien was de helft van de Nationale Garde van Louisiana naar Irak gestuurd, waardoor er onvoldoende materiaal en menskracht beschikbaar is om te helpen. Goede reden om te zeggen: bring the troops home.

O ja voor de liefhebbers, dit.


  • Datum: .

donderdag 1 september-2005
Een team hulpverleners uit Canada werd door de staat Louisiana verzocht om te assisteren bij de overstromingsramp in New Orleans. Het Vancouver Urban Search and Rescue (USAR) zou op woensdag het vliegtuig nemen. Ook een speciale eenheid van Canadese militairen, het Distaster Assistence Response Team (DART) zou snel volgen (zie hier en hier). Echter, het ging niet door, het Amerikaanse Homeland Security weigerde hen toegang tot de VS omdat Homeland niet in staat was te checken of er geen van terrorisme verdachte personen langs deze weg de VS binnenkomen. Het officiële Canadese bericht was dat de autoriteiten in Washington in staat van massale verwarring verkeren. Alsof dat laatste iets nieuws is.

  • Datum: .

vrijdag 2 september-2005
In de verslaggeving tot nu toe op de journaals van de Nederlandse publieke en commerciële tv’s ontbreekt de politieke context van de ontbrekende opvang na de ramp, laat staan de ombuigingen in de investeringen rond de dijken.
Een aardig overzicht van hoe de Bush club de publieke rampenopvang heeft geregeld, via de politieke vrienden kunt op hier vinden. Wat valt hieraan toe te voegen? Trouwens, hoe staat het in Nederland met de rampenbestrijding? Donner of Remkens of Balkendinges?

  • Datum: .