Skip to main content

Ook toevallig. We hadden het er gisteren nog over. Hoe mallotig het was dat smurfen van de Oekraiense geheime dienst SBU een actieve rol hebben gespeeld bij het onderzoek naar de ramp met de MH17. Wat mag je dan nog verwachten van dat onderzoek en hoe kritisch moet je dan zijn als het Dutch Safety Board-vehikel van boer Tjibbe een papieren ei legt? Heel kritisch. Ook al, omdat van meet af aan werd aangestuurd op een circusvoorstelling à la Lockerbie met in de tijgerkooi geen Libiërs maar door Moskou opgeleide Oekraiense separatisten. Nou is het lullig voor boer Tjibbe dat zijn rapportages niet overal voor zoete Deventer worden geslikt. Zo doen de Australiërs hun eigen ding. En wat zei detective superintendent Andrew Donoghue gisteren tijdens zijn verhoor voor het Victorian Coroners Court? Dat er een “tougher standard” dan die van de DSB nodig is om met zekerheid te kunnen zeggen of de MH17 met een BUK is neergehaald. De Aussies vonden de rapportages van zowel de DSB als die van de USSA en Kiev niet doorslaggevend. Verder onderzoek is noodzakelijk. Dat klinkt toch wel even genuanceerder dan wij aan deze kant van de aardkloot gewend zijn. 
Oh en btw., Donoghue maakte ook nog even gemengd gehakt van dat mondkapje dat ons Limburgse talenwonder bij Pauw uit de hoge hoed toverde. Het betrokken slachtoffer kon dat kapje van zijn lang zal zijn leven niet voor zijn mond hebben getrokken. Waarvan acte. Vandaag worden de verhoren voortgezet. U hoort nog. Stay tuned. 

 
  • Datum: .

Nou kunnen we de msm wel de zoveelste Bellingcat geven. Maar dat helpt niet. Daarom is het misschien verstandiger om over de huidige stand van zaken in het onderzoek naar de MH17 catastrofe ons zoeklicht op te steken bij onderzoeksjournalist John Helmer. Lees dit (inclusief een recente brief van ome Tjeerd aan de familie van de slachtoffers) en gooi vervolgens die rotzooi van Bellingcat over de schutting. Stay tuned.

  • Datum: .

U heeft er waarschijnlijk niet zo'n erg in gehad. Met uw koe ingeperst tussen soortgenoten met witte nummerplaten. Maar afgelopen weekend was het echt een SBU-feestje. De geheimedienst van de Oekraïne pakte even flink uit. Eerst lieten de snuffelaars uit Kiev op de Poolse grens een Franse imbeciel oppakken. Die zou de laatste maanden onder het oog van de SBU een busje hebben volgestouwd met leuke dingen voor de mensen. Een bult Kalashnikovs, een toefje granaatwerpers, een tonnetje explosieve chocola, wat rondjes ammunitie en de benodigde ontstekers voor een memorabel vuurwerk. Om te voorkomen dat bij de EK in zijn thuisland de hele boel in slaap valt bij de duizenden tikkies breed en achteruit. Nog een mazzel, dat er tussen Oekraïne en Polen nog geen sprake is van open grenzen. Houden zo.
Maar met de aanhouding van deze nog naamloze gestoorde, die overigens zomaar Van der Lubbe kan heten, was de koek nog niet op. De jongens van oom Tjibbe's JIT-cluppie maakten namelijk bekend, dat ze op de plek waar de brokstukken van de MH17 indertijd zijn neergekomen de staart van een BUK-raket hadden gevonden. Nou kan Van der Lubbe die in alle haast verloren hebben, maar laten we net als oom Tjibbe maar aannemen dat ie hoort bij de BUK waarmee de MH17 uit de lucht is gehaald. En zo'n vondst straalt natuurlijk ook af op de SBU, die in JIT-verband zo nijver meewerkt om Rutte's onderste steen boven te krijgen. In wezen in de rol van kroongetuige en u weet net zo goed als wij, dat kroongetuigen soms zwaar uit hun longen staan te liegen. En kijk, daar waren Vlad Poetin en zijn Maleisische collega Najib Razak blijkbaar ook bang voor. Want wat lieten ze vorige week al weten? Nou dit. Die dikke dame met haar bloes? Nog lang niet in zicht. Stay tuned.

  • Datum: .