Skip to main content

Hij wordt onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Halbe Zijlstra. Heeft ie er een beetje verstand van of hoeft dat niet? Nou, bij Pauw rolde gisteravond over tafel, dat vriend Halbe vroeger veel had gereisd en zelfs een tijdje in Mexico had gewoond. Discover your smile zullen we maar zeggen. Want als dat een pre is om iemand in het Buzapak te hijsen, dan zijn er massa's gegadigden.
Maar laten we niet lullig doen. Als leider van de VVD-fractie in de Landdag bleek hij op een dag besprongen te zijn door het virus van de Realpolitik. Halbe vond ineens dat we in de toekomst wat voorzichtiger moesten zijn met het uitstrooien van de lente in allerlei potentiële wingebieden. Aanleiding was de zeperd die de westerse alliantie opliep bij de steun aan een bij elkaar geveegd zootje Syrisch ongeregeld, inclusief terroristische baardverenigingen. Halbe zag meer in diplomatieke oplossingen en wij voorzagen dat onverwachte verschijnsel direct van het predikaat “de Halbe-doctrine”. Ondermeer terug te vinden in dit artikeltje van 18 april 2015. Het zal ons dus benieuwen of ie het waar kan maken met een premier op de achterbank die hemel en aarde bewoog om het fascistoide Oekraine van een Brusselbrede steun te voorzien. En kijk hier eens wat een gedrocht daar is ontstaan. Dus go for it Halbe. Onze steun heb je. Stay tuned.

  • Datum: .

Jammer dat dat blonde ding van Hennis pleite is op het Ministerie van Oorlog. Maar voor haar in de plaats komt dat gevorderde meisje van Bijleveld in de geschutskoepel te zitten. Ankie was ooit namens het CDA secretaresse van Binnenlandse en Koninkrijkszaken in het vierde kabinet van Jan Peter Klootviool. En in die hoedanigheid moest ze ondermeer een onderzoek doen naar de corruptie van Ramonsito Booi en zijn clan op Bonaire (1). Nooit meer iets over gehoord. Alleen daarom al lijkt Ankie ons een uitstekende minister op Plein 4. Verder heeft ze haar achternaam mee en heeft haar ouweheer als beroepsmilitair met hetzelfde bijltje gehakt. Goeie keus dus.
Ze wordt bijgestaan door staatssecretaresse Barbara Visser. Namens de VVD. Over haar hebben we kort geleden nog dit luimig stukkie op de wereld gezet. Het moet de meisjes en jongens die zich namens ons bezighouden met het frutselen aan ouwe Bulgaarse bommen of na een ongelukje aan een krakkemikkig infuus liggen in een veldhospitaal ergens in somber Afrika een extra warm gevoel geven om te horen, dat hun staatssecretaresse zo ontroerend gewoon is. Voor zo'n Barbara ga je als militair door het vuur. Onder de tonen van naar keuze “Sweet Child of Mine” of “Muss i denn”. Tenminste als Barbara's partijgenoot Halbe zich genoodzaakt ziet om zijn eigen doctrine in de shredder te deponeren. Zo niet, dan blijft het op Oorlog dezelfde dooie boel als het al was. Laten we samen knielen. Stay tuned.

(1) Zie de afleveringen 16, 17 en 21 van de serie ABC-tje.

  • Datum: .

Hé Halbe. Hier nog even een geheugensteuntje. We hadden het er gisteren nog over in “Poen en Polletiek”. De dood van Muammar Khadaffi. Vandaag zes jaar geleden startte de NATO de oorlog tegen het welvarende Libië. Eindigend met een mes in de reet van Muammar en absolute chaos in de jaren daarna. Hier vind je een kleine analyse, Halbe. Inclusief de brief van Mu aan Barack voor de shit begon. Denk aan je woorden van toen. En laat je niet omlullen door Mark met zijn zwart-witfillempies of door die twee lichtgewichten die over een week in de vage voetsporen van dat dingetje van Hennis zullen treden op het ministerie van Oorlog. Stick to your words Halbe. Wij staan achter je. Stay tuned.

  • Datum: .

Oorzaak en gevolg? Zou zomaar kunnen. Us Halbe Zijlstra heeft nog niet stiekempjes met president Erdogannef gebabbeld of sultan Recip de Eerste noemt ineens Mark Damesfiets, die gisteravond mogelijk nog wat zwart-witfilmpjes heeft zitten loeren met het pronkstuk van onze Nederlandse bretelsjournalistiek, een goeie gabber. En ligt bij buuf Merkel ook niet meer te plassen over zijn kleine jongeheer. Halbe is door ons al eens hoopvol van de sticker “Realpolitiker” voorzien en verdomd, we lijken aardig in de richting te zitten. Wil overigens niet zeggen dat we meteen in een juichend hallelujah kunnen uitbarsten. Daarvoor is de sultan nog te grillig. Zo perste hij vandeweek bijvoorbeeld nog door zijn snorharen dat buurman Assad nog steeds baardartiesten ondersteunt en op die grond verdreven moest worden. Over draaikonterij en gotspes gesproken. En verzin daarop als versgebakken minister van Buitenlandse Zaken en voormalig duivenmelker maar eens iets zinnigs. Oh, en wat dacht u van deze? Nee, Halbe moet nog zwaar aan de bak om Recip in ieder geval een beetje in evenwicht te krijgen. Sterkte mien jong. Stay tuned (JP).

  • Datum: .