Skip to main content

maandag 8 augustus-2011
Toute Den Haag van de leg. Nee, niet vanwege Rukke's ritmisch geschuifel in het fietsenhok van de Dance Valley, maar vanwege de affaire rond Mariko Peters. De buitenlandspecialist van Oen Links, die in 2005 vanuit Afbaardistan haar lieveling Robert Kluijver zo de hemel in prees, dat ie van het Prins Claus Fonds 38 roodjes kreeg om wat zaagsel te kopen voor zijn circus. Mariko zat daar te diplomaten en ook haar schatje verdiende zijn dagelijks brood in Kabul en omgeving. Eerst was ie tussen de granaatscherven door creatief bezig geweest met kurk en het maken van stoelen met twee kalashnikovs en een lappie stof. Een jaartje later stapte hij over naar de Open Society. Het theater van de lach onder leiding van Dikke Deur Soros en de weduwe Bruinsma, met allerlei artiesten uit de wereldberoemde Langley-school.
Het schandaal rond de met een dubbel paspoort gezegende Mariko (1) en haar aimant lijkt zich nu toe te spitsen op twee onderwerpen: het gevalletje nepotisme in verband met de zaagselsubsidie en de vermeende ontvoering van Robertje's koters uit een vorig huwelijk. Bescheiden als wij zijn willen wij daar niet in treden. Maar wij zouden wel graag willen weten of en in hoeverre luitjes uit de duistere internationale kennissenkring van Mariko en Robbedoes invloed hebben gehad op het besluit van Sapje en haar groenzoeters om achter de zogenaamde opleidingsmissie in Kunduz te gaan staan. Een volstrekt belachelijke missie die niet alleen poen kost uit onze toch al zwaar gehavende knip, maar op zeker ook op een drama zal uitlopen.
Bij BuZa is een onderzoek op de rails gezet. Of onze vraag daarbij ook aan bod komt? Inshallah.

1. Mariko is geboren in Berkeley, USSA, en kan dus q.q. beschikken over twee paspoorten. Lekker uitgevlooid door de ook in onze kolommen niet onbekende Hans Vogel.

  • Datum: .

donderdag 11 augustus-2011
Logisch. Dat alle aandacht in de affaire rond Oen Links buitenlandexpert Mariko Peters en alternatieve hulpverlener Robert Kluijver zich op het amoureuze Amerikaans/Nederlandse vrouwtje richt. En dan met name op haar vermeende nepotisme. Zelf vindt ze dat ze het allemaal wat zakelijker had moeten houden, maar ze was wel hartstikke integer geweest. Daarom voelt ze stevig op haar heuvel getrapt door HP/De Tijd en is ze van plan terug te slaan via de Raad van de Journalistiek. Wat zinloos gedreutel is, want wat kan dat normen-en-waarden vehikel anders uitkreunen dan foei? Omdat het weekvod geen wederhoor heeft toegepast of zo. Tsjonge!
Nee, interessanter is met wie zij indertijd in de benauwde enclave in Kabul contacten onderhield cq. zich liet beïnvloeden. Dan kom je buiten Robbedoes al gauw uit bij Amerikanskies. Mariko's dubbele landgenoten. Wat voor Amerikanskies? Juist. Die ook. En daarmee komen we bij Robbertje terecht.
Onze culturele circusartiest knutselde na zijn studie internationale relaties aan de Amsterdamse universiteit een interessante loopbaan bij elkaar. En opvallend francofoon. Eerst zorgde hij ervoor, dat de Franse dokters zonder grenzen een fatsoenlijke kameel onder hun hol kregen als ze de binnenlanden van Tajikistan binnentrokken. En daarnaast hield hij de paperassen op orde.
Vervolgens stortte hij zich in Parijs in de freelance filmerij, maar bleek geen Joris Ivens te wezen. Dan maar een paar jaartjes verder studeren aan de Université aldaar. Bij Sciences Po. Een instituut waar de Franse speursmurfendienst zelfs openlijk verse krachten werft of kandidaten voor de positie van honorables correpondents (1).
Al die bagage vormde in 2001 een goeie basis voor een VN-baantje in Afghanistan. De rest weten we. Een jarenlange carrière bij de Open Society van Dikke Deur Soros en de weduwe Bruinsma in Afbaardistan (2). Een Niet Goed, Oprotten-club die als loodsvis dienst doet voor snuffelhaaien van allerlei slag.
Na die woelige jaren keerde vriend Kluijver terug naar de geciviliseerde wereld en keutelde als curator wat rond in het Haagse Gemeentemuseum. En nu? Nu staat Robje achter de lessenaar bij... Sciences Po. En kookt zijn studenten langzaam gaar voor een baantje dans le monde sans frontières.
Is het gappie van Mariko werkzaam voor de Franse speursmurfenclub? Of is ie een honorable corrspondent? Weten we niet. Maar als wij lid waren van Oen Links zouden wij daar graag even peilingen naar willen verrichten. In verband met Sapje's verrassende besluit om achter die opleiding van doedels met een spuitje in Afbaardistan te gaan staan. Kijk, dat is pas interessant.

1. Bij ons noemen wij dit soort luitjes platweg informanten. Dat de DGSE bij Sciences Po. openlijk naar vers vlees snort is hier terug te vinden.
2. Zie vorige aflevering dd. 8 augustus van dit jaar.

  • Datum: .

zaterdag 13 augustus-2011
En dan is er natuurlijk nog dit verhaal van Mariko en de rogue agent I.A. (niet lullig doen!). Daarin schuift reserve-ambassadeur Peters aan bij een gezellig samenzijn met een paar MIVD-smurfen en een hoopje dorpsoudsten. Nou ja, dorpsoudsten. Eigenlijk Talibanjers cq. Al Schijthuisgasten, maar hoe verantwoord je dat aan de oevers van de Hofvijver?
Het als een bermbom ontploffende verhaal komt uit het dagvod De Pers van sigarenkistjesmiljonair Boekhoorn, dateert van 22 april 2011 en is van de hand van journalistieke diehard Arnold Karskens. Het bewijst niks, maar ook Mariko waarde dus rond in de wereld van cloak, dagger, bombs, guns, false flags, trains, planes and automobiles. Vraag is of dat qualitate qua gebeurde en/of voor iets sinisters van buitenlandse origine. Stay tuned.

  • Datum: .