Skip to main content

dinsdag 5 februari-2013
Niet eens zo heel lang geleden was er een hele stoot lawaai over het separatiebeleid in allerlei inrichtingen die zich bezighouden met het wel en wee van verstandelijk gehandicapten. Als er op een afdeling eilie uitbrak dan zwiepten de begeleiders hun pupillen wat al te gemakkelijk achter een deur met een kijkgaatje. Om af te koelen. Soms voor een paar uurtjes, soms voor een paar dagen, soms nog wel langer. Dat was niet humaan. Dat moest veranderen. En dat is ook veranderd.
Maar wat nou als bijvoorbeeld iemand uit de sectie begeleid wonen leden van de steeds verder uitgedunde professionele begeleiding met hel en verdoemenis bedreigt? Dan wordt tegenswoordig al redelijk snel de hulp ingeroepen van de lokale smurfemarij. Die arriveert dan over het algemeen binnen no time met een hele bult pomp en net zo’n hoeveelheid circumstances ter plekke. Als de betrokken gehandicapte nog steeds voor ongecontroleerde narigheid zorgt krijgt ie een paar metalen manchetten aangemeten en wordt ie afgevoerd naar het buro. Eenmaal daar gearriveerd wordt ie psychiatrisch geheel verantwoord achter een deur met een gaatje gezwiept. Om af te koelen. Hoehoe, mevrouw Schippers! Leuk hè? Da’s pas humor.

  • Datum: .

zondag 3 maart-2013
Op 5 februari jl. tilden wij het bescheiden bericht de wereld in dat luitjes die genieten van een vorm van beschermd wonen zich heel koest moeten houden. Ook al zijn ze er geestelijk soms niet best aan toe, als ze binnenshuis eilie maken krijgen ze bezoek van een flink stel vervaarlijk uitziende handhavers die ze in de boeien slaan en afvoeren naar een smurfencel om af te koelen. Een bizar alternatief voor de onmin geraakte isoleercel. Psychologisch verantwoord? Zijn wij dokter? Misschien biedt een vraagje aan dat meisje van Schippers enig soelaas. Je weet maar nooit.
Tot nog toe zijn er geen berichten over het uit de hand lopen van een dergelijke situatie. Maar een enigszins vergelijkbaar geval bij onze zuiderburen laat zien, hoe fout zoiets kan gaan. Het gaat om de dood van Jonathan Jacob in 2010. Kijk en walg.

  • Datum: .