Skip to main content

woensdag 22 april-2009
Vorige maand mieterde de Bolivianen ene Felix Martinez de grens over. Vriend Martinez was tweede secretaris van de Amerikaanse ambassade in La Paz. Hele nette baan. Niks op aan te merken. Maar hij onderhield volgens de Boliviaanse AIVD ook nauwe betrekkingen met de oppositie. Namens de CIA. En dat is minder netjes. Vooral in dit geval, want die oppositie was in het recente verleden al eens druk bezig geweest om het rijke bodemschattige gedeelte van Bolivia los te weken van de rest. Onder leiding van de Quoterijke industrieel Branco Gora Marincovic Jovicevic. Zoon van een Kroatisch echtpaar dat in de jaren vijftig besloot te verhuizen, omdat de geruchten dat pappa een decennium eerder prettig had samengewerkt met de laarzenstampers van Adolf wat al te sterk werden. De afscheidingsmanoeuvre donderde in een rotsspleet, maar er zijn vanzelfsprekend andere manieren om een eind te maken aan het ellendige linkse bewind van Evo Morales, de eerste Indiaanse president. Bijvoorbeeld door hem te kelen.
Vorige week gierden er driftige kogels door het deftige hotel Los Americas in Santa Cruz. Drie heren sneuvelden, twee bleven bij ons. De samenstelling van het groepje was interessant.
Zo was de van oorsprong Hongaarse aanvoerder Eduardo Rosza Flores het voormalige baasje van PIV. Een eenheid van internationale huurlingen die in de jaren negentig de Kroaten assisteerde bij hun afscheidingsoorlog. In 2008 reisde hij af naar Bolivia om "de commies te bestrijden". Hij kreeg daar gezelschap van zijn landgenoot en computerexpert Elod Toaso, de uit Kroatie afkomstige ijzervreter Mario Tadic Astorga, de Roemeense sniper Arpad Magyarosi en de Ier Michael Martin Dwyer. Allemaal in het bezit van keurige perskaarten en jekkies met "press" op de rug. Plus een leuke verzameling wapens en een flink snufje C4. De boys zouden van plan zijn geweest om via een reeks aanslagen onrust te zaaien en dan ultimo het licht uit te doen bij Evo Morales. Waar hebben we dat meer gehoord? Nou, bijvoorbeeld in Kleintje Muurkrant. Op 6 februari 2009 maakten wij namelijk in "Venezuela Contra" melding van ene Alberto Gonzalez. Die was volgens Mexicaanse bronnen bezig om in West-Europa via oude Iran Contra-contacten een stel vervaarlijke gunslingers bij elkaar te blechtrommelen om op redelijke termijn de ook al linkse Venezolaanse president Hugo Chavez de tocht naar een aula te laten maken. Change? No, we can't.

  • Datum: .

zondag 26 april-2009
Je zal de ongelovigen de kost moeten geven die met hun middelvinger de hemel hebben lek geprikt naar aanleiding van aflevering 1 op woensdag jl. Over die vijf Europese huurlingen die in Bolivia op zijn gladiools het linkse regime van Evo Morales naar de kloten wilden helpen. Ja, ja. Zal wel een opzetje zijn geweest om de rechtse oppositie een loer te draaien. Had zomaar gekund, maar wordt toch wel wat moeilijker uit te leggen. Want wat blijkt? Zo'n zeven maanden geleden heeft Eduardo Rosza Flores, het fuhrertje van de vijf, zich in Hongarije laten interviewen door een teevee-muskiet. Mocht er onverhoopt iets lulligs gebeuren tijdens zijn missie in Bolivia, dan wisten de mensen in zijn thuisland in ieder geval wat zijn motivatie was geweest. Tot dan toe zou het interview niet worden uitgezonden. Dus wat gebeurde er de afgelopen week toen Eduardo voor zijn klus was geschoten? U mag nooit meer raden. De reactie op de uitzending in La Paz was net zo makkelijk te voorspellen als de inhoud van de troonrede. De Andes was te klein. En ze willen de betrokken muskiet voor de kadi trekken. Want wie uit de eerste hand weet heeft van voorgenomen terroristische activiteiten heeft de dure plicht aan de bel te gaan hangen. Desnoods aan de NSB-lijn. Hebben ze een punt, maar een scoop wil ook wat. Het is zo onwaarschijnlijk als een fietstocht van Geert naar Mekka, maar je zal als journalist maar weet hebben van een geplande aanslag op onze geliefde premier op het strand van Domburg of zo. Moet je eens kijken wat er met je gebeurt als je je kaken op elkaar houdt en het komt uit. Dan kan je je beter terugtrekken achter de Karpaten en een bed and breakfast beginnen. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 25 mei-2009
Time flies. Het is alweer maanden geleden dat wij warme aandacht besteedden aan de werving van een Europese knokploeg om met leuke aanslagjes voor wat spanning te zorgen in Venezuela. Met als klapstuk het aan barrels slaan van Hugo Chavez' levenslampje (1). Zullen wel wat lezers gedacht hebben ja, ja daar heb je hullie weer. Maar wat gebeurde er vorige maand in Bolivia? Jawel, daar werden drie leden van een Europees clubje vleeseters onder leiding van Eduardo Rosza Flores door veiligheidseenheden voor hun klus geschoten en twee zeilden de petoet in. Ze hadden links en rechts al wat luitjes gekeeld en waren ultimo van plan om president Evo Morales het laatste hoekje om te helpen (2). Dat boempatsgebeuren vond plaats in het rijke deel van Bolivia, dat onder leiding van de Nachwuchs van allerlei Europees oud-Nazigespuis al een tijd probeert zich los te maken van de arme rest van het land. Onder meer gesponsord met meloenen door de US Agency for International Development (USAID). Volgens officiele Amerikaanse gegevens heeft deze hulporganisatie sinds 2002 meer dan 97 meloen dollar gespendeerd aan de decentralisatie van Bolivia en de versterking van de regionale autonomie. Een zalfje voor met name het rijke, industriele gouvernement in het oosten van het land. Moet je natuurlijk wel duidelijk maken waarom dat zo nodig moest. Nou, dat was om de Boliviaanse democratie te versterken. Het is net of je de bovenmeester van prinses Oranje-Wippe hoort oreren. Om de boel wat soepeltjes te laten verlopen richtte de USAID ter plekke een filiaal in van de OTI (Office for Transition Initiatives). Die OTI's hebben geen flikker te maken met humanitaire hulp, maar fungeren als doorgeefluik voor poen aan politieke partijen en NGO's die graag bereid zijn in de Amerikaanse ganzenpas te lopen. En in dit geval het leven van president Evo Morales zuur cq. korter te maken. O ja, en dan worden die partijen en NGO's natuurlijk ook nog netjes opgeleid. Anders zou je misschien niet precies weten welke democratie ze in Washington bedoelen. In 2007 werd daar effies 1,25 miljard dollar aan besteed. Afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nationale Endowment for Democracy. De door prez Reagan ingestelde zijtak van de CIA, die bij ons al eens voorbijkwam als financier van de Lama's (3). Nou kan je natuurlijk met dollars strooien tot je een ounce weegt, maar als de meerderheid van de bevolking voor Morales kiest dan heb je je daar maar bij neer te leggen. Democratie niet waar? En wil je dat niet, dan kan je bijvoorbeeld een ordinaire coup laten plegen zoals in Chili in de good old days. Of daar naartoe werken via de strategie van de spanning. Kijk, en daar komen de boys onder leiding van de Hongaars/Kroatische ijzervreter Eduardo Rosza Flores in beeld. En zij zullen de laatsten niet zijn. Stay tuned.

(1) Zie op deze site "Venezuela Contra" dd. 6 februari 2009.
(2) Zie eerdere afleveringen van deze serie dd. 22 en 26 april 2009.
(3) Zie "Retteketet nieuws uit Tibet" dd. 8 en 25 april 2008.

  • Datum: .

woensdag 27 mei-2009
Over de strategie van de spanning gesproken. Gisteren liet het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken een scheet van bedenkelijk allooi los. Die scheet van drie A-4tjes behelsde ondermeer dat Iran voor het maken van een baardenbom uranium kreeg aangeleverd door Venezuela en Bolivia. Twee landen waarmee Israel momenteel geen officiele banden meer onderhoudt. De stinkende boodschap gaat mee in het valies van staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon op zijn voorgenomen trip door Zuid-Amerika en zijn bezoek aan de conferentie van Amerikaanse Staten volgende week in Honduras. Kan dus een heel gezellige boel worden. Op naar het vervolg op dat gele cake-verhaal uit Niger dat de Bushbengels en hun Britse aanhang opdisten om hun Gleiwitzoverval op Irak te legitimeren. Gevoegd bij de eerder door ons gememoreerde activiteiten van in Europa geworven mercenaries en we kunnen straks rekenen op een perfect storm in de directe omgeving van Hugo Chavez en/of Evo Morales. Change? No we can't. Stay tuned.

  • Datum: .

Heeft u ook zo genoten? Van die coup in Bolivia. Eindelijk keert daar de democratie terug. En hoe! Moet u dit eens lezen. En als extraatje de eerste vier afleveringen van deze serie. Dat geeft hoop voor Venezuela en Nicaragua. Vorwärts. Stay tuned (JP).

  • Datum: .