Skip to main content

vrijdag 31 augustus-2007
Blijken de Ruskies vandeweek op het vliegveld van Moskou ene Yair Klein te hebben geclipt.
Details over die arrestatie zijn nog niet vrijgegeven. Dus is het bijvoorbeeld nog niet helder wat vriend Yair te zoeken had in het land van Poetipoe en of ie rondzeulde met een vals paspoort. Dat laatste ligt een beetje voor de hand, want hij stond al een stief kwartiertje op het verlanglijstje van Colombia, waar hij ooit in absentia tot tien jaar is veroordeeld. Nou was ie in 1999 ook al eens tegen een Philipspeertje opgelopen in Sierra Leone, waar hij wapens zou hebben geleverd aan een loslopend rebellenlegertje. Ging ie wel de petoet voor in, maar niet voor lang. Voor zijn vrijlating zal naar goed gebruik in die regio wel iets geschoven zijn vanuit het beloofde land. Een Colombiaans uitleveringsverzoek? Fuck 'em.

Wat had Klein in Colombia uitgevreten? Awel, hij had daar in de jaren tachtig/negentig samen met een leuk stel Israëlische welzijnswerkers tegen een redelijke vergoeding een Colombiaans elimineringscorpsje opgeleid en bewapend. Ter bescherming van have en goed van de toen aan de top staande snorkeltycoons Escobar en Gacha. Dat groepje zou uitgroeien tot de paramilitaire terreurgroep AUC, die al een tijdje heel ironisch te hooi en te jungle samenwerkt met het officiële Colombiaanse leger en Amerikaanse instructeurs in de zogenaamde war on drugs. Mocht Moskou dus gehoor geven aan een eventueel uitleveringsverzoek uit Bogota, dan zal Klein niet zo veel te vrezen hebben. De petoet die op hem wacht zal wel de vorm van een resort hebben. En die tien jaar wordt teruggebracht tot hooguit twee. Wegens goed gedrag. Moorden loont. Op dat niveau tenminste.

Zie voor Klein ook het eerste deel van "Raadsels rond Moengo" op de site van de Morgenster.

  • Datum: .

donderdag 13 maart-2008
Het was heul stil geworden rond de eind augustus vorig jaar in Moskou bij de vodden gegrepen Yair Klein. De voormalige Israelische kolonel die zich beginjaren tachtig samen met de Amerikaanse geheime griezel Theodore Shackley ontfermde over de beveiliging van het toen pas gevormde Medellin-kartel. De jongens van Pablo Escobar en de gebroeders Ochoa werden door het duo netjes bewapend en getraind om het productieproces en de eerste etappe van de export van hun witte waar naar de VS een beetje fatsoenlijk te kunnen afschermen. Dit allemaal in het kader van de lieflijke Iran/Contra-affaire (1). Ook toen de wind draaide en het Medellin-kartel op de tocht kwam te staan bleef Klein actief in Colombia en stond in wezen aan de wieg van het AUC. De rechtse militie, die samen met het reguliere Colombiaanse leger te vuur en te zwaard de linkse FARCens bestreed. Sindsdien is er heel wat water door de Magdalena gestroomd en werd Yair een keurige zakenman die in augustus naar Moskou vloog voor het opzetten van een fabriekje voor gevechtswagens. Wel met een paspoort waaraan wat gesleuteld was, want je weet maar nooit. Maar dat bleek net zo nutteloos als het verzoek aan Geert om zijn Koranfilm te offeren aan de Lutherse brandweer. Op verzoek van Interpol werd Yair achter het gaas gepleurd. In afwachting van uitlevering aan... Colombia. Daar had een of andere verdwaasde bef hem ooit in absentia tien jaar bezorgd voor zijn vroegere activiteiten. Na zijn arrestatie volgde uiteraard een flink nummertje diplomatiek touwtrekken hors concours om Yair's inmiddels wat oude reet te redden. Maar het ziet er nu toch naar uit dat ie het kortste strootje heeft getrokken en binnen zeer afzienbare tijd aan het regime van Uribe wordt overgeleverd. Er is al beloofd dat ie goed zal worden behandeld. Gezien zijn voorgeschiedenis en het huidige politieke klimaat in Bogota twijfelen we daar geen secundo aan. Stay tuned.

1. Zie "Raadsels rond Moengo", aflevering 3 in het archief van de site van de Morgenster

  • Datum: .

zaterdag 20 november-2010
Dat wordt eilie in het land tussen Golan en Eilat. Tenminste, dat beloofde Yair Klein.
De vroegere instructeur van Pablo Escobar's pretoriaanse snorkelbrigade en later van het leutige Colombiaanse terreurgezelschap AUC. Want vriend Klein is pissig. Zijn thuisland Israël zou namelijk geen poot hebben uitgestoken om hem uit een Russische petoet te wurmen. Daar zeilde hij in 2007 binnen nadat hij in Moskou was aangehouden omdat ie op een Interpollijstje stond. Dat was het gevolg van een vonnis dat in 2001 door een Colombiaanse kadi was geveld. Tien jaar kruipruimte. Bij verstek, want Yair verbleef veilig en wel in Israël. Een beleefd uitleveringsverzoek stuitte daar op een klaagmuur van stilte.
Maar de geblinddoekte dame in Colombia leek toch haar zin te krijgen na de arrestatie in Moskou, waar de oude ijzervreter was heengereisd in verband met het opzetten van een nieuw wapenfabriekje. Maar toen het bij de onderhandelingen tussen Moskou en Bogota rond een aangename wapenleverantie nul nul bleef, zetten de Ruskies Yair gisteren plompverloren op de keien.
De drie jaren die hij binnen heeft doorgebracht zijn overigens niet ongemerkt voorbijgegaan. De medische staf van het staatshotel was niet erg bij, waardoor een van Yair's handen defect is geraakt. En ook over de roomservice bleek hij niet echt tevreden. Over een paar dagen reist Klein huiswaarts. Een stuk magerder dan hij arriveerde. Financieel is hij leeg. Daarom ziet hij zich genoodzaakt om eens wat autobiografische boekjes open te doen. En "die zullen chaos in Israël veroorzaken", aldus de ouwe trainer. Gek hè, maar we hebben zomaar het idee dat het om een schot voor de boeg gaat.

  • Datum: .