Skip to main content

Mr. Pieter van Vollenhoven, van de 'Veiligheidsraad', wil de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren, Boa's, uitrusten met vuurwapens. Dat is pas echt buitengewoon. De aanleiding zijn rellen met IJmuidense jongeren op het strand en de haven die ik zo goed ken. Mr. Pieter beseft niet dat er dan doden waren gevallen. Dit 'bedachtzaam' lid van het koninklijk huis speelt met vuur. Ok, hij mocht niets meer toen hij Margriet trouwde en niet eens prins worden zoals iedereen verder; Claus, de dochters van de ministers van den Broek en Brinkhorst en natuurlijk Maxi, die de kroon mocht opzetten.
Pieter, zoon van een bierbrouwer te Kampen, maker van een stout dat volgens mij kort na zijn aantreden bij de Veiligheidsraad uit de handel werd genomen (het veilig bezig zijn ging niet zo goed samen met alcohol), mocht nog pianospelen op tv met de onlangs overleden Louis van Dijk om 'de harten van de Nederlanders' te winnen, verder mocht hij niets, behalve meezwaaien met de overige leden in het bezit van een adellijke titel. Pieter was al 'meester' gelukkig. Zonder mr. was het helemaal kaal geweest tussen de royalty.
Maar hij maakte 'deel uit' van het Koninklijk Huis, gelukkig voor hem.
Zijn schoonvader, Bernard zu Lippe, had koning willen worden maar kreeg 'prins-gemaal'. Echt Nederlands, dat gemaal.  Schrale troost voor Pieter.
Nu naar IJmuiden. Dit vissersdorp verveelvoudigde kwa inwonertal na het graven van het Noordzeekanaal en de vestiging van de Hoogovens. Het werd de toegang tot de haven van Amsterdam. Arbeiders uit het hele land stroomden toe naar dit werkverschaffingsproject en dat is de oorzaak van het vrijgevochten karakter van de IJmond. De mensen lieten hun shit achter waar ze vandaan waren gekomen.
Daar kwam bij W02, waar IJmuiden bijzonder door werd getekend. Niet alleen werd door nazi-Duitsland het dorp volledig verwoest, ook werd het verzet tegen de bezetter genadeloos vervolgd, in samenwerking met de Nederlandse regering in Londen (zie daarvoor bijvoorbeeld de boeken van Conny Braam over het onderwerp). Het verzet was namelijk gewapend en Communistisch. Die mochten nooit iets in de melk te brokkelen krijgen, daar waren de nazi's en Londen het roerend over eens. Het was de tijd dat 'de geallieerden' met nazi-Duitsland onderhandelden over een 'afzonderlijke vrede', om de oorlog voort te zetten: tegen de Sovjet-Unie.
Veel wol voor een stuk over relletjes met jongeren zult u opmerken. Inderdaad. Maar zonder valt het incident niet te begrijpen. Al zijn de betrokkenen zich er niet van bewust. Maar hun ouders nog wel. IJmuiden ademt WO2. Overal. In de duinen vol bunkers. In het verwoeste stadshart. In de namen van de straten gewijd aan de vermoorde verzetsstrijders.
Het verhinderde niet dat camping de Duindoorn in IJmuiden aan Zee al een paar jaar na de oorlog volstroomde met Duits 'Fremdenverkehr', niet zelden voormalige soldaten die er waren gelegerd en nu met Mutti en de kinderen terugkeerden.
'Er is niets bijzonders aan de jongeren in IJmuiden', zegt een ambulant jongerenwerker in de IJmond, 'wat hier gebeurde heb ik nog nooit meegemaakt'. Alle jeugdcentra, scholen, cafés etc., alles is gesloten. Wat moet de jeugd?
In IJmuiden zie je NOOIT politie op straat. Ze hebben zo hun ervaringen gehad met de politie in WO2. Dat weet de politie. Het werkt door tot de dag van vandaag. Tot de jeugd. Ze zijn in staat de door hun grootouders in 1945 begraven wapens op te graven. Bij wijze van spreken. De Boa's (13 dagen opleiding...) hadden dat ook uitgelegd moeten krijgen. De stakkers.  (WK)

  • Datum: .

De Bijzondere Opsporings Ambtenaren worden door het kabinet Rutte zo snel mogelijk uitgerust met een korte wapenstok. Het traditionele knuppeltje waarmee de ouderwetse veldwachter (zoek op YouTube onder 'Swiebertje Bromsnor') was uitgerust om de toenmalige orde te bewaren.
Wat zijn de tijden veranderd.
De Boa's willen meer dan een klein stokje gummi. Ze willen pepperspray en een volwassen stok, zoals de echte cowboys van de politie. ME tenue een idee? Van rechts van het midden mogen ze worden voorzien van vuurwapens. Het is toch een beetje hún WA.
Na de smadelijke nederlaag te IJmuiden aan Zee (een BOA sloeg een meisje en werd afgetuigd) moet de eer van het korps worden gered met wapenfeiten: het handhaven van mondkapjes (geen doek voor je mond) en de 1,5 meter. Boetes om de door corona-uitkeringen uitgeholde staatskas te spekken. Het controleren of iedereen wel in de ellebogen niest bleek na uitgebreid palaver van experts niet haalbaar. Ik ben er dan ook mee gestopt en nies weer gewoon in tissues.
Waar zijn de Boa's als je ze nodig hebt.
Op de Dam werden ze node gemist en bij een kleurrijk feestje aan de Sloterplas op 2e Pinksterdag bleven ze onwennig op de achtergrond. Er zaten zeg 1000 mensen op het strand en kinderen krioelden door elkaar. Jongeren hingen om elkaars nek, speelden balspel en badderden in de poel. Snel geklede Marokkaanse meisjes maakten dicht op elkaar foto's.
'De Juut', waarschuwde iemand van het 'multiculti' feestje dat wij vierden voor een jaar geleden overleden vriend. 'Het zijn maar Boa's', stelde hij snel gerust.
Kijk, dát moet eruit. Boa's moeten gezag afdwingen. Daar gaan we aan werken.
Ze reden met hun autootje (geef ze een jeep) een eind richting de bankjes die wij tot feestterrein hadden uitgeroepen en toen weer terug. Hun uitgezonden ambtenaren stonden op 10 meter afstand op te nemen dat de RIVM-regels door ons werden overtreden. Na 10 minuten taaiden ze af.
Dit mag nooit meer. Begrijpt u? Nooit meer. Het ondermijnt het gezag van de BOA, waarvan onze toekomst afhangt na corona. Zonder Boa is het leven niet meer veilig te leven.
Neem de Boa's bij de Pont naar Noord achter A'dam CS. Ze handhaven met gevaar voor eigen leven dat de overgezetenen niet zomaar met een doek voor de mond de ferry betreden, maar het (voor professionals in de zorg afgekeurde) nep-masker van de zakkenvullers via Den Haag dragen. Ik waarschuwde in maart vergeefs 'koop aandelen mondkapjes'. De lezers zijn er niet toe overgegaan. Misschien hadden ze even geen geld of konden uit nationaal gevoel geen afstand doen van hun aandelen KLM.
Al eerder pleitte ik voor privatisering van het Koninklijk Huis en de strijdkrachten. Misschien is het een idee met de Boa's te beginnen. Ik zet al m'n geld op de Boa. De Boa heeft de toekomst die andere bedrijfstakken niet meer bezitten. (WK)

  • Datum: .