Skip to main content

vrijdag 13 mei-2011
In Groot Brittannië wordt nog steeds onderzoek gepleegd naar de oorlog tegen Irak van 2003. Dat onderzoek is in handen van een van de pijlers van, zoals dat zo mooi heet, het establishment. Zeg maar de heersende orde. Zoals gebruikelijk worden bij dergelijke onderzoeken enorme witkwasten gehanteerd, (zoals door Hutton) want er valt altijd wel iets te verbergen. Chilcot is nog steeds doende om allerlei publieke figuren te ondervragen. Uit die rij was onlangs Generaal Majoor Laurie aan de beurt. Laurie was lange tijd werkzaam bij de militaire inlichtingendienst en was direkteur generaal van de Defence Intelligence staff.
Hij verklaarde dat het dossier over het Irakese wapenprogramma zo gemaakt was dat het een casus belli was. Volgens Laurie “wisten we dat dat dossier de aanleiding voor de oorlog moest worden; dat was ons duidelijik gemaakt” en zo geschiedde. Eind september 2002 stond het zwart op wit: Saddam was zijn wapenprogramma's voor biologische en chemische wapens aan het versnellen en hij had de mogelijkheid om Europese steden waaronder Londen met raketten aan te vallen. En de media namen dat over, want ja dat moest wel waar zijn, toch. Uiteraard hadden zowel Blair en zijn spinmeister Alastair Campbell eerder bij Chilcot verklaard dat opleuken nooit, nooit, echt nooit gebeurd was.
Even terug in de tijd. Op 29 mei 2003 kwam Andrew Gilligan (toen nog van de BBC) met het nieuws dat iemand hem verklaard het dat dat dossier opgeleukt was en dat de inlichtingendiensten bezorgd waren over het dubieuze karakter ervan. Kort daarna was zijn bron dood (zelfmoord van Kelly), Gilligan loopjongen en de BBC ingepakt. Kijk zo werken die dingen, bek houden en in de pas blijven. Klokkenluiders, weg ermee. Blair verdiende vorig jaar pakweg 50 miljoen met zijn consultancywerk, vredestichterij en commissariaten.
Nog iets gehoord van ons Nederlandse onderzoek naar onze betrokkenheid bij die oorlog, dat zo zwaar steunde op een geheim Brits rapport?

  • Datum: .

zaterdag 14 mei-2011
Eén van de eerste doden in Blair's oorlog om Irak was dr. David Kelly, de Engelse expert op het gebied van chemische wapens, die dood werd gevonden in een bos niet ver van zijn woning, nadat zijn naam bekend werd gemaakt. Zijn dood werd geboekt als zelfmoord, dat weer leidde tot allerlei samenzweringsverhalen.
Desondanks zijn een aantal vragen rond zijn dood nooit adequaat beantwoord en het offciële onderzoek naar zijn dood, uitgevoerd door Lord Hutton, heeft de resultaten van de lijkschouwing en de resultaten van onderzoek voor 70 jaar achter slot en grendel gesloten.
Regelmatig worden er echter nieuwe feiten aangedragen die vragen oproepen. Deze week maakte de politie bekend dat er een helicopter landde bij de plaats waar Kelly werd gevonden, die weer na 5 minuten vertrok. Dat is tot nu toe nooit bekend gemaakt.
Via een WOB-procedure werd duidelijk dat een door de politie van Thame Valley gehuurde helicopter op 18 juli 2003 om 22.55 uur landde, 90 minuten nadat het lichaam van Kelly was gevonden. Tot nu toe was dit geheim. Dan komen er vragen op zoals waarom er geen vingerafdrukken van Kelly zijn gevonden op het mes, waterfles, mobieltje en horloge, terwijl hij geen handschoenen bij zich had. Volgens foto's lag zijn lichaam tegen een boom, terwijl de verpleegkundige die als eerste ter plaatse was verklaarde dat hij plat op zijn rug lag. Een vriend van Kelly verklaarde dat Kelly zijn rechterarm niet goed kon gebruiken, hoe kon hij dan zijn linkerpols doorsnijden? Om er enkele te noemen.

  • Datum: .