maandag 9 februari-2004
Ondanks het feit dat het verhaal over de brief van 1 miljoen al direct na de oorlog rondzoemde duurde het nog zon dertig jaar voordat het in de publiciteit belandde. In een artikel in De Telegraaf van 22 januari 1977. Belangrijkste bron voor dat artikel, waarin ook nog even tussen twee happen door werd vermeld dat onze prins in 1937 100.000 Reichsmark zou hebben ontvangen van het Reichssicherheitshauptamt in Berlijn voor verstrekte inlichtingen, was de als verzetsstrijdster geafficheerde Jeanette Kamphorst. De op Majorca verblijvende ex-caféhoudster zou de brief op dat moment in haar bezit hebben gehad en verschillende vrienden vanhaar in Nederland zouden over kopieën ervan beschikken. Dat gold eveneens voor de Britse geheimedienst waarvoor zij gewerkt zou hebben (1). Blijkens een artikel in De Telegraaf van vanochtend blijkbaar niet de enige snuffelcompagnie. Ook de Fransen bleken een copietje in hun bezit te hebben, dat Telegraaf-coryfee Jan Heitink (een van hun agenten in Nederland) in 1981 onder ogen heeft gehad (2). Jeanettes verzetsverleden was met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Niettemin ontving zij naar eigen zeggen sedert het midden van de jaren zeventig een verzetspensioen van ruim anderhalve ton (inclusief emolumenten). Geregeld via de Stichting `40-`45. Toen zij in 1980 overleed bleek de Stichting de voornaamste erfgenaam te zijn. Kostbare voorwerpen als een houten beeld van Hildo Krop, een atlas van Blaeu en een Statenbijbel die tot haar bezittingen behoorden zijn mogelijk langs deze weg naar Amsterdam verhuisd. De vraag is of ook de bewuste brief bij de paperassen zat die de toenmalige directeur van de Stichting en de hem begeleidende advocaat uit Alphen aan de Rijn in haar appartement aan de Paséo Martimo in Palma hebben verzameld en meegenomen. Een dag na haar dood. Wordt het toch nog gezellig.
(1) Feit is dat zij op Majorca omging met Maurice Buckmaster. Tijdens de oorlog hoofd van de Franse afdeling van de SOE.
(2) Wij doelden op Heitink met de zinsnede Wij zouden Thomas willen zeggen: ga eens te rade bij een oud-collega in het artikeltje Educatief van gisteren.
- Datum: .