Skip to main content

donderdag 21 april-2005
Tis geen dagelijks nieuws die vogelgriep H5N1 en ver weg. Af en toe een waarschuwing voor een mogelijke pandemie, waarbij miljoenen mensen de dood zullen vinden. Geen kattenpis. Ongetwijfeld zijn er mogelijke gevolgen voor de economie, denk aan: een instortende woningmarkt, (leegstand?), minder toeristenverkeer, minder pensioenen, misschien wel een geringere vergrijzing. Kortom allerlei scenario’s zijn denkbaar.
Ondertussen zijn in Zuid Oost Azië 51 mensen aan de nieuwe griepvariant overleden. Een score van bijna 60%, want half april was bekend dat 88 mensen aan de ziekte (ge)leden (hadden). Volgens wetenschappers zijn de vooruitzichten niet best, de vogelstand in die landen zal wel een bron van besmetting blijven. Bovendien blijkt dat zoogdieren makkelijker geïnfecteerd raken. Van de vogels zijn het de eenden die een primaire besmettingsbron zijn; de ziekte lijkt zich verder te ontwikkelen want inmiddels blijken eenden deze griep te kunnen hebben zonder dat de verschijnselen van de ziekte zich laten zien. Behalve allerlei vogelsoorten en varkens uit China, tijgers en luipaarden in Thailand als potentiële overbrengers blijkt uit experimenteel onderzoek in Nederland dat ook de kat de vogelgriep kan overdragen. Mocht er een pandemie uitbreken dat zal dat gevolgen hebben voor de kattenstand in Nederland, waaronder instortende verkopen van kattenvoer.

  • Datum: .

vrijdag 19 augustus-2005
De eerste maatregelen om een mogelijke vogelgriep pandemie in Nederland te voorkomen zijn inmiddels genomen: de kippen gaan op stal, dan wordt de kans op de overdracht door trekvogels voorkomen. Vorige week is de ziekte gearriveerd aan de grens van Europa, in Chelyabinsk. In de afgelopen dagen is bekend geworden dat ook ten Westen van de Oeral massale sterfte onder vogels is voorgekomen. Maar het is nog niet bekend of de vogelgriep hiervan de oorzaak is (zie).
Tot op heden is er in Europa nog geen mens gestorven aan de gevolgen van het (snel muterende) griepvirus influenza A (H5N1), in tegenstelling tot Azië. Maar als H5N1 zich weet te verbinden met een menselijk griepvirus dan is een wereldwijde pandemie werkelijkheid geworden met volgens experts een te verwachten aantal van 50 miljoen doden. Zoals we in ons vorige artikel schreven blijkt uit experimenteel onderzoek in Nederland dat ook de kat de vogelgriep kan overdragen. Mocht er een pandemie uitbreken dat zal dat gevolgen hebben voor de kattenstand in Nederland, waaronder instortende verkopen van kattenvoer.
Onlangs hebben financiële analisten in Canada gewaarschuwd voor de economische gevolgen van zo’n pandemie: een economische depressie. De aandelenmarkt is net zo griepgevoelig als niet gevaccineerde mensen, aldus één van hen. Zakelijke en toeristisch vliegverkeer (en alles wat daar me samenhangt, zoals de hotel en horecasectoren), verzekeringsmaatschappijen, de voedingsindustrie. de exportindustrie zullen allen direct de gevolgen van een epidemie voelen. Maar daar blijft het niet bij; de huizenmarkt zal instorten (meer aanbod dan vraag in verband met een groot aantal sterfgevallen), en de bestedingen zullen rampzalig dalen, met alle gevolgen van dien. Voor de investeerders onder de lezers, die een rustig weekend willen hebben: hier en hier.

  • Datum: .