woensdag 22 mei-2013
Stel je nou eens voor, dat we bij dat Eurosonggedreutel in Malmö die Belgische twaalf punten niet hadden gekregen, maar dat die om een of andere onverklaarbare reden ergens anders terecht waren gekomen. Terwijl alle Belgische duivenliefhebbers zoals afgesproken op Anouk hadden gestemd. Zou onze Minister van Buitenlandse Zaken Bilderfransie Timmermans dan meteen via de red line zijn collega in Brussel hebben bedreigd met het dichtgooien van de Schelde of het boycotten van Belgische fritten? Dachten we niet. Maar hoe anders reageerde Bilderfransie's Russische evenknie Sergei Lavrov, toch geen lilliputter op het internationale toneel, toen hij vernam dat Azerbeidzjan moedertje Rusland tien geopolitieke punten door de voorpui had geboord. Alle tellingen in Baku gaven aan dat het Russische liedje het op een na hoogste had gescoord, in de uitslag kreeg het zero votes. In Malmö hadden ze kennelijk wel in de gaten dat er iets loos was, want de check van de tellingen duurde langer dan voorzien. Maar je kan al die Europese Songverslaafden niet al te lang op hun shot laten wachten, dus vort met sikbok.
Er wordt in Baku nu koortsachtig gezocht naar de kwaaie pier. En of diens vileine truuk een uitvloeisel is van het Russische besluit van vorige week dinsdag om het uit 1996 daterende doorvoercontract van Azerbeidze olie te versnipperen. Reden: in het contract stond dat de betrokken pijpleidingen voor honderd procent gebruikt zouden worden. Maar helaas Songgeraas, daar was in de afgelopen jaren geen sprake van. Dus moet er op korte termijn een nieuw contract komen en daarbij kan je geen geouwehoerkaja over het Eurosongfestival gebruiken. Iets hierover vernomen van Jan Smit? Nee. Maar er komt ook geen oliepijpleiding aan land in Volendam. Hooguit wat pakkies wit. En dat is andere koek dan Anouk. Stay tuned.

  • Datum: .

zondag 19 mei-2013
Nee. Er zullen geen vogels van het dak vallen bij het bericht, dat de reputatie van de Zweedse telecomgigant TeliaSonera zwaar bezwadderd is door het uitdelen van een baal steekpenningen aan de dochter van de Uzbeekse president. Om entree te krijgen op de door haar bestierde debieltjesmarkt. En dat niet alleen. De hoofdsponsor van het Eurosongfeestje van gisteravond bleek in 2010 ook stiekem geheime persoons- en gespreksgegevens van haar klanten te hebben overgedragen aan speursmurfen in Wit-Rusland. Die gebruikten die kennis om polletieke tegenstanders van de met autocratie besmette president Lukashenko wat makkelijker te kunnen traceren en uit te schakelen.
Datzelfde geintje haalde TeliaSonera later ook nog uit in een stel ouwe Sovjet-republieken in de Kaukasus. Om een wit televoetje te halen bij de presidentiële songliefhebbers daar. Gek, maar daar hebben we Jan Smit niks over horen zeggen. Niemand eigenlijk. Iedereen achter de duinen had alleen maar erg in Anouk's vogels die van het dak afdonderden. Maar je kan niet overal op letten.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch