Skip to main content

woensdag 1 juni-2005
In Londen woont een stel waar je een Trojaans computerprogrammaatje kan kopen. Inclusief een paard. Dat paard stuur je dan naar de computer van de buren. Het is een beetje zielig paard. Dus die mensen kunnen het niet over hun hart verkrijgen om het buiten voor de deur te laten staan en halen het binnen. Ja, jammer, moet je niet doen, want dat paard hinnikt alles wat hij aan lekkers ziet door naar de eigenaar. En voor je het weet ben je al je geheimen kwijt.
Voornoemd stel in Londen bleek een paar bunder Israëlische klanten te hebben. Hoge bedrijfsfunctionarissen die graag wilden weten wat de concurrentie aan het uitvreten was. Hier en daar kwam dat staaltje bedrijfsspionage aan het licht en Tel Aviv was in last. Het onderzoek breidt zich momenteel uit als een kakkerlakkenplaag in een failliete viswinkel. Elke dag mogen weer nieuwe van gluren bij de buren verdachte topjongens met de billen bloot en daar zijn soms hele interessante exemplaren bij.
Neem bijvoorbeeld Eitan Sharon. Da’s de grote veiligheidsman van de wereldwijd opererende it-onderneming Amdocs. Eitan wordt ervan verdacht een Trojaans paard te hebben gestald in de computer van de journaliste Giti Pincas. In vroeger dagen actief voor de financieel/economische sectie van Ha’aretz, tegenwoordig voor het zakenblad blad Globes.
Giti had Amdocs nogal eens op de korrel en vaak met dingen uit de keuken.
Eitan, ook geen nebbish, vermoedde dat sommige koks loslippig waren. Dus wat deed ie? In draf een Trojaans paard op Giti’s computers op haar werk en bij haar thuis afgestuurd? Nee, echt niet, zegt Eitan. Wel een firma met speurneuzen ingehuurd, maar die had ie op het hart gedrukt om binnen de wet te opereren en asjeblieft geen mazen op te zoeken. Of in Londen een paard te kopen. Zegt Eitan. Bovendien legde hij persoonlijk een flink aantal koks van Amdocs zelf op de grill. Om te kijken of ze piepten. Noppes.
Heeft Amdocs dan grote geheimen? Dat dachten wij wel. In de periode na de voorstelling van Osama’s Flying Circus op Manhattan werden links en rechts arrestaties verricht van verdachte sujetten. Daartoe behoorden verrassenderwijs ook zo’n zestigtal Israëliërs. En van die zestig sujetten kwamen er zes voor in de personeelsadministratie van Amdocs. Ze werden verdacht van spionage. Liep met een zachte sisser af, maar de argwaan bij de FBI was wel gewekt. Met als gevolg nu een spionageschandaal dat reikt tot in de nokken van het Witte Huis, het Pentagon en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wij hebben ook altijd veel aandacht gehad voor Amdocs (1). Tot nu toe geen paard gezien. Maar als we zo’n houten geval van tien meter hoog voor de deur hebben staan dan weten wij hoe laat het is.

(1) Bijvoorbeeld in de series Comverse en Hawala.

  • Datum: .

dinsdag 28 juni-2005
Amdocs, de met een spionage-aroma bezwangerde Israëlische IT-onderneming, lijkt zichzelf kortgeleden in de voet te hebben geschoten. Ruim twee maanden geleden trok het bedrijf namelijk concurrent MTS voor de kadi wegens illegale snuffelpraktijken. Daarbij zou MTS bedrijfsgegevens, financiële documenten en vertrouwelijke informatie van Amdocs op de kop hebben getikt en de verworven kennis hebben gebruikt om Amdocs-klanten te benaderen. Amdocs plakte als toetje nog een schadevergoeding van 14,7 miljoen shekel (pakembeet 2,7 miljoen euro) aan die beschuldigingen vast.
MTS ontkende gisteren alle beschuldigingen en draaide meteen de zaak 180 graden om. Het beschuldigde op zijn beurt de opponent van industriële spionage. Haast een inkoppertje, want in de afgelopen weken was al naar buiten gekomen dat Amdocs gebruik had gemaakt van het detective-bureau Krochmal Special Investigations om ondermeer uit te vlooien of MTS zich schuldig maakte aan illegale praktijken.
De beide baasjes van het snuffelbureau, Zvika Krochmal en Alex Weinstein, brachten na het uitbreken van het schandaal rond het Trojaanse Paard geruime tijd achter het gaas door (1). Wegens hun vermeende betrokkenheid bij... industriële spionage. We zouden niet zoveel aandacht besteden aan dit geval, ware het niet dat Amdocs ook in Nederland zeer actief is. Bijvoorbeeld bij ABN/AMRO en T-Mobile. Dus zouden wij u graag willen adviseren extra voorzichtig te zijn als u een paard in het snotje krijgt. Het kan een Trojaanse knol van Amdocs wezen. Stay tuned.

(1). Zie ook het eerste deel dd. 1 juni 2005

  • Datum: .