vrijdag 11 juni-2004
Midden mei publiceerden we een aantal artikelen over Abu Graib en de Amerikaanse bedrijven die ingehuurd waren om de gevangenen te ondervragen. We citeren “Zij waren ingehuurd van o.a. CACI International, uit Arlington in de Amerikaanse staat Virginia, en Titan Inc. Uit San Diego. Dit laatste bedrijf wordt momenteel onderzocht door het Amerikaanse SEC, omdat ze betrokken zijn bij het omkopen van ambtenaren in Saudi Arabië, Nigeria, Ivoorkust en Zimbabwe. CACI is opgericht in de jaren ’60 door Harry Marcowitz (de Nobelprijswinnaar) en Herbert Kerr. Het bedrijf heeft vette contracten met het Pentagon voor het ontwikkelen van software en simulatiespellen.Eén van de ondervragers, John Israel was in dienst van CACI International, maar hij wordt ook genoemd bij Titan Inc. Dit laatste bedrijf deelde mee dat hij door hen als een soort ‘onderaannemer’ was ingehuurd. Beide bedrijven blijken nauwe banden te hebben met, hoe kan het anders, Israel en met de neo conservatieve kliek binnen de Amerikaanse regering. De voorzitter van de Raad van bestuur van CACI, Jack P. London ontving recentelijk een Israelische prijs (de Albert Einstein prijs van Aish HaTorah). Ook heeft dit bedrijf een aantal malen subsidies ontvangen van Amerikaans/Israelische stichtingen.”
Inmiddels hebben een aantal gemartelde Irakies een klacht (class action) ingediend bij het Southern District Court of California, tegen: Adel Nahka, werknemer van Titan, CACI International Inc, CACI Incorp. Federal, CACI NV Nederland, Stephen A Stefanowicz, werknemer van CACI en John B. Israel, onderaannemer van CACI.
Volgens de aanklacht... CACI NV is a Netherlands corporation doing business in the US at 1100 North Glebe Road, Arlington, Virginia 22201. Defendant CACI NV acted at all times relevant to this action through individual agents and employees, who are hereaftersubsumed within the term “Defendant CACI” and the term “CACI Corporate Defendants”.
O ja, Caci Nederland NV is gevestigd aan de Diemerzeedijk 80 te Amsterdam en heeft als bestuurder Jack Philip London.

  • Datum: .

woensdag 16 juni-2004
Omdat zijn naam verbonden is aan de Diemerzeedijk nummer 80 in Amsterdam wil niet zeggen dat die dr. Jack London een of andere boerenleut is. Zijn CACI International Inc. (inclusief zijn gelijknamige NV en BV) is wel degelijk in de loop der jaren opgestoten in de vaart der volkeren dankzij de overstap naar meer technologische oplossingen voor het vergaren en beschermen van intelligence. Zo bracht Jack van 11 tot 17 januari van dit jaar onder de vlag van de nog redelijk verse Amerikaanse Defense Aerospace Homeland Security een werkbezoek aan Israël. Samen met nog een heel steloorlogsverdieners als gast van het Jerusalem Fund. Compleet met allerlei archeologische tripjes, een dagje Jordanië voor ondermeer een handje schudden met koning Abdullah en verder wat sfeersnuiven in de Knesset. Maar de bulk van die week bestond uit excursies naar allerlei militaire optrekjes. Zoals Beit Horon, waar de dames en heren werden vergast op lesjes in anti-terreur. Kennelijk hadden ze te dure schoenen aan voor een live optreden in de Gazastrook. En verder met helicopters naar verschillende luchtmachtbases om te horen wie er nu weer waren platgegooid. Aan geouwehoer valt natuurlijk niet te ontkomen bij dit soort snoepreisjes. Dus stonden ook diepgaande gesprekken met een paar ministers, een ouwe generaal en de burrie van Jerusalem op het programma en voordat ze zich op wijn en wie weet trijn konden werpen moesten er ook nog een stel voordrachtjes worden gehouden. Jack hield een kort betoog over zijn samenwerking met het Ministerie van Defensie. Nee, niet in Abu Graib. Dat hoefde niet want daar wisten zijn gastheren al alles van.
Nou vraagt u zich misschien af hoe Jack aan zijn kennis rond het vergaren van intelligence is gekomen. Dat weten wij ook niet exact. Maar een ding is zeker: hij heeft zijn oren eveneens te luisteren gelegd bij een vroegere directeur van zijn bedrijf. Dat was Richard Armitage, de huidige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken. Een hufter eersteklas die in de jaren zeventig, tachtig en negentig al in verband werd gebracht met drugshandel, prostitutie, illegale wapenhandel, het Iran-Contra blijspel en Operation Phoenix in Vietnam. Bij laatstgenoemd CIA-kunstje werden duizenden Vietnamezen gemarteld en gekeeld omdat ze ervan verdacht werden Vietcong-buddies te zijn. Een man met een rijke ervaring dus, die Richard. En heel bruikbaar voor de outfit van meneer London. Misschien allemaal heel ver weg van de Diemerzeedijk nummer 80. Hoewel. Werd daar ook niet geschoten?

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch