Skip to main content

donderdag 17 november-2011
Noem ons eikels of capucijners, maar we hebben niet veel op met curatoren. Komt vooral, omdat je nooit weet of het wel snor zit met het aantal uren dat ze schrijven voor een klus. Loopt er een eierwekker mee? Ronden ze naar boven af? Als ze regelmatig staan te plassen vanwege een uit de hand gelopen borrel loopt de tijd dan door? Van die dingen dus. En pas op, voor zo'n uurtje werk beuren dit soort beffen heel wat meer dan zo'n gele ridder met een bladblazer of een kakkerlakkencontroleur.
Nog wat, soms lijkt het erop dat ze deals sluiten die niet helemaal lekker zitten als je ze tegen het keukenlicht houdt of duistere zaakjes onder het hoogpolig frommelen (1).
Dit gevoelige intro brengt ons even terug bij de zaak rond de kunstverzameling van Dirruk Scheringa (2). Volgens de dagvodden en andere verheffende media zouden de curatoren Schimmelpenninck en Groenewegen graag zien, dat de hele reut in Nederland blijft. Liefst bij één verzamelneef. Wilde pandhouder Deutsche Bank ook wel en die lanceerde een proefballon. Voor een krats van 4 meloen werd een meesterwerk van Lucian Freud verpatst aan een kasteelheer over wie we niet mogen schrijven, maar die in het verleden iets heeft gehad met Saddammeke. Ging goed, maar voor er nog meer ballonnen richting Vorden zweefden besliste een kadi, dat ze voorlopig aan de grond moesten blijven. In verband met de geboden spotprijs van 14 meloen voor bijna het hele katje.
Naar aanleiding van onze publicaties over Dirruk's schilderijen kregen wij een reactie in de gleuf. Over meneer Schimmelpenninck. Vonden we best interessant, dus we zonden deze gerenommeerde curator de volgende mail. Komt ie:

Geachte heer Schimmelpenninck,
Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen, dat u in 2004 een oekaze uit Den Haag hebt gekregen, waarin u werd verzocht om alvast het faillissement van Erik de Vlieger's IMCA Vastgoed voor te bereiden. Zoals u weet, liep dat even anders af. Wij zouden echter graag van u willen weten, of onze informatie juist is. En zo ja, of een dergelijke procedure normaal is en wie u tot die voorbereiding aanzette.

U bij voorbaat hartelijk dankend voor uw medewerking,
Jan Portein
redactie Kleintje Muurkrant.


Nooit geschoten, nooit wat craquelé. Proefbalonnen oplaten? Zijn we meesters in. Stay tuned.

1. Zie bijvoorbeeld de serie "Beffen in de mist" uit 2007 en de meer recente "Tussen premies en piraten".
2. Zie de serie "Dirk en de kunstjes" op deze pagina

  • Datum: .

donderdag 17 november-2011
Kijk, daar houden we van. Binnen een paar uur al antwoord van meneer Schimmelpenninck. Hij zegt het verhaal over IMCA Vastgoed niet te herkennen. Sterker nog, hij heeft er niets mee te maken gehad. Hoor, wederhoor. Zo hoort dat. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 18 november-2011
Geachte heer Schimmelpenninck,

Nu wij zo verrassend on speaking terms zijn geraakt zouden wij graag nog iets van u willen weten. In het dossier Dutroux bevindt zich een anonieme brief uit 1996, die daar een plekje heeft gekregen onder PV-nummer 150.006. Volgens dat epistel zouden in villa Nijenhuis op het landgoed Westerflier minderjarigen seksueel zijn misbruikt. Als daarvan al sprake was, dan moet dat o.i. hebben plaatsgevonden in de jaren '50/'60, toen in de villa een internaat voor moeilijk opvoedbare meisjes was gevestigd.
De villa en het landgoed waren sinds 1854 in het bezit van uw familie. Heeft u ooit iets vernomen van deze geschiedenis en zo ja, heeft uw familie indertijd passende maatregelen getroffen om aan deze praktijken een einde te maken?

U bij voorbaat hartelijk dankend voor uw medewerking,
Krgrds
Jan Portein
redactie Kleintje Muurkrant

  • Datum: .