Slijmbal (001)

15 juni 2015
Hits: 741

Eerst even een lekker kwootje. Komt ie:
In 1998 bestond onze 1 april-grap uit een exacte replica van de Moscow Times. Die werd zowel door de Amerikaanse ambassade als de Duma voor echt versleten. Wij meldden daarin ondermeer dat premier Kirienko was afgetreden nadat ie was gearresteerd bij een vechtpartij om een tiara tijdens een schoonheidswedstrijd voor mannen in een Moskouse horecagelegenheid. Sauer [toenmalig baasje van de Moscow Times, red.] liet mij op mijn privénummer uitkafferen door een hotemetoot van het Ministerie voor Perszaken. Hij liet mij beloven nooit meer zoiets te doen. Ik vroeg hem hoe hij aan mijn nummer was gekomen. Hij zei dat ik daar geen reet mee te maken had. Dat ze mij altijd wisten te vinden. Een typisch voorbeeld van de dingen die Sauer zijn concurrenten en criticasters aandeed. Een humorloos lulletje. Wat verwacht je anders van een Hollandse Maoist”.
Komt uit het artikel “Slijmbal” dat de uit Australië stammende journalist John Helmer vandeweek op zijn site “Dances with bears” ramde. Helmer verblijft al sinds 1989 in Moskou en heeft menigmaal de gramschap van het Kremlin opgeroepen. Ook toen Borrel Jeltsin de tent van Gorby had overgenomen en vervolgens Rusland in de ramsh gooide. Helmer werkte beginjaren negentig voor de Moscow Times en schreef op een dag een artikel dat Jeltsin niet echt gezellig zou hebben gevonden. Alleen, Helmer moest het van de opperste sovjet binnen de Moscow Times veranderen. En zo rigoureus, dat het voor Borrel in plaats van een emmer ijsblokkies een veertiendaags verblijf aan het zomerse strand in Sotsji betekende. Helmer weigerde en werd linea recta bij de vulles gezet.
Hij kreeg van Sauer nog wel een tijdje doorbetaald. Onder voorwaarde dat ie verder zijn muil zou houden. Nadat het geldstroompje uitdroogde ging Helmer bij een paar andere westerse dagvodden in Moskou aan de slag. Maar zijn voormalige Hollandse werkgever zou hij nooit meer vergeten. Overigens had die in de jaren daarna stevig zijn zakken gevuld en scoorde de jackpot in 2005 toen hij zijn hele hebben en houden in Rusland aan Sanoma verpatste. Nu de Finse uitgeverij op haar beurt het stokje heeft overgedragen aan een Russische zakenpief zag Helmer kennelijk zijn kans schoon om even de score te settelen. En schreef dit artikel over de SP-er die meloenair in Moskou werd en hoe. Boeiend. Kijk je toch weer anders tegen zo'n gozer aan. 

 
Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 juni 2015
Aantal keren bekeken: 741

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch