Schaakspel in Syrie (006)

29 april 2018
Hits: 1153

Uiteraard kon hun relatie na de top van Erdogan, Poetin en Rouhani in Ankara kort voor de luchtaanvallen op Syrie niet veel beter worden, maar het lijkt erop dat Astana, nadat Ankara de aanvallen op Damascus enthousiast had verwelkomd, het VS-Engels-Franse geweld wel heeft overleefd. Ondertussen is een volgende overeenkomst geëfectueerd waarbij de laatste jihadi's uit Zuid-Damascus naar de 'Turkse sector' Idlib worden overgebracht. Dit maakt de positie van IS in hun laatste bolwerk bij de hoofdstad onhoudbaar, tot grote ongerustheid van de machten achter IS. In Idlib, 'de Turkse sector', 'het afvalputje' waar alle via de Astana-regeling uit de rest van Syrie geëvacueerde jihadi-groeperingen in bussen naar toe zijn vervoerd is ondertussen onderling totale pleuris uitgebroken. Nadat eerdere clashes door Ankara waren gesmoord in een gezamenlijk offensief tegen het Syrische leger in West-Aleppo en vrede was gesloten, zijn in Idlib door mysterieuze aanvallers meer dan 30 moordaanslagen gepleegd op commandanten van verschillende milities. Hierna is de onderlinge strijd in alle hevigheid hervat. De achtergrond van de aanslagen is onduidelijk, maar het effect op de Turkse plannen desastreus. Uiteraard was men in Damascus er zeker van dat het geen pais en vree zou blijven tussen alle naar Idlib geevacueerde salafistengroepen. Ze hadden elkaar ook elders naar het leven gestaan, terwijl ze in strijd waren met het regime van Assad. Dat komt omdat de verschillende strijdgroepen gefinancierd worden door landen die onderling ook weer in strijd zijn gewikkeld, zoals Saoudi-Arabie en Qatar. De coordinatie was ooit in handen van de CIA, maar is sinds de impasse in Washington onder Trump onbeheersbaar geworden. De jihadi-groepen werden gedwongen op de 'Astana-bemiddeling' in te gaan en zijn nu 'bien étonné's de se trouver ensemble' te Idlib.    
Tijdens zijn persconferentie met Macron heeft Trump nog eens herhaald dat de VS vertrekken en dat 'zeer rijke landen die zonder protectie van de VS niet langer dan een week zouden voortbestaan' moeten opdraaien voor wat Washington nu in Syrië doet. In dat licht heeft de Saoudische minister van BZ Qatar opgeroepen om onverwijld troepen naar Syrië te sturen om de Amerikaanse 2000 soldaten te vervangen. Zijn Qatarese ambtsgenoot heeft de suggestie verontwaardigd van de hand gewezen. Dat de Saoudi het dreigement gebruikte 'dat het Qatarese bewind binnen een week zou vallen' als ze niet gehoorzamen heeft de spanning in de Golf weer aangewakkerd. Het is goed te memoreren dat het eiland Qatar in de Perzische golf de grootste VS-basis in de regio herbergt. En, sinds de Qatar-Saoudi-crisis van 2017, ook een Turkse militaire basis. De Turks-Saoudische relaties zijn ernstig verslechterd en ook dat wordt vertaald in onderlinge strijd in Syrië. De Turkse pers meldt dat Saoudi-Arabie strijders in Noord-Syrië $1000 per maand betaalt 'om de PKK te beschermen'. Het gaat om de van oorspronkelijk 30.000 maar nu op 50.000 begrote 'grenstroepen' die het Pentagon in stelling wil brengen in Noord-Syrië. Dat zou gebeuren in samenwerking met de Koerdische YPG en hun SDF. Maar sinds de stille overeenkomst met Ankara over verwijdering van de Koerden uit Noord-Syrië is de nieuwe strategie dus nu 'grenssoldaten' te werven in een open inschrijving voor een riant salaris.
De positie van 'kritisch-Navo-lid' Turkije is niet benijdenswaardig: in hun strijd tegen de Koerden zijn ze in Afrin gestuit en overgeleverd aan de Amerikanen die voor hen de YPG uit Noord-Syrë zouden moeten verbannen naar Irak. In Idlib en West-Aleppo zitten ze met een gevaarlijke meli-melo van islamistische groeperingen die zich in de wijken waaruit ze werden verdreven lang hebben kunnen handhaven, maar tegen het Syrische leger geen partij zijn zonder Turkse (lucht)steun. De evacuatie van jihadi's is bijna voltooid. Een aanval op Idlib en een confrontatie met Damascus, de bondgenoot van Astana-partners Rusland en Iran, is onvermijdelijk. Deze crisis heeft Astana overleefd. Als volgende maand de beslissing over het nucleair-verdrag met Iran (dat moet worden verlengd) valt, wordt deze 'samenwerking door de bondgenootschappen heen' opnieuw op de proef gesteld.
(WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 april 2018
Aantal keren bekeken: 1153
Schaakspel in Syrië

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch