Pro en contra Patria (011)

26 mei 2018
Hits: 1011

Het vliegveldje van Helsinki is een oase van gekabbel. De Finnen proberen het haventje omhoog te pushen in de vaart der volkeren, maar los van het gesnor van een bulldozer zul je er niets horen dan het getwitter van onze gevederde vrienden. Geen massagekte zoals op Heathrow, Frankfurt of Schiphol. Bij aankomst heb je er als reiziger de keuze uit twee deurtjes, die naar de door vriendelijk berkenhout omringde parkeerplaats of die naar de naar berkenzeep riekende toiletten.
Dat er nog een derde deur is ontdekte het Finse journaille pas jongstleden februari. Toen werd Suvi Lindén opgeslokt door de muur van de aankomsthal. Voordat men haar ook maar een enkele vraag had kunnen stellen. Over het stevige gerucht dat in Uganda een vertegenwoordiger van wapenfabrikant Patria was vermoord geworden. En over het nog steviger gerucht dat Suvi samen met die vertegenwoordiger op bezoek in dat sprookjesachtige Afrikaanse land was geweest.
Pas in een feestboeksessie een paar dagen later kwam de ex-minister en al even ex-volksvertegenwoordiger met een reden voor haar trip naar Kampala. 'Laat ik nu eens en vooral uitleggen dat ik daar niet was voor Patria', verzuchtte ze korzelig. 'Ik was daar om de digitalisering. van dat land te bevorderen. Ik ben sinds 2011 speciaal ambassadeur van de breedbandommissie van de Verenigde Naties, heb uit dien hoofde veel door Afrika gereisd en ben van plan dat ook in de toekomst te doen'.
Einde kwoot. Ambassadeur, breedband en digitaal... Suvi zat en zit in al dat ministeriele en parlementaire pluche en nu dus als deur in de reisclub VN als lid van Kokoomus, dat is Fins voor VVD. Vandaar die marketingtermen, en vandaar haar aangebrande toontje. En vandaar ook dat gedraai en gelieg...
Kijk, wil ze zeggen: vroeger toen het Ugandese diktatortje Idi Amin nog tussen de krokodillen spartelde hadden we het over de alfabetisering van de arme en gekleurde medemens, nu gaat het over digitalisering. Iedereen aan het feestboek en op de app en dan hoor je ze niet meer over honger. En mijn firmaatje helpt ze daarbij... Dat is net zoiets als VVD-baas van het spul Rutte die keer op keer moet uitleggen dat het de Russen waren die de MH-17 uit de lucht haalden en dat dat dus met behulp van zijn firmaatje onomstotelijk is vastgesteld.
Maar ja... Of je nou de kluit belazert met een blazer of met een kokerrokje aan, de ene kwoot lokt toch de andere uit. Een zegsvrouw van de breedbandclub die Suvi zei te vertegenwoordigen, wist van noppes. 'Suvi Lindén is niet voor onze commissie naar Uganda gereisd, en wij weten niets af van deze reis.' Bleek dat Suvi al vanaf 2016 niet meer de titel speciaal ambassadeur mag voeren. Feitelijk deed ze vrijwilligerswerk en behoorde ze niet officieel tot de commissie. Sterker nog: Suvi mag niet eens officieel werken want ze geniet sinds ze als parlementslid werd gewipt van een soort WAO-uitkering.
Lust U nog peultjes? Wij ook niet. Voorlopig blijft het warm tot zeer warm en laven wij ons aan ijssorbet en rabarbertaart. Maar vergeet niet de paraplu mee te nemen naar het strand want voor je het weet schiet Putin weer zo'n vlucht uit de lucht... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2018
Aantal keren bekeken: 1011
Pro en contra Patria

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch