Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (032)

02 mei 2019

Wat er tijdens Acte 24 en de 1e mei-viering die erop volgde is gebeurd was een verder op de spits drijven van de al gespannen situatie in Frankrijk door de in het nauw gedreven regering Macron. Het politiegeweld is nu tot zo grote hoogte gestegen dat een weg terug onmogelijk lijkt.
Minister Castaner van Binnenlandse Zaken had opnieuw zijn favoriete Black Bloc's opgevoerd om de bevolking af te houden te demonstreren, maar dat is mislukt, want de deelname aan de protesten is slechts toegenomen. Net als het geweld tegen vreedzame demonstranten, terwijl opnieuw de vandalen ongemoeid werden gelaten. Zoals rond 13.00 uur op de hoek van restaurant La Rotonde (waar Macron het etentje organiseerde om zijn verkiezing te vieren) waar demonstranten werden aangevallen en een colonne BB's niets in de weg werd gelegd. 

Grotesk was ook de beschuldiging van Castaner dat demonstranten het Salpetiere ziekenhuis zouden zijn binnengedrongen. 'Om te vernielen'. Terwijl de demonstranten er naarbinnen waren gevlucht om een aanval met traangas te ontvluchten. Het medische personeel behandelde hen met oogdruppels toen de ordetroepen van twee kanten binnenvielen om op de demonstranten in te slaan.
Opvallend was op 1 mei de scheiding op het sindicale vlak. De CGT demonstreerde in Parijs met de Gele Vestjes. De CFDT en andere reformistische vakbonden hielden de verplichte bijeenkomsten gescheiden. Een grote overwinning voor de CGT dus, die geheel terug is van nóóit weggeweest.
Nu moeten de Europese verkiezingen soelaas bieden voor de problemen van de Regering Macron. Daartoe moet regeringspartij La Republique en Marche als grootste uit de bus komen. Ook al moge dat gebeuren, het zal geen betekenis hebben behalve in MSM.
De Gele Vestjes gaan gewoon verder. Wen er maar aan. Ook al leest of hoort u er niets over in de media, de strijd gaat door. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 mei 2019
Op de barricades in Frankrijk