Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (015)

28 januari 2019

Wat zich zondag tijdens Acte XI ('het Elfde Bedrijf') heeft voltrokken op de Place de la Bastille, de plaats waar het in 1789 allemaal begon met de bestorming door het volk van het fort waarin de leiders van de arbeidersopstand werden gevangen gehouden, is niet zonder betekenis. Na de Revolutie werd het gehate militaire bastion, gebouwd om een arbeiderswijk te controleren, afgebroken en vervangen door een zuil met een beeld van handelsgod Mercurius; de kerstverlichting met 'Les commerçants vous souhaitent bonnes fêtes' brandde nog vanavond in de Avenue Beaumarchais, de librettist van de revolutionnaire componist W.A. Mozart. 

In eerder afleveringen deed ik verslag van 'de slag om de Arc de Triomphe' (nog zo'n symbool uit de Franse geschiedenis) waarvandaan de Champs Elysées naar de Place de la Concorde lopen, de plek waar Louis XVI als 'burger Capet' (van de familie der Capettingers) onder de guillotine werd gelegd. Zover is het nog niet voor Macron, zijn Marie-Brigitté, de gehate minister van Binnenlandse zaken Christophe Castaner of PM Phillippe, maar ze zijn met hun geweld tegen de bevolking hard op weg. De manier waarop een vooraanstaande Gilet Jaune als Jerôme Rodriguez op Place de la Bastille van korte afstand een oog werd uitgeschoten met een rubber kogel heeft de woede alleen maar doen toenemen. Deze weg van de macht leidt tot meer geweld en uiteindelijk tot een volksuitbarsting. 15 mensen hebben een oog verloren. Ook zijn er al verschillende doden gevallen, zorgvuldig uit de "vrije pers" gehouden.
Vandaar dat van alles wordt geprobeerd om het verzet te breken. 'Het Grote Debat' dat door Macron is gestart met zijn belachelijke praatjes tegen door de Prefectuur uitgekozen burgemeesters heeft weinigen overtuigd. De demonstratie (eveneens op Place de la Bastille) van de 'rode sjaals', gericht tegen 'het geweld van de gele vestjes', evenmin. Dan is er het initiatief om van de Gilets Jaunes een politieke partij te maken die aan de Europese verkiezingen moet gaan meedoen. Alle belangrijke woordvoerders van de GJ hebben zich ervan afgekeerd, omdat ze weten dat dit een truuc is van de macht om ze in te kapselen. Daarbij is de EU in Frankrijk nu een gepasseerd station, zoals het dat in steeds meer landen wordt. De EU is van het geld waartegen zij strijden.
Over de aantallen (MSM schrijft steeds weer dat het protest uitdooft) kan worden gesteggeld, maar de vastbeslotenheid van de demonstranten wordt er niet minder om. Bekijk hoe ordediensten van de GJ een peleton ME moet beschermen tegen een woedende massa (zie video boven). Een keer gaat het fout; daar kun je op wachten. En de borden die ze meedragen: 'GJ = Revolutie tegen het geld' laten niets te raden over tegen wie ze zich richten. De revolutionaire liederen die ze aanheffen. 'Liberez Christophe!'; vrijheid voor de bokser die het voor de ongewapende demonstranten opnam. De creativiteit van gewone mensen met liedjes, borden en leuzen.   
En opnieuw in het hele land. Alle grote en kleine steden. De gele vestjes laten zich niet kisten. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 januari 2019
Op de barricades in Frankrijk