Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (003)

27 november 2018

Tragische gebeurtenissen in de geschiedenis beginnen vaak met dat de hoofdpersonen, degenen die geacht worden aan de knoppen te draaien namens het geld, steeds meer losgezongen blijken van de realiteit. In het geval van Emmanuel Macron (ex-Goldman-Sachs bankier en voormalig minister onder zijn voorganger Hollande; lid van de goedbetaalde toplaag die het land bestuurt) geven zijn toespraken tot het volk, een op de 16e aan de vooravond van de 'November-gebeurtenissen' en nu deze (https://youtu.be/bzv7uqLvyDs) eenzelfde beeld. Nadat hij een leus van de barricades (zie vorige aflevering ) had geparafraseerd in zoverre dat 'het eind van de maand zowel als het einde van de wereld moesten worden gehaald' en de gele vestjes had aangeboden deel te gaan uitmaken van een of andere 'praatgroep', begon hij een vergezicht van een Frankrijk zonder fossiele brandstoffen en kernenergie. Hij ging nog net geen duiven loslaten. En dat alles misschien niet met een grijns, maar wel met een grimas. Zijn spuuglok en wegkijkende blauwe ogen deden de rest. Nee dan Generaal de Gaulle die de Fransen recht in de ogen keek en zei dat Algerije verloren was. De Franse bevolking die de gele vestjes en masse steunt zag geen enkele beweging in de Regering. Wel dreigementen. Zogauw de orde wordt verstoord wordt er ingegrepen. Leuk bericht voor de politie. Die zijn ook in actie en horen van de demonstranten dat ze 'geen burgers' zijn. Dat klinkt in het Frans dreigender dan in onze taal. 'Aux Armes Citoyens!', dat zongen ze met een aangepaste tekst voor de Marseilleise over Macron.
Ik denk dat dit een geweldige splinter in het oog van de o zo ijdele Macron is. Als iemand als Marie-Ségolène Royal (PS-presidentskandidaat tegen Sarkozy; voormalig echtgenote van François Hollande; regiopresident) zegt dat de accijnsverhogingen op benzine en diesel moeten worden teruggedraaid, is dat natuurlijk opportunisme van een z.g. politieke tegenstander, maar ook reëele onrust bij iemand van dezelfde politieke elite als Macron die zich zorgen maakt over de consequenties van zijn beleid. Dit gaat buiten politieke partijen om. De vaststelling van premier Philippe dat het om 'anarchisten' ging was niet zo ver van de waarheid. Het gaat om spontaan ontstane burgercommitees die kruispunten bezetten. Gewoon om de hoek. En dan doorlaten wat je wel wilt doorlaten. Het is wat ze overal ter wereld doen: check points. Maar hier ongewapend. Macron begrijpt de verhoudingen niet en dat brengt 'het hele land' (de rijkdom van de rijken) in gevaar. Die ongestoord in hun ommuurde villa's, chalets in de bergen en appartementen overal in de wereldsteden iedere onrust hebben overleefd en geen veer hebben gelaten, van mei '68 tot de mislukte opstand tegen Giscard in 1976. Maar dit is nieuw. Het platteland dat naar de stad komt. Waar kennen we dat van, vragen de hooggeleerden zich af. Volgend weekend volgende ronde in Parijs. Ik kan niet wachten de verse beelden te zien van woedende mannen en vrouwen (en kleur of afkomst speelt geen enkele rol) die zich echt niets zullen aantrekken van het geleuter van Macron op tv. Het maakt ze alleen maar kwaaier. Straks luistert er niemand meer naar Macron behalve Brigitte, zijn voormalige lerares Oude Talen. (WK)

Ab
Macron werkte niet voor GS maar Rothschild.
Na zijn Jezuieten opleiding en ambtenaren bestaan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Macron

Hans Vogel
Macron is gewoon een parachutist. Maar ook een domme, ijdele homo die pour la galerie met zijn moeder (in Freudiaanse zin dan) is getrouwd. Zo iemand gaat gebukt onder zijn gebreken (te weinig hersens en kennis), gemakzucht (gespreid bedje) en psychische problemen (hij kan nu niet meer uit de kast komen). Vergeet niet dat Frankrijk, zoals Thierry Meyssan ooit opmerkte, geen president heeft maar een satraap die het land namens de VS mag besturen. Macron leek de VS en de banken zo'n goede vent, maar ze hebben zich in hun overmoed lelijk vergist. Hubris van het imperium dus eigenlijk. Spannend om te zien of en hoe de Franse burgeropstand overslaat naar de buren.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 november 2018
Op de barricades in Frankrijk