Skip to main content

Laura is niet leuk (035)

10 januari 2023

Rond de Oostzee voelt men de bui al aankomen. Zweden en Finland gaan dus helemaal geen lid worden van de Navo. Hun lidmaatschap is het wisselgeld bij de komende vredesonderhandelingen met Putin.

Wie niet weet waar in Zweden het nietige Sälen ligt, is niet in zijn of haar uppie. Maar afgelopen dagen waren aller ogen in de Noordse contreien gericht op de veiligheidsconferentie die daar werd gehouden.

Vooral de Finse minister van BZ viel er op. Hij gaf te kennen dat ie genoeg heeft van de Turkse vertragingstactiek. ‘Ik wil dat er in februari of maart licht aan het eind van de tunnel schijnt, anders moesten we het maar vergeten’.

Dat zijn ruige zinsneden voor een minister van BZ. Zelfs als die bijna minister-af is. In april zijn er in Finland verkiezingen en de kans dat deze minister daarna terugkeert op zijn post is ongeveer even groot als dat Alfred Schreuder morgenavond na een nederlaag in Den Bosch nog trainer van Ajax is.

Ook de premier van het gastland deed ferm. Zweden gaat nooit never niet tegemoetkomen aan de eis van Erdogan om in ruil voor groen licht mbt het Navolidmaatschap een tig aantal Koerden op het vliegtuig naar Istanbul te zetten.

En zelfs al zou Stockholm Koerden gaan offeren -en de werkelijke machthebbers in Zweden die de ZwedenDemocraten heten zouden maar wat graag van dat schorum af zijn- dan vreest men er dat het voor rupsje-nooit-genoeg Erdogan niet genoeg zal zijn.

Wat er aan het handje is, is natuurlijk dat niet Turkije of wie dan ook van de andere lidstaten in de weg ligt van het Navolidmaatschap van wie dan ook. Het niet-toetreden van Zweden en Finland wordt de oorlogsbuit van de vijand van de Navo: Putin.

Het Kremlin kan het uitstekend gaan verkopen dat in de Oostzee en aan de 1300 kilometer lange grens tussen Finland en Rusland geen Navo te zien zal zijn. Bovendien worden op die manier de gekkies monddood gemaakt die denken dat Navolidmaatschap een beslissing van dat lid zou zijn.

Tachtig procent van de Zweden vindt volgens een opiniepeiling dat hun regering geen mensen mag uitleveren aan Turkije. Dat kan straks die regering helpen bij het slikken van de bittere pil. Met name de grote Zweedse oorlogsindustrie heeft al veel ingezet op het lidmaatschap van de Navo.

In Finland is men nog niet zo ver. Zonder Zweden zal men niet toetreden. Met name de grote Finse oorlogsindustrie heeft in samenwerking met die in Zweden al veel et cetera. Over het zwarte gat dat lonkt na het afgesprongen lidmaatschap wil niemand zelfs maar denken.

Vooral niet in verkiezingstijd…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 januari 2023
Laura is niet leuk