Octopussy (480)

Hits: 746

dinsdag 22 januari-2013
In 1999 schrokken ze in Den Haag flink uit hun zomerreces. Kwam door het Cetecoschandaal, waarbij de vrolijk bankierende provincie Zuid-Holland voor in totaal 1,7 miljard piek de boot inging. Iemand moest de zwartepiet incasseren en dat werd Karel Baarspul (1). Een ambtenaar die van zijn superieuren tot bedragjes van 200 meloen de vrije hand had gekregen om voor de provincie poen te verdienen met de onberoerd liggende dubbeltjes en kwartjes uit de kas. In de vorm van leningen aan Nederlandse bedrijven, die door makelaars werden voorgedragen. Ging eerst best lekker, maar later rechtsaf richting bietenberg.
Aanleiding tot de demise was een lening van 35 meloen aan handelshuis Ceteco. Dat vertoefde toen al ruim en breed in zwaar weer, maar werd desondanks door het Heemsteedse makelaarskantoor NLTA Financial Services bij Karel in de gleuf geduwd. Die had blijkbaar geen erg in de deplorabele staat waarin Ceteco zich bevond en schrok zich waarschijnlijk een dwarslaesie toen het bedrijf een paar maanden na de financiële injectie uit het provinciehuis naar de filistijnen ging.
Na onderzoek bleek, dat Kareltje ook een vermogensrekening bij NLTA had, maar dan wel bij de afdeling Asset Management. En dat had geen moer te maken met Financial Services volgens Dickie van den Berg, het baasje van het circus. Een circus dat ook al in opspraak was gekomen door verhalen over kwalijke tikkietakkies met de Indoverbank, die voor de Stichting Toezicht Effectenverkeer (de voorganger van de AFM) aanleiding vormden om even te stofzuigen (2). Bracht weinig substantieels op, maar Dickie’s reputatie had door al dit gezever wel een flinke deuk opgelopen. Kort na de eerste eiliegolf nam grootaandeelhouder Delta Lloyd de tent over, maar spreekstalmeester Dickie ging niet mee. Hij wilde wat meer tijd aan zijn familie besteden. Yeah, right. Maar hoe lang houd je zoiets vol? Niet zo lang. Bij geruchte vernamen wij, dat hij zijn werkterrein naar exotischer oorden zou hebben verplaatst. Bangkok, Singapore, Lissabon. Oorden waar de zon schijnt. Oh en in Lissabon zou hij een pandje hebben gekocht van een meneer wiens leven ook niet zonder horten en stoten is verlopen. Hebben we het nog over. Stay tuned.

(1) De zo olijk ogende Commissaris van de Koningin en drie gedeputeerden moesten afdruipen, maar kwamen qq. goed terecht.
(2) Zie voor Indover onze artikelen “Holland Overzee” en ”Neerlands stille kracht”

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 746

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch