Deuss en de Ruskies (004)

31 maart 2017
Hits: 919

donderdag 5 april-2012
Is er meer? Er is meer. Het proces dat momenteel wordt gevoerd tegen John Deuss en zijn zussie gaat over de vraag of hun FCIB een illegaal vehikel was en of er binnen de muren van die Curacaose bank een vrolijke BTW-carroussel stond te draaien. Gisteren haakten wij aan bij een artikel daarover uit het Financieele Dagvod, dat melding maakte van een stel prominente Russische rupsjes nooitgenoeg die gretig gebruik hadden gemaakt van de bancaire diensten van de Deussjes. Maar Johnnyboy fungeerde niet alleen als eenvoudig kassier en schatbewaarder van deze Russische nazaten van Peer de Schuymer.
We gaan terug in de tijd. Beginjaren negentig toen Borrel Jeltsin in Moskou uitverkoop hield was vrije ondernemer Boris Berezovski nog een redelijk simpele handelaar in heilige koeien, die ondermeer werden aangeleverd door de Nederlandse geheimschrijver Jan Willem Godin (1).
Boris deed dat samen met een Georgische collega, Arkadi aka Badri Patarkatsishvili, onder het afdak van de firma LogoVaz.
Boris en Badri boerden zo aangenaam en maakten zoveel poen met de koeien, dat ze zich ook binnen konden ellebogen bij een paar Russische kranten, de zendgemachtigde ORT en de oliemaatschappij Sibneft. Ging ook tov. Zo tov zelfs, dat ze hun invloed in het Russische bedrijfsleven verder konden uitbreiden. Samen met hun nieuwe partner Roman Abramovich veroverden ze een paar lekkere hapklare brokken binnen de uiterst lucratieve aluminiumsector en brachten die onder bij de United Company Rusal.
B & B leken niet stuk te kunnen, maar ze gingen stuk. In 2000 kondigde Boris via zijn media-outlets aan, dat ie bij de volgende verkiezingen een gooi zou doen naar het presidentschap. Viel niet goed in huize Poetin en toen Boris in datzelfde jaar ook nog de Russische autoriteiten door de wringer haalde naar aanleiding van de ondergang van de atoomonderzeeër Koersk ging hij richting bietenberg. Boris en zijn partner werden vriendelijk maar nadrukkelijk verzocht hun aandeel in ORT op te geven en om druk te zetten werd zakengap Nikolai Glushkov in een wel heel eenvoudige kerker gepleurd. Hij zou zich volgens het OM in malversaties hebben gestort toen hij hotemetootski was bij vliegtuigmaatschappij Aeroflot. Als het nodig is verzinnen ze het waar je bij staat.
Boris zag de bui hangen en vertrok naar het Franse Cap d'Antibes. Daar zou hij eind van dat jaar zijn kameraadski Badri en Roman hebben ontvangen voor overleg. Daarbij zou Roman de verzekering hebben gegeven dat Glushkov uit zijn vriescel zou worden gehaald als B & B hun aandeel in ORT aan hem overdeden. Maar toen B & B uiteindelijk besloten voor 175 meloen dollar de vlag te strijken bleek Roman's verzekering ongedekt te zijn. Glushkov bleef nog geruime tijd waar hij was.
De affaire kwam ter tafel bij de eerste ronde van het proces van Boris versus Roman, dat in 2010 in Londen van start ging. Daarbij ontkende de laatste dat hij namens Poetin in de ring was geweest bij de overname van ORT. En dat gold eveneens voor een paar andere hete hangijzers waarmee Abramovitch kwam aanzetten: de aandelen die B & B bezaten in Sibneft en Rusal.
Om de zaak binnen redelijke proporties te houden beperken we ons tot Rusal. Ook bij de afwikkeling daarvan ging niet alles van een leien dakbedekking. Pas toen Roman de zaak op scherp zette door al dan niet daartoe gemachtigd listig de helft van de Rusalmarbles te verpatsen aan Oleg Deripaska staken Boris en Badri in 2004 de neuzen bij elkaar om toch nog tot een zo gunstig mogelijke deal te komen. En hè, hè, daarmee zijn we eindelijk aanbeland bij wat wij aan het begin van dit artikeltje al boerden: Deussje fungeerde niet alleen als eenvoudig kassier en schatbewaarder.
Een kwoot uit de getuigenis van ene Yuli Dubov tijdens voornoemd proces in Londen:

"Bef van Abramovich: U was niet persoonlijk betrokken bij de verkoop van de tweede tranche van Rusal aandelen in 2004?
Dubov: Ik was niet betrokken bij de onderhandelingen over de tekst van de betreffende contracten bij de verkoop van die tranche, maar ik was wel betrokken bij het overleg van Boris, JOHN DEUSS en Badri over alternatieve wegen om die 25 procent aan de man te brengen
".

Ziet u? En dan hebben we het bij zo'n tranche niet over een kattenstraaltje maar over honderden meloenen. Die Johnny toch. Stay tuned.

1. Zie de serie "De aanbidding van de gouden Pekingeend" op onze Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Aantal keren bekeken: 919
Deuss en de Ruskies

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch