Een vat vol missie (005)

Bijna een jaar op de klok sinds we U bijspijkerden over de belevenissen van Jari Aarnio en de zijnen.
Wij maar denken dat de gevallen drugs fighter rustig zijn dertien jaar Knast zou uitzitten, maar krijg nou wat om met bruggenbouwer Evert van der Pik te spreken: gister groot in het Finse nieuws het bericht dat Aarnio gister verhoord is en morgen, zaterdag te horen krijgt of hij voor moord zal worden aangeklaagd en dus nog langer naar de muur zal moeten turen.
Moord? Het zou gaan om een geval in het mooie wijnjaar 2003, en de euveldaad zou zich afgespeeld hebben in het schimmige kader van de undercover- en smokkel-operaties waarvoor Aarnio nu zit. Een afrekening in de onderwereld, en Aarnio die daarbij aan het stuur zou hebben gezeten. Hoe kan dat? Ik bedoel: hoe kan zoiets plaatsgevonden hebben en vijftien jaar onder de koeler hebben gelegen? Gelukkig sta ik niet alleen in die verwondering. Zelfs het Finse journaille, toch wel gewend om de hand die haar voedt lekker schoon te likken en daarna ook nog es te wassen, heeft zich het hoofd gepijnigd.
Men is meteen kordaat naar de grote baas gestapt, met camera en microfoon. De boss van toen dus. Die zit nu in het parlement, samen met nog zo'n vijf andere gewezen cops. Kari Toivanen. Doet al weer een tweede termijn voor Kokoomus, de zusterpartij van onze VVD. Heeft het dus veel over 'wij' en 'groeien' en 'onze vrijheid' en hoe je dat laatste verdedigt tegen hullie die moeten 'normaal doen' en 'oppleuren' als ze hun mond openen.
Kari had voor de jongens en meisjes van het journaal zijn riedel klaar. Nee, dit had niet mogen gebeuren en nee, dit kon hem als Aarnio's baas van destijds niet aangerekend worden en drie keer nee, dit had heulemaal niets noppes van doen met wraak.
Grote kans dat details over de mogelijke nieuwe aanklacht tegen onze gesneuvelde drugs cop maar mondjesmaat tot ons zullen komen, de komende dagen en weken. Want maandag ontvangt men in Helsinki Putin en Trump tegelijk. Nu al staat de enige krant van het land bol van de recepten die gebruikt zullen worden om beide dictators in ieder geval op het gebied van eten gunstig te stemmen. Want Finlandisering? Die gaat door slokdarm en maag, nog steeds... (JoopFinland)

Een vat vol missie

  • Hits: 880
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch