Khanebraaiers (013)

maandag 2 november-2009
Toen in 1979 de eerste berichten over Abdul Qadeer Khan's nucleaire strooptocht in de internationale mainstream terechtkwamen kregen ze bij Fokker een volwassen beroerte. Had vriend Khan ook bij hun aan verboden boompjes geschud? Er werd binnen het toen nog in volle bloei staande bedrijf aan van alles gefrutseld waarvoor in een land als Pakistan en aanpalende gemeentes zomaar een veld vol kamelen werd neergelegd. Zoals aan de al eerder vermelde verfijning van de metaal-op-metaal techniek, aan radarapparatuur, Honeywell zonnepanelen voor het satellietprogramma van de NASA, de Goalkeeper, de aandrijving van een standaardfregat en onderdelen van de Atlantique Breguet. Om eens een leuk lijstje inmekaar te hangen.
Wat doe je in zo'n geval? Je belt de BVD en je zegt dat er nog een vette file van Khan bij jou in de kluis ligt. Aldus geschiedde. En binnen twee uur kwamen een paar hoge jongens uit het geheimzinnige wereldje van de vaderlandse speurneuzen bij Fokker binnenzeilen: een BVD-er van wie de naam bij onze bron niet meer naar boven wilde borrelen, kolonel D. van de Marine Inlichtingen Dienst en kolonel B. of kapitein S. of allebei van de Luchtmacht Inlichtingendienst (1). Er volgde een ernstig gesprek met veel koffie. De dossiers werden doorgenomen en aan het eind van de rit meegenomen. De Fokkers werd nog eens uitbundig gewezen op hun zwijgplicht.
Er kwam een onderzoek op gang. Vooral naar de manier waarop Abdul eventueel interessante spulletjes naar zijn vaderland zou hebben kunnen loodsen. Er kwam een bedrijfje uit het Haarlemse omhoog, een meneer op de Iraanse ambassade en een dochteronderneming van Blauwhoed. Maar echte bewijzen? Nou nee. De zaak werd begraven. De schade viel mee en er was al genoeg gezeik over Khan. En de Tweede Kamer? Ja, daaag.

(1) Nog een vette annekedote: kapitein S. was getrouwd met een Israelische dame, die heel wat alleraardigst materiaal richting Tel Aviv sluisde. Maar what's new pussycat?

Khanebraaiers

  • Hits: 254
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch