Skip to main content

Sleepwet-referendum

05 november 2017

Gisteren verspreidde Bits of Freedom 20.000 brieven door Nederland namens de fictieve Rijksveiligheidsdienst. Ontvangers werd gevraagd om een afspraak te maken voor de installatie van een relay die hun woning aftapbaar zou maken. Ontvangers werden direct doorgestuurd naar de sleepwet-kieswijzer. Zodra ontvangers contact opnamen, werd direct duidelijk dat het om een ludieke actie ging.
Met deze actie vraagt Bits of Freedom aandacht voor de sleepwet-kieswijzer. Bits of Freedom voert campagne voor een “nee” tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waar op 21 maart 2018 een referendum over wordt gehouden. “Een tegenstem is niet alleen een protest tegen de groeiende surveillancemaatschappij, maar ook een opdracht aan het kabinet om de onschuldige burger beter te beschermen en dus de wet te verbeteren”, aldus David Korteweg, onderzoeker bij Bits of Freedom.
Op https://waartrekjijdegrens.nl kunnen bezoekers op basis van vijf geanimeerde scenario’s zelf beslissen welke van de bevoegdheden voor de AIVD in de nieuwe wet ze acceptabel vinden en welke ze te ver vinden gaan. Ook bevat de kieswijzer meer informatie over wat er nu precies in de nieuwe wet staat over deze bevoegdheden. De geschetste scenario’s en uitleg over wat er in de wet staat, helpen burgers om een geïnformeerde en onderbouwde keuze te maken bij het referendum.
De scenario’s bevatten volgens Bits of Freedom de vijf grootste pijnpunten van de wet. Die pijnpunten moeten in een nieuwe wet voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten beter worden aangepakt.
“Er zijn genoeg opties om op een verstandige manier om te gaan met de controversiële onderdelen van deze wet. Maar dan moet de politieke wil er wel zijn. Wij zien ook dat de geheime diensten een betere wet verdienen. En deze wet heeft dat ook in zich, maar die controversiële onderdelen moeten er dan wel uit of gerepareerd worden”, aldus Korteweg.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 november 2017