Skip to main content

Ere wie ere toekomt

dinsdag 8 januari-2013
Er heerst bij onze oosterburen enige Scheisse. Gaat over ene Rudolph Greifeld. Rudolph was jarenlang het baasje van een instituut in Karlsruhe waar werd gegrut in de geheimen van kernernergie. In 2009 werd dat instituut vastgehaakt aan de plaatselijke universiteit en heette vanaf dat jaar KIT (Karlsruher Institut für Technologie). Wat ons betreft was KUT ook goed geweest, want wat deed de leiding van het nieuwe vehikel? Die benoemde Greifeld tot “Ehrensenator”. En dat terwijl hij al meer dan en halve eeuw omstreden was vanwege zijn Nazi-verleden.
Zo had Freund Rudolph tijdens WO II een alleraardigste job in Parijs, waar hij als Verwaltungsrat voor het Duitse militaire apparaat fungeerde. Je moet je toch een beetje profileren, dus schreef ie al vroeg een kattebelletje aan Höherauf met het verzoek om Joden te weren uit kroegen waar Duitse laarzen stonden te stampen. Verder bereidde hij een bezoek van Hitler, Speer en wat begeleidend krapuul aan Parijs voor en dan ben je toch niet niemand.
Na de oorlog kreeg zijn verleden een fris verfje en werd hij in de gelegenheid gesteld om zijn nucleaire kennis die hij in de Franse hoofdstad had opgedaan verder uit te breiden en in de praktijk te brengen. Samen met andere voormalige partijgangers die ook hun zwarte cq. bruine kledij hadden ingewisseld voor witte stofjassen. Niks uitzonderlijks overigens, want in de hele westerse wereld inclusief Nederland werd er op dat terrein niet zo moleculair gekeken. En protesten? Gewoon laten lullen.
In 1974 (!) stond Greifeld aan de wieg van een ontroerende samenwerking tussen zijn instituut en de nieuwe nucleaire outfit van Pakistan, waar niet veel later ene Abdul Qadeer Khan het dirigeerstokje ter hand nam en met de hulp van een stel Nederlandse bollebozen met de op de achterbank de CIA het project een boost gaf. Om ellendige discussies verder voor te zijn kreeg Abdul in een iets later stadium de status van spion. Maar wat valt er te spioneren als alles tegen een leuk prijsje wordt aangereikt? Ohne Zweifel heeft ook Onkel Rudolph bij deze stinkende charade een rol gespeeld. Dus allicht dat hij anno nu alsnog tot Ehrensenator is benoemd. Nazi? So what?

Klik hier om uw reactie toe te voegen