Skip to main content

Public relations

zaterdag 6 december-2014
8 september 1982. Onder leiding van Hans Wiegel's toyboy Edje Nijpels wint de VVD bij de parlementsverkiezingen 10 zetels en kwam daarmee op 36 zetels. Om van de nog wat lullige backbencher een ferme kandidaat te maken was hulp van buitenaf nodig. De keus viel op Jaap Metz, een Telegrofcoryfee met een bijsmaak. Kwootje. Komt ie:

“ ... Hoe dit ook zij, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Metz' p.r.-campagne voor Nijpels buitengewoon succesvol verliep. De jeune premier van de Liberalen kwam veelvuldig in beeld in kranten, tijdschriften en op teevee. Zo werd hij bijvoorbeeld uitvoerig geportretteerd in het toen redelijk populaire Veronica-programma “Remmers ontmoet”. Daarin werden bekende Nederlanders op allerlei interessant geachte lokaties met de camera gevolgd en kregen ze vragen te verwerken met het soortelijk gewicht van helium. Voor Nijpels was voor dit doel een reisje naar Tunesië gepland met aan zijn zijde een lekker Hollandse meid, die de bloeddruk van menig fundamentalist in de lokale kasbah tot angstwekkende hoogten moet hebben opgejaagd. Zij was werkzaam voor een modellenbureau en op aandringen van de VVD-top aan het gezelschap toegevoegd om Nijpels te laten voldoen aan het hetero-bronstige “je bent jong en je wil wat”- imago van de Veronica-aanhang” (1).

Houdt u even die lekkere Hollandse meid vast. Figuurlijk. Vliegen we door naar dit jaar en landen bij de site Communicatieonline. Een bij mekaar geveegd résumé over de downfall van Cameel Eurlings bij de KLM. Kwootje. Komt ie:

“Eurlings reageert luchtig op foto's in Privé waarop hij op een muurtje aan de rand van het strand van Ipanema in Rio de Janeiro zoent met lingeriemodel Wendy Dubbeld. Volgens De Jong [Yteke, FD redactrice] is op dit moment CDA-vriend Jack de Vries al actief. Niet om het stuk tegen te houden. Jack is juist speciaal ingevlogen om dit stuk in het blad te krijgen. Een fotograaf reisde op uitnodiging mee naar Brazilië om die plaatjes te schieten”.

Jaap Metz mag dan indertijd een merkwaardige keus zijn geweest om de populariteit van Nijpels op te krikken, Jack aka de Afghaanse containerwipper mag er ook zijn. In ieder geval is er wel één verschil tussen deze analoge p.r.-gevallen. Jaap scoorde en Jack ging voor nul aan de kant. Dus garantie tot aan de deur bij het inhuren van een welige juf in een paar stukjes katoen.

Nog even. De site “Das Kapital” volgde Communicatielijn op de voet en baarde het artikel “Eurlings was heel druk. Met zwembroeken kopen”. In het commentaar kwam iets heel origineels voorbij, dat wij u niet willen onthouden. Gaat ie:

“Een zwembroek voor Camiel moet wel een bijzonder exemplaar zijn. Moet tenslotte een lul van een meter tachtig in passen”.

Het woord is aan Jack.

(1) Voordat iemand dat in het openbaar durfde uit te spreken ontkende Nijpels al in de HP, dat ie homo cq. pedo was. Zie voor meer uit die vleselijke jaren tachtig het artikel “Van oude koeien en troebel water” van 24 september 1999 op de site van de Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen