Skip to main content

Picketline tegen bijeenkomst wapenindustrie in Kromhout Kazerne Utrecht

21 mei 2019

Op vrijdag 24 mei bespreekt de Nederlandse lobbyorganisatie voor de wapenindustrie (NIDV) met haar leden tijdens haar Europadag de nieuwe Europese geldpot voor militair onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens in de Kromhout Kazerne in Utrecht (Herculeslaan 1). Onder de leus 'Geld voor duurzaamheid, niet voor wapens' organiseert Stop Wapenhandel van 15 tot 16 uur een picketline voor de poort, met sprekers, muziek, spandoeken en flyers.
De muziek wordt verzorgd door de Syrische protestzanger Gharib. Met zijn muziek probeert hij aandacht te vragen voor de oorlog in Syrië en spreekt hij zich uit tegen wapens en geweld. Sprekers van Stop Wapenhandel, Youth for Climate NL, Code Rood en Niet in mijn Naam zullen een toespraak houden tijdens de picketline. Ook zal een nieuwkomer vertellen over zijn vluchtervaring.
De NIDV houdt de Europadag in nauwe samenwerking met Defensie. Staatssecretaris Barbara Visser, generaal Tom Middendorp en vice-admiraal Ben Bekkering spreken de vertegenwoordigers van wapenbedrijven toe. De sterke band tussen de wapenindustrie en het Europese bestuur ligt ook ten grondslag aan de oprichting van het Europees Defensiefonds. Met dit fonds slaat de EU een nieuwe weg in en gaat het voor eerst op grote schaal direct militaire programma’s financieren.
De wapenindustrie heeft er lang voor gelobbyd en in april stemde het Europees Parlement in met 13 miljard aan subsidies voor militair onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens. Deze subsidies zijn enkel in het belang van de wapenindustrie en maken de wereld niet veiliger. Europees militaristisch beleid zoals wapenexporten aan autoritaire regimes en militaire interventies in bijvoorbeeld Irak en Libië hebben enkel bijgedragen aan conflicten en de vluchtelingentragedie. Investeren in duurzaamheid levert meer veiligheid op dan investeren in nieuwe wapens.

gertjan
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/27/ethisch-wapens-produceren-a3961649
Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 mei 2019