Skip to main content

Je suis un Houthi!

01 oktober 2019

De relaties tussen het koninkrijk Saudi-Arabië en het koninkrijk Nederland zijn altijd 'warm' geweest. In de tijd van Bernhard en Juliana tot nu. Nooit zijn in onze media schendingen van mensenrechten (vrouwen, andere religies etc.) als een probleem gezien. Onthoofdingen, handen afhakken of andere straffen van een afschuwelijke dictatuur, het speelde nooit een rol in onze 'vrije pers'. We waren en blijven 'bevriend'. Af en toe verschijnt er een publicatie waarin wordt gejuicht dat vrouwen nu mogen autorijden en meer flauwekul om ons te overtuigen dat het 'de goede kant opgaat'. De oorlog tegen Jemen, die al vijf jaar voortduurt met tienduizenden doden heeft hier nooit op veel belangstelling kunnen rekenen. Ook nu er sprake is van van een kentering in het voordeel van Jemen, zul je er weinig of zelfs niets over lezen in onze dagbladen. Ze zouden natuurlijk ook iets uit te leggen hebben.
De aanval met drones op de Saoudische olieindustrie kon worden toegeschreven aan 'Iran', gewoon omdat het onvoorstelbaar zou zijn dat het armste land ter wereld, Jemen, zoiets zou kunnen bewerkstelligen tegen een van de rijkste landen, Saûdy-Araabje, waarmee we 'zo bevriend zijn'. En aan wie we zoveel wapentuig hebben verkocht, net als de VS.
Dat die miljarden en miljarden aan wapentuig niets hebben kunnen uitrichten tegen de drones van de Houthi's en afgelopen zaterdag een spectaculaire aanval, honderden kilometers binnen Saudi-Arabië, op maar liefst drie gemotoriseerde brigades, zou je grappig kunnen noemen. David tegen Goliath. Uiteraard zal weer geprobeerd worden om het in de schoenen van Teheran te schuiven door onze 'experts', maar u en ik weten beter: het hele geldverslindende systeem van 'patriots' is waardeloos tegen drones met motoren van 1500 euro, te bestellen bij Ali Baba.
Mohammed Bin Salman, de kroonprins en dictator, tapt in een interview met CNN inmiddels uit een ander vaatje. Hij heeft het over vrede en neemt de verantwoordelijkheid voor de barbaarse moord op Khashoggi. Eerder wilde hij nog met Israël en de VS ten strijde trekken tegen Iran.
Saudi-Arabië kent een sterk gediscrimineerde shiitische minderheid in het grensgebied met Jemen die, wat wonder, sympathiseert met de Houthi's. Voor het eerst hebben zij kans op verbetering van hun lot. (WK)

jacques
Wat dat betreft kun je je inderdaad een Houthi noemen. De Engelandvaarder dr. Henriëtte Boas liet zich uit over de desinteresse van de naar Engeland
gevluchte Koningin Wilhelmina in de penibele situatie van Joden in Nederland. * Hetzelfde gold voor
het Rode Kruis.** Dat was niet het geval met de koningen van Bulgarije, Marokko, Denemarken en
Koningin-moeder Elisabeth van België.

* https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/03/erudiet-eerlijk-en-lastig-1623830-a1183479
** De slechte zorg van het Nederlandse Rode Kruis werd veel KZ-gevangenen, zoals het stateloze meisje Anne Frank, fataal. Huisarts Julius de Clercq Zubli deed kond van deze zorg in Sachsenhausen, zie L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 8-II, p896. Hij kwam daar uiteindelijk terecht als gevolg van zijn arrestatie bij zijn tweede visite aan de zwaargewonde verzetsstrijder Gerrit van de Veen, die later werd geëxecuteerd. De Clercq Zubli is gewaardeerd door Yad Vashem, niet door de Ned. Staat.

Faraday
Afdeling kommer en kwel WO II en de zoveelste blunder van de Royal Air Force:
http://www.herinneringmemoire.be/documenten/De-Wachter-Erald-R-M/index.htm

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 oktober 2019