Skip to main content

Stressen, stresste, gestrest

dinsdag 28 oktober-2014
Ook zo gelukkig geworden nadat afgelopen weekend bleek dat het weer helemaal helemaal OK is met de banken in de Eurozone? Nou ja een paar van die minkukkels uit het zuiden en zuidoosten van de EU weliswaar niet, maar dat was te verwachten. Dus, weer eens genieten van Holland bakt of een andere derivaat uit de neverending voorraad aan emotionele massage die dagelijks wordt uitgebraakt door publieke en private zenders. Het is dus gewoon (deregulering heette dat ooit) dat de slager zijn eigen vlees mag keuren en ga zo maar door. Dus ook de banken, wel aan de hand van wat richtlijnen van de ECB, maar toch. Zo wordt elke bank apart bevraagd (dat wil zeggen er wordt niet gekeken naar onderlinge afhankelijkheden) en als klap op de vuurpijl: het eigen kapitaal en het risico van beleggingen. Voor hogere risico’s moet er meer eigen kapitaal beschikbaar gesteld worden. Maar ja, wie weet wat risico’s zijn? Griekse obligaties iemand?
Ook aardig is dat de ECB inschat dat alle banken in de Eurozone bij elkaar zo’n 10 miljard aan kapitaal te kort komen. Dat is wat minder dan de 487 miljard die door anderen wordt berekend. Maar dat laatste bedrag is wat minder geruststellend. En gerust stellen is toch het doel, vooral geen onrust zaaien.
Het Center for Risk Management Lausanne hanteert een ietsje andere stresstest, de uitkomst daarvan is wat minder “hoopgevend” voor de banken (laat staan voor de burgers). Op de eerste plaats (al jaren met stip) van de risicovolle banken staat: de Deutsche Bank AG, dan volgen er een drietal Franse banken en op de 5e plaats staat onze eigen ING. Kortom, de echte risicobanken blijken dan plots wel minder ver weg. De omvang van noodzakelijk nieuw kapitaal (zeg maar: staatssteun) is, uitgedrukt in procenten van het BNP, Frankrijk meer dan 10% van het BNP, Nederland 5,5%, België 4,75%, Italië 3,9 en Duitsland 3,8%. Weinig gebeurd dus na de crisis van 2008, business as usual. Vooral geen politiek bedrijven. Overigens moeten de banken vanaf 2018 rekening houden met de nieuwe verplichtingen van BASEL 3.

Klik hier om uw reactie toe te voegen