Skip to main content

Groetjes uit Griekenland

maandag 14 januari-2013
Vannacht leegde iemand die waarschijnlijk een pesthekel heeft aan de Nea Demokratia zijn Kalashnikov in de pui van het hoofdkantoor van de Griekse polletieke partij. Hier en daar een raampje meepikkend, waaronder dat van premier Samaras’ werkvertrek. Er werd niemand geraakt, want ook luitjes die hun tijd besteden aan polletiek willen rond die tijd nog wel eens indommelen.
De schietpartij vormde wel het sluitstuk van een roerig weekend. Vrijdagavond werden er tegen de huizen van vijf journalisten gastankjes in de hens gestoken. Waarom werd niet duidelijk. Mogelijk had het te maken met berichten in de media van eerder die dag, dat de Griekse regering de neiging vertoont het staatsgasbedrijf DEPA en dochter DESFA voor 1,5 miljard euro te verpatsen aan Gazprom en Sintez. Russische grootleveranciers van carbonades, die al negentig procent van de gastoevoer aan Griekse gebruikers in handen hebben. Het nieuws ontlokte bij Amerikaanse regeringswijsneuzen de zorgelijke waarschuwing, dat Athene uit moest kijken voor een Russisch monopolie in de energiesector.
Hoe dit ook zij, de Griekse regeringstoeter Simon Kedikoglu had in reactie op de branderige aanslagen op te betrokken journalisten geen goed woord ervoor over en hield het dan ook bij een slecht woord. Daar moet je tegenswoordig voorzichtig mee zijn in de schaduw van de Akropolis. Nou overkwam Simon vooralsnog niks ernstigs, maar bij zijn broer werd de deur eruit gehengst en rolde er een fris molotovje naar binnen.
Inmiddels hebben een paar zielige anarchistische splintergroepjes de verantwoordelijkheid voor de vurige feestjes opgeëist. Net als vroeger. Drijft er bij u plotseling ook een gladiolenluchtje uit het toilet? Gek hè?

Klik hier om uw reactie toe te voegen