Westen gedwongen Talibaan te helpen tegen IS (002)

06 oktober 2021
Hits: 553

Het westen lijkt te laat: de luchtmachtbasis Bagram, op een uur rijden van Kaboel, een luttele maand geleden in het holst van de nacht ontruimd door de VS, is weer in gebruik genomen!
Door wie is onderwerp van speculatie. Want het is onmogelijk dat de Talibaan dit op eigen kracht voor elkaar krijgen.
Is het Navo-lid Turkije? Moederland van de Talibaan Pakistan?
Of is het China?
Zeker is dat het nieuwe bewind in Kaboel geld nodig heeft. De buitenlandse tegoeden zijn bevroren en de huishoudkas (175 miljoen dollar) werd door de vorige president meegenomen naar de Golf. Ondertussen wordt het door IS belaagd. Waar zonder enige twijfel buitenlandse machten achter schuilen; de VS die de achtergelaten boedel willen destabiliseren.
China strooit met Geld. In Afrika, de zijderoute en, hoe stout, in de onderbuik van de EU.
Afghanistan is een buurland. Vanwaaruit Oeigoerse separatisten opereren die beogen de provincie Sinkiang (Oost-Turkestan) onafhankelijk dan wel in een groter 'pan-Turks' verband te verklaren.
Vandaar ook de interesse van Turkije, waar de hoofdkwartieren van de Oeigoerse beweging gevestigd zijn.
Het zou om de eerste militaire basis buiten China gaan. China bezit havenfaciliteiten voor haar marine buiten haar grenzen (Cambodja, Myanmar o.a.), maar geen bases. Een interessante ontwikkeling. Een zekere stap.
Toch is er nog een andere speler in de regio die op zijn minst genoemd moet worden als kanshebber in het Bagram-mysterie: Iran. Teheran heeft de technische middelen. Bovendien de mogelijkheid Kaboel van voedsel te voorzien dat aansluit bij hun keuken. De naderende winter zal voor het nieuwe regime een bron van grote zorg zijn. Voedselgebrek zal verzet tegen de nieuwe machthebbers kunnen aanwakkeren.
En ook India heeft ijzers in het vuur, in nauw overleg met Washington . Om Pakistan dwars te zitten.
Zo heeft iedereen wel iets te zoeken in een van de armste, door decennia oorlog verwoeste landen ter wereld en droomt over invulling van het door de VS achtergelaten vacuĆ¼m.
Een land vol bodemschatten. Wereldproducent van opium. Het strategisch hart van het Aziatische deel van Eurasie.
Arm Afghanistan, 'zo ver van god' en zo verkracht door de VS en haar vazallen, waaronder Nederland. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 oktober 2021
Aantal keren bekeken: 553
Westen gedwongen Talibaan te helpen tegen IS

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch