Recht zo die gaat

28 maart 2018
Hits: 1138

Een week of zo geleden kopte een van de internet media dat in de toekomst iedere werknemer eigen baas zal zijn. Laat het even doordringen: iedere werknemer eigen baas. Fantastische vergezichten openen zich, eigen baas, geld verdienen.

Echter, we hebben dat al, dat eigen baas zijn. Vraag maar aan het toenemend aantal zzp’ers of dat wel zo fantastisch is. Werken aan een klus en tegelijk al zoeken naar de volgende. Geen ziekte- of ongevallen, laat staan werkeloosheids verzekering, pensioen, wat is dat? Vacantie, op eigen kosten. Anders gezegd dus: in de toekomst is iedereen zzp’er. Fantastisch toch?

Ietsje langer geleden kwam er een berichtje langs, naar ik meen van de Nederlandse Bank, dat de salarissen in dit land niet stegen door de toename van zzp’ers, goedkoper voor de baas en, niet te vergeten, een wegwerp product. Een product waarmee de in dienst zijnde werknemers gechanteerd worden, hoger loon? Outsourcen die hap. Kortom, geheel en al in de lijn van hedendaagse innovaties als Air BnB, Uber enz. The Gig economy, zoals dat elders genoemd wordt.

Grappig, maar niet heus, is dan te lezen dat de EU de lidstaten (uit het zgnde struktuurfonds) financiëel gaat ondersteunen bij sociale innovaties als: het verhogen van de pensioenleeftijd, het verlagen van het minimumloon en verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het geheel is verpakt in een wetsvoorstel dat het medio dit jaar moet gaan maken, en transparant als de EU is, weggemoffeld (zie hier).

Denk je dat “onze” Mark R. zich hiertegen sterk gaat maken? Of “onze” D66’ers? Dream on: recht zo die gaat naar de door hen gewenste toekomst.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 maart 2018
Aantal keren bekeken: 1138

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch