Skenes vanachter de coulissen (017)

31 maart 2017
Hits: 1008

maandag 25 juli-2005
Wij ontvingen zelfs van ver buiten de lijn Usquert – Neeroeteren blijken van warme waardering voor deze serie à la carte. En aanvullende informatie. Zo wees een van onze deep throats binnen deze affaire op het aandeel van ene Peter van den Berg in de Zwitserse coup van begin 1992, waarbij de Skenes en hun dociele aanhang de greep op Teleplus zouden hebben verloren aan het trio Hisko Baas, Henk van de Meene en Johan Verhoek.
Peter is een telg uit een avontuurlijke Rotterdamse familie, die in 1986 de lege holding J.W. Nijholt BV voor 10 roodjes op het kopje tikte om er 06-lijnen mee uit te baten. Eerst in Nederland maar ook al gauw buitenslands. Petertje werd al hijgend en kreunend in hoog tempo multi-meloenair en veroverde zich daarmee een bescheiden plekje in de clan van Nederlandse avonturiers die zich elke zomer en masse in oorden als Puerto Banus, Marbella, Benalmadena en Carihuela nestelde.
Beginjaren negentig liep hij daar Johan Verhoek tegen het lijf. Peter liep toen net te broeden op een plan om Rusland een stel 06-lijnen te bezorgen. Kostte wel zo’n meloentje of acht en dat durfde hij niet uit zijn eigen snel slinkende middelen te fourneren. Begrijpelijk, want het Moskou van Jeltsin was net een berenkuil en de mafia schoot je voor je klus voor een kopeke. Maar Johan was in die dagen al een echte cosmopoliet en bovendien wel wat piefpaf gewend. Hij stelde Van den Berg voor aan zijn zakenpartner Henk van de Meene en het drietal ging even zakelijk om de tafel. Peter kreeg via de op Curacao gevestigde NV Cum Laude, waarin Verhoek’s NV Jomana voor zeventig en Van de Meene's NV Homar voor dertig procent participeerden, een leninkje van acht miljoen piek. Als onderpand diende de aandelen van Peter’s hele hebben en houwen, de Nijholt Tele-Communicatie (NTC), onderdeel van de Nijholt BV die op 6 oktober 1992 de vlag streek.
NTC was geen kinderachtige onderneming. Het exploiteerde sekslijnen in Noorwegen, Zweden, Finland, Spanje (mede-aandeelhouder Johan Cruyff) en ... Zwitserland, waar de combine Van de Meene, Baas, Verhoek en Van den Berg dus de coup zou hebben gepleegd binnen het Teleplus-imperium van de Skenes. Als je het geloven wil tenminste. En zo wordt het plaatje steeds completer (1). In afwachting van het nakende proces versus onze uitverkoren pornoboeren. Stay tuned.

(1). Zie ook Gerlof Leistra’s gedetailleerde reportage “De Octopus BV” in de Elsevier van 8 februari 1997.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Aantal keren bekeken: 1008
Skenes vanachter de coulissen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch